Başkanı Oktay, 'Üretmenin gururunu yaşıyoruz'

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, 'Çam balı ve yer fıstığı ile başlanan çalışmaları aradan geçen 5 yılda defne, zeytin başta olmak üzere birçok alana yaydık ve Marmaris yer fıstığına coğrafi işaret aldık. Üretmenin, toprağı işlemenin gururunu yaşıyoruz' dedi.

  • 726

Marmaris'i sadece turizmle değil, diğer unsurlarıyla da bütünleşmiş bir kent haline getirmek ve unutulan tarımın gün yüzüne çıkarmak için çalışan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, aradan geçen 5 yılın ardından Marmaris'in adını tarımla da duyurduğunu ifade etti. Belediyenin Hisarönü ve Turgut Mahallelerinde kendine ait 37 dönüm büyüklüğündeki tarlalarda yerfıstığı, zeytin, zeytinyağı gibi tarımsal üretimler yapıldı.

İlçenin tarımsal potansiyelini ortaya çıkarmak, ata topraklarının satılmasını önleyerek üretimi teşvik etmek ve yeni neslin tarımla tekrar buluşmasını sağlamak olduğunu söyleyen Başkan Mehmet Oktay “Bu hedefle başladığımız projelerde önemli başarılar kazandık. Çam balı ve yer fıstığı ile başlanan çalışmaları aradan geçen 5 yılda defne, zeytin başta olmak üzere birçok alana yaydık ve Marmaris yer fıstığına coğrafi işaret aldık” dedi.

Tarımsal gelişim adına ilk olarak 2020 yılında Marmaris Tarım Kooperatifi'nin kurulmasına öncülük ettiklerini ifade eden Başkan Oktay, “Hem tarımsal üretimi teşvik etmek hem de Marmaris'e has ürünleri dünyaya tanıtmak amacıyla kurduğumuz kooperatifle önemli işlere imza attık. Turgut mahallemizde bölgeye özgü ürünlerden biri olan yer fıstığı üretimini yeniden canlandırmak amacıyla 2020 yılında belediyenin tarlasına yer fıstığı ektik. Kooperatifle birlikte Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün yaptığı bu çalışmada yaklaşık 3 dönümlük tarlada 1 ton hasat elde ettik. Topladığımız bu fıstıkları hasat zamanında geri alınmak şartıyla tohumluk olarak çiftçilere dağıttık. Ücretsiz olarak yapılan çalışmayla tohum döngüsü sağladık. Bu çalışmalarımız 2022 yılında neticesini verdi ve çam balının ardından Marmaris yer fıstığına da coğrafi işaret aldık. Öte yandan Hisarönü ve Turgut'ta belediyemize ait olan tarlalarda da zeytin hasadı yaptık. Bunlardan da yağ üretiminde bulunduk” dedi.

Kooperatif kanalıyla farklı alanlarda da teşvik çalışmaları yaptıklarını dile getiren Başkan Oktay şunları söyledi; “Gıda, kozmetik ve ilaç sektörünün önemli bir ürünü olan defnenin üretiminin merkezi Marmaris. Dünya piyasalarına yüzde 80 oranında ilçemizden ihracat yapılıyor. Biz de MARKO kanalıyla bu işe de el attık. MARKO piyasadaki rakamlardan daha yüksek fiyatlara köylülerden defneyaprağı satın aldı ve üretici firmalara satışı gerçekleştirdi. Aracıyı ortadan kaldıran bu sistemle köylümüz daha çok gelir elde etti. Hem de kooperatifleşmenin önemini bir kez daha anlaşıldı”

“Gelinen süreçte kısacası üretmenin gururunu yaşıyoruz. Sadece turizm değil tarımda da Marmaris'in adını duyuracağız dedik. Bunu da başardık” diyen Başkan Mehmet Oktay sözlerini şöyle bitirdi; “Daha çok köylümüz tekrardan kendi topraklarında üretimini arttıracak ve günübirlik kazançtan ziyade sürdürülebilir bir kazanca ulaşacak. Bunun yanında da ürettiğimiz tarımsal ürünlerin katma değerini artırarak köylümüzün ekonomisine katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu yönde de çalışmalarımız hızlanarak devam ediyor. Ata topraklarının satılmaması ve üreterek tarımsal kalkınmanın sağlanması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”

Bakmadan Geçme