Başkan Gürün: 'Körfez Kokuyor, Bunun Temizlenmesi Lazım!'

Muğla Büyükşehir Başkanı Osman Gürün, Fethiye Limanı'nda gerçekleşen tanıtım töreninde Fethiye'nin sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

  • 865

Muğla Büyükşehir Başkanı Osman Gürün, Fethiye'nin sorunları ile ilgili yaptığı açıklamada: “Fethiye körfeziyle ilgili tekrara girmemek için teknelerle ilgili bazı bilgileri tekrarlamak istemiyorum. Ama başka konularda da sizinle paylaşmam gereken bilgiler var. Fethiye körfezinin uzun yıllardır “Körfez dokuyor, bunun temizlenmesi lazım”. Arkadaşlar bu belediyenin tek başına götürebileceği bir şey değil. Öncelikle olayın ne olduğunu ortaya koymamız gerekiyor. Bu nedenle de başlattığımız çalışmayla biz toplam 640 bin liralık ödeme yaparak körfezin durumu nedir, nasıl temizlenir, kaç metre derinliğe inmek lazım, buradan çıkan hafriyat nereye atılacak ve bu hafriyatın toplam maliyeti nedir? Bunların çalışması son noktaya geldi. Tahmin ediyorum yılsonuna kadar bitecek. Ondan sonra hep beraber bununla ilgili, bakanlığın da katkılarıyla bu temizliği yapacağız. Buna söz vermiştik. Bu çalışma bitiyor ve sizlerle yakında paylaşacağız. Ne gibi yol haritamız var? Onları hep beraber koyup, hep beraber yürüyüp, hep beraber gerçekleştireceğiz. Bu konuyla ilgili, bu vesileyle bilgi aktarmak istedim.

Tabi yapılacak olan kısma baktığımızda buranın temizliği -3'e kadar veya -5'e kadar indiğimizde maliyet farklı oluyor. En az 21 milyon 700 bin Euroluk yatırıma ihtiyacı var. Rakam ve yapılması gereken işler yüksek. Daha sonra artabilir ama biz bunu muhakkak yapmalıyız. Bununla birlikte körfez neden doluyor, neden kirleniyor? Onun da tespitlerini yapmaya devam ediyoruz. Devlet su işlerinin yapmış olduğu dere ıslahının değiştirilmesi lazım. Yeniden gözden geçirilmesi lazım. Muğla merkezde de aynı şeyi yaptılar. Şu an o tekneyi değiştiriyorlar ama o tabanın beton olmaması gerekiyor. Bununla ilgili DSİ ile görüşüyoruz. Bununla ilgili raporumuzu da sunacağız. Bu tür bir revizyonun yapılmasını sağlayacağız.

Başka bir kirlilik konusu, tarım. Hem ilaç hem de tarım artıklarının nehre atılmasıyla kirliliğe özellikle kimyasal ilaçlar denizin kirlenmesine sebep olabiliyor. Ayrıca teknelerin atık konusunda çok dikkatli olması lazım. Burada bulunan tekne imalat yerinin nereye taşınacağı, daha büyük ve daha teknolojik teknelerin nerede imal edileceği görüşülüyor. Tekne imalat yerini bakanlıkla görüşüp mutlak suretle körfezin dışına doğru çıkartmamız gerekiyor. Bunları yaptığınızda bir yandan temizleyip bir yandan tekrar cürufun birikmesini engellememiz gerekiyor. Bunları yaptığımızda endişe ettiğimiz bu körfez temizliği konusu uzun yıllar bize temiz olarak hizmet edecek hale gelecek. Bunun da keyfini hep beraber yaşayacağız.” İfadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme