Başkan Yılmaz: 'Spor ekonomisi dünya genelinde olumsuz etkilenecek'
Lokman Hekim Fethiye Belediyespor Başkanı Selamettin Yılmaz, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ertelenen liglerle ilgili olarak 'Herşeyin normalleşmesi epey zaman alacak gibi görünüyor.' dedi.
Liglerin durumuyla alakalı olarak Yönetim Kurulu üyeleri ve başantrenör Alkım Ay ile sürekli istişare ve değerlendirme halinde olduklarını belirten Selamettin Yılmaz, şunları söyledi: "Şu an için gerek Türk Futbol Federasyonu, gerekse de Basketbol Federasyonu FIFA'nın, FIBA'nın ve akabinde büyük liglerin alacağı nihai kararları bekliyor. İngiliz, İspanyol, Fransız, İtalyan, Alman ligleri kendilerine bir yol haritası belirlemeden, bizlerin Türkiye'de kendi başımıza karar almamız yanlış olur. Çünkü spor dünyası çok içiçe geçmiş durumda, ülkelerin, kulüplerin birbirlerinden çok bağımsız hareket edebildikleri bir dünya değil. Zaten bizim Basketbol Federasyonumuz da öncelikle Nisan sonuna kadar bekleneceğini açıkladı. Bu sürwe Mayıs ayı ortalarına da sarkabilir. Biz liglerde 2019 – 2020 sezonunun kısa vadede tekrar başlayabileceğini düşünmüyoruz.
Gerek futbolda, gerekse basketbolda sadece Süper Lig değil, alt ligler de ertelendi. Mağdur olan yüzlerce kulüp, binlerce sporcu var. Lokman Hekim Fethiye Belediye olarak bizim oyuncular bizden, biz de Federasyon'dan haber bekliyoruz. Keşke içinde bulunduğumuz kaotik ortam bir an önce normalleşse de, ligler tekrar oynanabilse. Fakat gerçekçi olmak gerekirse, bunu kısa vadede mümkün görmüyoruz. İşin çok büyük bir ekonomik yönü var ama her şeyden önce insan sağlığı gelir.
Aralarında benzerlikler bulunsa da basketbolun futboldan farklı bir durumda olduğunu dile getiren Selamettin Yılmaz, "futbolda pekçok yabancı oyuncu Türkiye'de kaldı, gelişmeleri burada izliyorlar. Ama yabancı basketbolcuların çok büyük kısmı, özellikle de Amerikalı oyuncular ülkelerine döndü. Bunların bazıları Türkiye'yi dönmemek üzere tamamen terk ettiler. Bazı oyuncular ise özel protokoller imzalayıp ayrıldılar ve yeni gelişmelere göre pozisyon alacaklar. Yani, sanmıyorum ama Basketbol Federasyonu liglerin devamına karar verse bile bu oyuncuların geri dönmeleri, 14 günlük karantina süresi, bazılarının dönmesi, bazılarının dönmemesi halinde oluşacak güç dengesizlikleri vs vs halledilmesi gereken pekçok teknik detay var. Ülkelerine dönen yabancı basketbolcuların Türkiye'ye dönmeleri için asgari şartların oluşması gerekir. Allah gerçekten Federasyon idarecilerimize kolaylık versin.
Selamettin Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: Şu an çoğu takımın yabancı oyuncuları evlerine dönmüş durumda. Bizim 3 Amerikalımız da ABD'ye döndüler. Hepsiyle irtibatımız devam ediyor. Hepsi de Fethiye'den istemeye istemeye ayrıldılar. Fakat uluslararası seyahatler ne zaman başlayacak? Yabancı oyuncuları ülkemize ne zaman getirebileceğiz? Geri gelenler karantina sürecine girecek mi? Bu soruların cevaplarının ne zaman, nasıl netlik kazanacağı bugün için belirsizliğini koruyor. Fakat biz Kulüp yönetimi olarak ligler en kısa sürede başlayacakmış gibi çalışmalarımızı, planlamalarımızı sürdürüyoruz. Yönetim Kurulu'ndaki arkadaşlarımızla ve başantrenörümüzle yanyana gelemesek de sık sık video konferans sistemiyle toplantı yapıp alternatifleri, gelişmeleri değerlendiriyoruz.
