Başkan Serdar Oğuz, 'Fethiye'de Konut Krizi Kapıda'
Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, emlak sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Oğuz, Fethiye'de konut krizinin kapıda olduğunu söyledi.
Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, yaptığı açıklamada “Bölgemizde kiralar özellikle Ukrayna- Rusya savaşından itibaren, covid sonrasında artmaya devam etti ve yüksek seviyede devam ediyor. Kiralarda bir düşme söz konusu değil ama yüksek. Türkiye'de kiraların en yüksek olduğu yerlerden birisi Muğla ve ilçeleri. Tabi yurt dışından gelenler var, yurtiçinden başka şehirlerden gelenler var, Fethiye'nin kendi nüfus artışı var. Dolayısıyla bölgede konutların sayısının da yeteri kadar artmadığını düşünürsek kiraların yüksek olması normaldir.
Enflasyon dolayısıyla konut imalatında bir düşme olduğunu görüyoruz. Yeni ruhsatların geçen yıla göre yükselmediğini görüyoruz. Ancak bir göçmen yoğunluğu var, bunun gibi nedenler var, Türkiye'nin kendi nüfus artış hızı var. Yurtdışından konaklama ve yerleşme amacıyla hem Türk vatandaşlığı olan hem de yabancı uyruklu kişilerin gelip yerleştiğini görüyoruz. Dolayısıyla hem bölgemize hem Türkiye'ye olan konut talebi hem kira anlamında hem de satın alma anlamında artıyor. Ancak her yıl 500 veya 800 bin konutun yapılması ve satılması neticesinde dengelenen bu fiyat ve kira fiyatları stabilizasyonu geçtiğimiz yıldan itibaren bozulmuş durumda. Dolayısıyla bu konuda düzenlemeler yapılmadığı takdirde, konut sayısı arttırılmadığı takdirde hem bir konut sorunu ortaya çıkacak önümüzdeki yıllarda hem de kira sorunu artmaya devam edecektir diye düşünüyorum.
Piyasa ve kredi, hem alıcı açısından alıcının krediye ulaşması faizlerin yükselmesiyle zorlaştı geçtiğimiz yıldan itibaren hem de alıcıların gelir seviyesi artışı fiyat artışlarına yetişmediği için alım gücünde bir düşme ortaya çıktı. Alıcılar hem krediye ulaşmakta zorlanıyor hem gelir seviyesindeki artış, enflasyon oranındaki artışa, konut fiyatlarındaki artışa yetişmediği için müteahhitler satış yapamıyor. Piyasada bir durgunluk olduğunu herkes biliyor, hissediyor. Ancak müteahhitlerin özellikle konut imalatını düşürdüklerini görüyoruz. Biraz önce bahsettiğimiz konut ihtiyacı devam ediyor ama konut imalatında bir yavaşlama olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bu konuyla ilgili piyasayı hızlandırıcı ve müteahhitlerin veya devlerin kendi imkanlarıyla konut imkanlarını arttırması gerekiyor. Olmadığı takdirde önümüzdeki birkaç yıl içerisinde daha ciddi boyutlara gelme riski var konut sorunun.
Bu yıl itibariyle konut sektöründe fiyatlarda bir durulma, stabilizasyon sağlanmış görünüyor. Konut fiyatlarında reel olarak düşüş olduğunu görmekteyiz. Reel olarak düşmekten kastım şu; 6 ay içerisinde sabit kalan, satılmayan konutun fiyatı reel olarak bu faiz oranı kadar düştüğü görülüyor. Dolayısıyla bu kışında zor bir kış olacağı, konut ve emlak sektörü açısından sıkıntılı geçeceğini düşünüyoruz. Uzun vadede konut gayrimenkul sektörü hep kazanır ama kısa vadelerde düşüşler olabilir. Uzun dönemde önümüz açık, bölgeye talep devam ediyor, alıcıların bu kış itibariyle önümüzdeki sonbahardan sonra konut ihtiyacı olanların, emlağa yatırım yapmak isteyenlerin yapabileceği güzel bir ortam olacak diye düşünüyorum” dedi.