Bddk'dan Şok Düzenleme, Kredi Kartı Limitleri Düşürülüyor...

Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin paylaştığı rapora göre, kredi kartı kullanıcılarının E,3'ü 100 bin lira ve üzeri limite sahip durumda. Bu oran, kredi kartı limitlerinde tarihi bir zirveye işaret ederken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) duruma müdahale ederek bankalara yeni talimatlar gönderdi. Yarın itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeyle, kredi kartı limitleri yeniden belirlenecek ve bu kısıtlamaların, yüksek enflasyonun olumsuz etkilerini hafifletmesi bekleniyor.

  • 686
TAKİP ET

Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin paylaştığı rapora göre, kredi kartı kullanıcılarının %45,3'ü 100 bin lira ve üzeri limite sahip durumda. Bu oran, kredi kartı limitlerinde tarihi bir zirveye işaret ederken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) duruma müdahale ederek bankalara yeni talimatlar gönderdi. Yarın itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeyle, kredi kartı limitleri yeniden belirlenecek ve bu kısıtlamaların, yüksek enflasyonun olumsuz etkilerini hafifletmesi bekleniyor.


Kredi Kartı Limitlerinde Yeni Dönem: Kimler Nasıl Etkilenecek?


BKM ve TBB tarafından açıklanan rapor, kredi kartı kullanıcılarının neredeyse yarısının 100 bin lira ve üzeri limite sahip olduğunu ortaya koyarken, BDDK bu durumu kontrol altına almak için harekete geçti. Yarından itibaren geçerli olacak düzenlemeyle, kredi kartı limitleri kullanıcıların aylık gelirinin 8 katını geçemeyecek. Bankalar, bu düzenlemeye uymayan kredi kartlarını yeniden değerlendirerek limitleri buna göre ayarlayacak.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün yayınladığı yılın üçüncü enflasyon raporunda, enflasyon hedeflerinde değişiklik olmazken, yıl sonuna kadar öngörülen %38 seviyesine yaklaşabilmek için ek tedbirlerin alınması bekleniyor. Bu bağlamda, kredi kartlarına yönelik kısıtlamalar, enflasyonla mücadele ve ekonomiyi soğutma amaçlı olarak gündeme getirildi.


Son yıllarda artan enflasyon, bankaların müşterilerine sunduğu kredi kartı limitlerinde büyük artışlara yol açtı. Raporda, her 100 kredi kartından 45,3'ünün 100 bin TL ve üzerinde limite sahip olduğu, bu grubun risk payının ise 2022'de %14,5 iken 2024'te %85,5'e yükseldiği belirtiliyor.


BDDK'nın Yeni Talimatları: Aylık Gelirle Sınırlı Kredi Kartı Limitleri


BDDK, bankalara gönderdiği yeni talimatla, kredi kartı limitlerini sıkı bir şekilde kontrol altına almayı planlıyor. Yüksek limitli kredi kartlarının özellikle dar ve orta gelirli gruplar için yeniden değerlendirilmesi talep edilirken, bankaların yarından itibaren bu konuda kapsamlı bir inceleme başlatması bekleniyor. Düzenlemeye uymayan bankalara ise ağır para cezaları uygulanacak.


Yeni düzenlemeye göre, ödeme performansı ve kredi notuna bakılmaksızın, tüm kredi kartı kullanıcılarına aylık gelirlerinin 4 ile 8 katı arasında limit tahsis edilecek. Kredi kartını bir yıldan az süredir kullananlar için tavan limit, aylık gelirlerinin 4 katı olarak belirlenirken, kartını bir yıldan fazla süredir kullanan ve ödemelerini düzenli yapan kullanıcılar, gelirlerinin 8 katına kadar kredi kartı limiti alabilecek.


Mevcut düzenlemeye uymayan kredi kartları ise BDDK'nın talimatları doğrultusunda yeniden değerlendirilecek ve limitler yeni kurallara uygun şekilde güncellenecek.

Bakmadan Geçme