Başkan Çıralı ''Acente ve Pilotlarımızın Yanındayız''

Dünyanın ve Türkiye'nin en gözde yamaç paraşütü merkezleri arasında yer alan Babadağ Mesire Yeri ve Hava Sporları merkezinde pist kullanım ücreti fiyatlarının arttırılmasına pilotlar tepki gösterirken Fethiye Ticaret Ve Sanayi Odası başkanı ve Fethiye Güç Birliği şirketi yönetim kurulu başkanı Osman Çıralı, Güç Birliği müdürleri Selamettin Yılmaz ve Mustafa Özkaya ile birlikte FRT Televizyonunda Erdoğan Cankuş'un hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce programında acente ve pilotların yanında olduklarını, şirketin sözleşmeye uyarak hareket ettiğini şirket ve pilotlar arasında köprü olmaya hazır olduklarını ifade etti.

  • 1145
TAKİP ET

FRT Televizyonunda yaklaşık 3 saat süren ve ilgi ile izlenen onlarca mesajın gönderildiği programda Babadağ teleferik projesinin hangi aşamada olduğunu anlatan FTSO Başkanı Osman Çıralı “226 rakımı ile ilgili dosyamız 5.02.2020 tarihinde OGM'ye gitti. İmza da bekliyor. Kazmayı vurma aşamasına geleceğiz. Projeyi Haziran'a yetiştireceğiz dediler. Teleferik projesindeki olası gecikmeler Güç Birliği şirketi,Kırturfirması ve bizimle alakalı değil. Tamamen bürokrasi ile alakalı. 2020'nin Hava oyunları festivaline yetiştirebilelim arzusundayız. Biz elimizden geldiğince Ekim, Kasım yada Eylül ayına kadar teleferik projesini yetiştirme umudundayım. 1200 ‘de paraşüt pisti genişletildi. Binaların kaba işçiliği tamamlandı. İstasyonlara ait elektrik ve montajları yapıldı. Bin kişilik anfitiyatro yapıldı. Fethiye'deki anfi tiyatro bekliyor ama orada anfi tiyatro hazır.Enerji nakil hatları tamamlandı. Jeneratörler getirildi, yerleştirildi trafolar, arıtmalar bitti. Kır kahvesi çalışmaları tamamlandı.1200'ün yüzde 85'i bitti. 1700 rakımda teleferik binasının inşaatı da bitti. Süs havuzu ve peyzaj işleri, kafe, bağlantı yolları tamamlandı. Telesiyej ve kumanda odası tamamlandı. 12 araçlık oto parkımız var. En kötüsü bu paraşütçüler otopark talebinde. Otopark uçuş alanları tamamlandı. 1700-1800 metre arası yol kenarları duvarları yapıldı. 1700'ün yüzde 95'i bitti. 1900'de pist taş döşeme bitti. Tuvalet, telesiyej, kumanda, seyir terası bitti. Yüzde 85'i bitti. Helikopter pisti tamamlandı. Patara pisti baharda yapılacak. 1800-1900 arasındaki duvarlar örüldü. Gözetleme kulesi yıkılıp yenisi yapıldı. Yüzde 85'i de bitti. 226 kodunda henüz bir şey yapılmadı. Turizm sezonu başlamadan bütün işler bitirilecek. İsviçre'den gelen malzemelerin büyük bir bölümü geldi. Sıkıntı şu anda sadece 226 kodunda. Kırtur firması en az bizim kadar hassas çalışıyor. Projeyi zamanında yetiştirmeye çalışıyor. Hedefimiz 2020'nin en geç Ekim ayına yani Hava oyunlarına teleferik projesini yetiştirmektir” dedi.

