Başoğlu ''Fethiye'den kazandığımızı Fethiye'ye harcıyoruz''
Fethiye'den Köyceğiz'e ve Antalya'nın Kaş İlçesine kadar başta esnaflara olmak üzere tüm halka sağlık hizmeti veren Lokman Hekim Fethiye Esnaf Hastanesi en çok kadın istihdam eden kuruluş olarak geçtiğimiz günlerde ödüle layık görülmüştü. 450'yi aşan doktor ve çalışanlarıyla yerli ve yabancı tatilcilere de hizmet veren Lokman Hekim Fethiye Esnaf Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı, Fethiye Esnaf, Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatifi başkanı İsmail Başoğlu ile hastanenin dünü, bugünü ve gelecekteki hedeflerini konuştuk.
Başoğlu, yaptığı samimi açıklamalarla ''Başta esnaflarımıza sağlık hizmeti olmak üzere Fethiye'den kazandığımızı Fethiye'ye harcıyoruz'' diyerek, yaşlılar için yaşam merkezi projesini de hayata geçireceklerini ifade etti.
Erdoğan Karagöz:Esnaf Hastanesi bu gün bölgenin hatta sektörün önde gelen kuruluşları arasında gösterilmekte. 1997 yılında yola çıkarken neleri hedeflemiştiniz?
İsmail Başoğlu: Poliklinik olarak yola çıkış amacımız; Öncelikli esnaflarımıza sonrasında da tüm halkımıza daha iyi ve daha güvenilir sağlık hizmeti sunmaktı… Büyüyüp geliştikçe sadece Fethiye halkı değil tüm bölgenin ihtiyacını karşılayabilecek ve hak ettikleri kaliteli sağlık hizmetiyle buluşturmayı amaçladık. Tabi buna paralel olarak da şehrimize daha fazla istihdam olanağı hedefledik.
Erdoğan Karagöz:Kurum olarak kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?
İsmail Başoğlu: Hastanemiz ortalama 450 çalışan istihdam etmektedir. Tabi burada şöyle düşünmek gerekir çalışanların bakmakla yükümlü eş ve çocuklarını da hesaplayacak olursak ortalama 1.500-2.000 kişi buradan geçimini sağlamaktadır. Bizim ölçeğimizde bir hastane için bu istihdam sayısının oldukça yüksek olduğunun da ayrıca altını çizmek isterim. Çünkü özel kuruluşların ortak zihniyeti olan “az çalışan çok iş” mantığından uzakta çalışmaktayız. Burada da yine elimizden geldiğince şehrimize daha fazla istihdam sağlayabilme çabamız ön plandadır.
Bu vesileyle sizlerle paylaşmaktan keyif alacağım ve istihdama örnek olacak bir haber vermek isterim; İŞKUR ve Vergi Dairesi verilerine göre Fethiye Ticaret Odasının yapmış olduğu bir çalışmada, son 2 yıldır en fazla kadın istihdamı sağlayan kurum olarak plaketimizi aldık. Bayan çalışanlarımıza destek olmak amacıyla ücretsiz kreş hizmetine 4 yıldır devam ediyoruz. Ne yazık ki ülke geneline bakıldığında günümüzde kadınların iş hayatına katılımları henüz arzu edilen düzeyde değildir. Kadınların iş gücüne dolayısıyla ekonomiye kazandırılması; tüm ülke için bir kazanç, kalkınmanın hızlandırılması ve büyümenin dengeli bir yapıya kavuşmasında da önemli bir etken olduğunun bilinciyle kadın istihdamını desteklemeye devam edeceğiz.
Erdoğan Karagöz:Çok merak edilen sorulardan bir diğeriyle devam edelim , Fiyatlarınızı neye göre belirliyorsunuz?
İsmail Başoğlu: SGK ile anlaşmalı bir hastane olduğumuz için tabi ki SGK mevzuat ve hükümleri doğrultusunda fiyat düzenlemesi yapılmaktadır. SGK'nın zorunlu kıldığı sınırlar içinde fiyat politikamızı belirlemekteyiz.
Erdoğan Karagöz:Çok para kazandığınız doğru mu?
İsmail Başoğlu: Giderleri çok yüksek olan bir sektörde hizmet verdiğimizden, ciro ve hasılat olarak evet, bize kalan karlılık ve kazanç olarak da çok az.Yani… Giderler ne kadar az tutulursa, kazanç o kadar fazla olur anlayışının aksine; giderleri düşük tutmak için daha az kadroyla iş yapmak gibi bir bakış açımız yok. Daha fazla iş gücüyle mümkün olan en iyi hizmeti vermeye ve en iyi cihazlara sahip olmaya çalışıyoruz. Bu sebeple karlılık marjı olarak çok düşük oranlarda kazanç sağlıyoruz.