Ligin 12 haftasını lider geçtik
Lokman Hekim Fethiye Belediyespor Başkanı Selamettin Yılmaz “tüm dünyada spor ekonomisinin bu süreçte ciddi yara alacağını” kaydederek, şöyle devam etti:
"Evet, biz Fethiye olarak 2019 – 2020 sezonunda müthiş bir rüzgar yakaladık. Lig normal seyrinde devam edebilseydi, yakaladığımız hava sayesinde kalan 6 maçı kazanıp zaten Süper Lig'e çıkacaktık. Bundan hiç şüphemiz yok. Aldığımız sonuçlar bunu açıkça gösteriyor. Liglerin durdurulduğu tarih itibarıyla takımımız 24 maçta aldığı 19 galibiyetle, liderin arkasından sayı averajıyla ikinci sırada bulunuyordu.
Oynanan 24 maçlık periyodun 12 haftasını Lokman Hekim Fethiye Belediyespor lider geçti. Bütçesi bizim birkaç mislimiz olan Petkim 5 hafta, Balıkesir Büyükşehir 4 hafta, Bursa Final, Semt77 Yalova ve Denizli Merkezefendi sadece 1'er hafta o koltuğu görebildiler. Bu tabloyu sadece şansla, tesadüfle açıklamak mümkün değil. Ortada inkar edilemeyecek bir sportif başarımız var. Biz sezonun önemli bir kısmını lider götürdüğümüz için Belediye Başkanı Alim Karaca'nın yönlendirmesiyle, Belediye yönetimi, Kulüp yönetimi, teknik kadro ve ana sponsorumuz Lokman Hekim Esnaf Hastanesi olarak zaten üst lige hazırlanmaya başlamıştık. Bu vesileyle, sezon boyunca bize destek olan ve sponsorluk anlaşmamızdaki tüm yükümlülüklerini hiç aksatmadan yerine getiren, hatta sıkıştığımız anlarda bize ekstra yardımcı olan Lokman Hekim Esnaf Hastanesi ile diğer destekçilerimize çok teşekkür ediyoruz. Lokman Hekim'e ilaveten, Süper Lig'de dev camialarla mücadele edeceğimiz için daha fazla sayıda ve daha yüksek meblağlarda bize katkı sunabilecek sponsorlara ihtiyaç duyacağımız aşikar. Ama bu ekonomik koşullarda bunun nasıl olabileceği, tüm kulüpler gibi bizim için de bir muamma.
İçinde bulunduğumuz bu olağanüstü dönemde tüm paydaşlar olarak hepimiz karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde olmalıyız. Kulüp yönetimleri, sponsorlar, taraftarlar, teknik kadrodakiler ve sporcular herkes ama herkes empati yapmak zorunda. Ben Kulüp Başkanı olarak kendimi bu işten evine ekmek götüren oyuncunun yerine koymalıyım. Ama oyuncu da Kulübe gerek Federasyon'dan, gerek sponsorlardan, gerekse diğer bağışçılardan bugünlerde hiçbir destek gelmediğini unutmamalı. Türkiye'de yayıncı kuruluş bile bu süreçte Kulüplere ödeme yapamayacağını açıkça ilan etti. Bu durumda pekçok Anadolu kulübü ekonomik darboğaza düşebillir. Tarihte daha önce görülmeyen çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu günleri ancak birbirimize maddi, manevi destek olarak atlatabiliriz.
Fethiye kamuoyu elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığımızdan emin olsun. Sadece Fethiye değil, sadece basketbol değil, sadece Türkiye değil, tüm dünya genelindeki spor ekonomisi bu süreçten çok olumsuz etkilenecek. Maalesef gerçekçi olarak söylemek zorundayım ki, sporda İngiltere, Almanya gibi ileri ülkeler dahil olmak üzere, süreç iyi idare edilemezse iflas eden kulüpler görülebilir. Bu süreçte Federasyon ve Kulüp yönetimlerinin alacağı tedbirlerle görülecek zararların ancak şiddeti azaltılabilir. Spor dünyasında bir şekilde yer alan tüm paydaşlar bu krizden maalesef zarar görecek. Aksi düşünülemez. Kulüplerin ve oyuncuların özellikle kontrat süreçlerinde birbirlerine destek olmaları gerekir. Biz de Kulüp yönetimi olarak bu sezon bizlere müthiş keyif yaşatan, tüm Fethiye'yi gururlandıran takımımızdaki herkese malzemecisinden, masöründen kaptanına, hocasına kadar tüm emeği geçenlere haklarını teslim edeceğiz. Fakat işlerin biraz normalleşmesini, çarkların tekrar yavaş yavaş bile olsa dönmeye başlamasını beklemek zorundayız.
Liglerin mevcut haliyle tescil edilmesiyle birlikte Süper Lig'e çıktığımızda yaşayacağımız ve Fethiye'ye yaşatacağımız keyifle bugünleri sadece kötü bir anı olarak hatırlamayı umuyoruz.”