Erdoğan Karagöz:Peki ,kazancınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
İsmail Başoğlu: Öncelikli olarak vergi ve istihdam giderlerimizi karşılıyoruz. Gelir-gider çalışmalarımızı yaptıktan sonra yatırımlarımızı planlıyoruz. Çünkü sektörümüzde asıl olan,sürdürülebilir sağlık hizmetidir. Bu nedenle yatırım planlamamızda önceliğimiz işimiz gereği tıbbi cihaz ve donanımdır. İşte tam da burada madalyonun görünmeyen yüzü ortaya çıkıyor. Maalesef gider kalemlerimiz yüksek maliyetli. Hastanelerde kullanılan teknik donanım ve tıbbi cihazların neredeyse tamamı yabancı üretim olup tamamen dövize endekslidir. Bu durum başlı başına en yüksek gider kalemimizdir. Sonrasındaysa şehrimize hizmet açısından sosyal sorumluluk olarak nitelendirebileceğimiz alanlara yöneliyoruz.
Aslında Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi olarak şöyle bir tutumumuz var; Mali disipline uygun bütçeler yapıyoruz ve muhakkak bu bütçeden Fethiye için bir pay ayırıyoruz. Bu pay bazen yüksek olabiliyor bazen iktisadi duruma göre kısıtlı olabiliyor ama mutlaka Fethiye için ayırdığımız bir bütçe oluyor.Kısacası, Fethiye halkının bize gösterdiği teveccühle elde ettiklerimizin bir kısmını kendi kurumumuzu geliştirmek için yatırıma yönlendirirken, bir kısmını Fethiye'ye iade ediyoruz.
Erdoğan Karagöz: Esnaflarınıza nasıl faydalar sağlıyorsunuz?
İsmail Başoğlu: Bu hastanenin mayasını, kuruluşunu bizim 3 esnaf kuruluşumuzun birikimleri ile, kenara koyduğu paralarla, kestiğimiz aidatlarla, aldığımız komisyonlarla yaptığımız bir hastanedir. Özel kişilerimizin destekleri, doktorlarımızın katkıları ile bugünlere gelindi. Hastanenin yüzde 75-80'i esnaf kurulumuzun, yüzde 20'si de doktor ve sivil vatandaşlarımızın hisseleri bulunmaktadır. Esnaflarımıza farklı olarak muayene ücretlerinde yüzde 20, diğer tedavilerinde de yüzde 5'ten yüzde 20'ye kadar indirim sağlıyoruz. Esnaflarımızın sağlık hizmetini aşağıya düşürmeye çalışıyoruz. Biz bu hastaneyi onların parasıyla yaptık. Bu girişimi onların parasına sahip çıkarak buralara getirdik. Hem onların hem bizim hayrına yani Fethiye'nin hayrına bu kuruluşun sahipleridir. Esnaflarımız ne kadar övünseler azdır.
Erdoğan Karagöz: Fethiye'ye iade ediyoruz derken neyi kastediyorsunuz?
İsmail Başoğlu: Fethiyespor ve Fethiye Basketbol'a olan gönül bağımızı halkımız az çok biliyor..Geçmiş dönemden bugüne Fethiyespor'a desteğimizi hiç bırakmadık, Ligde takımımıza destek olmak, Fethiye'nin ve Fethiye Spor adını çok farklı yerlerde görebilmek bizim için çok değerlidir.Yine aynı şekilde Lokman Hekim Fethiye Belediyespor Kulübümüzle gençlerimize ve şehrimize basketbolu tanıttık ve sevdirdik.Fethiye'mizin bu takımla beraber 1.Ligde adının anılmasını sağladık. Bu vesileyle bölgede ‘en iyi takım' seçilmesi doğru yatırımlarda bulunduğumuzun göstergesidir.
Yaşlı Yaşam Merkezi projemizde aynı şekilde kazançtan ziyade Fethiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda düşünülmüş bir projedir. Ayrıca bu proje insana verilen değer ve gösterilen saygının canlı örneği olacak halkımız için…Sağlık Turizmi kapsamında planladığımız yatırımlar ile hem hastanemize hem de şehrimize maddi katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu sebeple Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alarak, girişimlerimizi başlattık.Bunların yanı sıra, ayırdığımız bu payın bir kısmınıgençlerimizin eğitimine harcayarak onlarca öğrenci okutuyoruz. Bir kısmını da kültür-sanata bazen de toplumsal fayda ve farkındalıklara harcıyoruz. İşte bu şekilde, Fethiye'den kazandığımızı, Fethiye'mize harcıyoruz.
Erdoğan Karagöz: Tarafınıza gelen her türlü eleştiriye yaklaşımınız nedir?
İsmail Başoğlu: Polikliniklerimizde günde ortalama 1000 hastaya hizmet veriyoruz.Bunların içinde günde ortalama 2-3 hasta şikayeti alabiliyoruz. Aldığımız eleştirilerin başında, hastalarımızın çok sıra beklemesi geliyor.Gönül ister ki bekletmeden her hastaya azami sürede yardımcı olabilelim. Maalesef Devletin hastanelere verdiği doktor ve bölüm sınırlamaları bulunuyor.Yani biz isteğimize göre doktor alamıyor, bölüm açamıyoruz. Mevcut kapasite ile hastalarımıza hizmet sunmaya çalışıyoruz.İşte bu noktada şehrimizin kanayan yarası Kardiyovasküler Cerrahi Ünitesi kurma çabalarımızda prosedürlere takılıyoruz.Gelen eleştirileri dikkate alıp, kurul olarak değerlendiriyor ve çözüm odaklı ilerlemeye devam ediyoruz.
Örneğin, Fetal Anomoli (Anne karnında bebeğe yapılan ayrıntılı görüntüleme) testi için gebelerimizi diğer illere gönderiyorken, artık bu testi hastanemizde uzman hekimimiz eşliğinde yapıyor ve ailelerimizi maddi manevi külfetten kurtarıyoruz.
Erdoğan Karagöz: Son olarak bizlere ne söylemek istersiniz?
İsmail Başoğlu: Uzun yıllar profesyonel, objektif ve örnek haberci anlayışınla her zaman olman gereken yerde durdun. Bunun için öncelikli olarak sana teşekkür etmek istiyorum. Toparlayacak olursak…Bizler, Fethiye'mize olan gönül bağımızla yola çıktık.Önceliğimiz yaşam kalitesini yüksek tutmaya çalışarak ailelerimizin birlikteliklerine ortak olmaktır.23 yılda çok yol kat ettik.Büyüdük… Kazandık… Kazandıklarımızı devletimize, Fethiye'mize, ailelerimize, öğrencilerimize harcadık. Devletimize olan sorumluluğumuzu yerine getirerek vergi mükellefi olarak ilk sıralarda yer aldık. En çok kadın istihdam sağlayan kurum olarak seçildik…Ve bunlardan hep gurur duyduk.
Erdoğan Karagöz: Yeni yıla giriyoruz. Yeni yıl için hedefinizde neler var? Yeni yıl mesajınız nedir?
İsmail Başoğlu: Hastanemizin teknolojik gelişimi, Sağlık Bakanlığımızın verdiği kontenjanlar ölçüsünde yeni branşları kalp cerrahisini kurmak istiyoruz. Şu anda yaklaşık 50'nin üzerinde doktorla çalışmaktayız. Bunun dışında Çamköy'de pazarın karşısında 6 buçuk dönüm hastanemize ait yer satın aldık. Oraya 160 yataklı çok güzel kaliteye sahip yaşlı bakım merkezi yani yaşlı yaşam merkezi kazandırmaya çalışıyoruz. Bu projede bizim hastanemizin olmazsa olmaz projelerinden bir tanesi olacak. Bunu da başarırsak Fethiye'mizin yaşlı ve bakıma muhtaç olan insanlarına da sahip çıktığımızı göstereceğiz. Bu 160 yatak ileride yetmeyecek mutlaka fazlasını isteyecekler. Gücümüz yeterse yükseltiriz. Hayalimizdeki yemeğinin verilip bakımının yapıldığı yer olarak değil, onu hayattan koparılmayan hayvanına bakacaksa hayvanına bakabileceği, bitki yetiştirecekse bitki yetiştirebileceği, toprakla uğraşabileceği, sanatsal çalışma yapabileceği yaşlı bakım merkezi, kuracağız. Bu yapacağımız merkeze AB ülkelerinden de çok talep olacağına inanıyoruz. Onlar da bu tür yerler arıyorlar. Sanırım bizde onlara hitap edeceğiz diye düşünüyorum. Yaklaşık 25-30 milyon TL arasında bir yatırım projesi olacak.
Öncelikle size çok teşekkür ediyorum. Hastanemizin doktorundan tüm çalışanlarına kadar hepsinin iyi bir yıl geçirmesini, bütün hastalarımızın şifa bulmasına temenni ediyorum. Yeni yılda sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.
Erdoğan Karagöz: İyi yıllar. Başarılar başkanım.