TARTIŞILAN ARTIŞ NEYE DAYANILARAK YAPILDI
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Osman Çıralı paraşütçüler ve acentelerin pist kullanma ücretine gösterdikleri tepkinin dayanağının eski yönetim döneminde kendilerine de anlatılmadan yapılan sözleşmeden kaynaklandığını ifade etti. Çıralı “Bu artış Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ve Güç Birliği'nin ilgili şirket ile yaptığı sözleşmeye dayanarak yapılmıştır. Daha önceki yönetim yüzde 20 zam yapma artı olarak da ÜFE uygulama yetkisi vermiştir. Geçen sene ÜFE 33,64'tü. Geçen dönem meclis başkanı olduğum halde hazırlanan sözleşmeden benim haberim yoktu. Güç Birliği müdürlerinin haberi yoktu. Paraşütçülerin elbette haberi olmaz. Keşke bu sözleşme işini uzman arkadaşlar ile yapabilseydik. Herkes o zaman eleştiri anlamında elinden geleni yaptı. Bizim isteğimiz pist kullanım ücretinin FTSO'da kalmasıydı. Eğer bu bizde kalmış olsaydı 45-50 TL'yi geçmezdi. Biz kış döneminde yaz sezonunda aldığımız bedelin yarısını alıyorduk. Şimdi şirket Şubat ayında başladı zam yapmaya. Bu zamlar sözleşmeye göre yapılıyor. ÜFE dönemlere göre değişlik gösterebiliyor. Bu göz önünde bulundurulabilirdi. Yüzde 20'nin altında kalırsa yüzde 20'yi uygula; yüzde 20'nin üstünde yüzde 25 olursa yüzde 20'yi aşma. Kırtur firmasının elini vicdanına koyup, böyle bir uygulama yapması lazım. Yüzde 20 bana göre büyük bir rakam. Bunu aynı şekilde teleferik kullanım ücretine de koymuşlar. 8,5 Dolar artı KDV, her yıl da yüzde 20 artırım yapılacak. İsviçre'deki merkeze de gittik orada fiyat bizim 7 mislimiz, 72 frank dolayında. Yıl boyu uçuş yapan firmalar ile yılda bir kez çıkan kişinin fiyatının aynı olmaması lazım. Bunların hepsinin sözleşmeye yazılması gerekiyordu. Sözleşme ve şartnameler kopyala yapıştır oldu. Bu sözleşme yapılırken meclis başkanı, üyelere ve ilgili kurumlara sordunuz mu? Ben bu konuda uyarılarda bulundum. Bunun makul seviyeye çekilmesi lazım” dedi.
FTSO VE FETHİYE GÜÇ BİRLİĞİ ŞİRKETİ BU ZAMLARIN NERESİNDE
Kırtur Şirketi fiyat artışlarınıFTSO'ya, Güç Birliğine, Kaymakamlık ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlara bildiriyor. Biz Güç Birliği olarak bu konuda tepkimizi bildirdik ve hukuki yollara başvuracağımızı ifade ettik. Biz değil firmalardaki arkadaşlarımız hukuki yollara başvuracaklar. Gitsinler açsınlar davalarını. Ortada bir sözleşme var. Keşke şartname hazırlanırken bizlere sorsalardı. Gizli saklı yapılmasaydı, bugün bunları yaşamayacaktık. Bu fiyat 40-45 TL olacaktı, Odanın da kasasına para girecekti. Bunu şartnamenin içine koymayacaktık. Hiç kimse bizi eleştirmesin. Bizler acentelerimizin ve pilotlarımızın yanındayız. Bir defa daha söylüyorum. O dönemde bu sözleşmeyi imzalayanlar sözleşmeyi o kadar yanlış ve muğlak ifadelerle yazmışlar ki bugün bunları yaşıyoruz. Biz Kırtur şirketine geçen seneki artışlarda da bu senede artışın bu şekilde uygulanmaması gerektiği konusunda ısrarla yazışmalarımızı yaptık. Ama nafile. Bu şekilde uygulama noktasında ısrarlılar. Buradan önemle belirtmek isterim ki bizim bu artışlara FTSO olarak onayımız, rızamız asla yoktur. Olması mümkün değildir. Biz bu noktada her zaman için acentelerimizin yanındayız ve yanında olmaya da devam edeceğiz. Fiyatın uygun orana çekilmesi için FTSO ve Güç Birliği olarak acentelerimiz ve Kırtur şirketi arasında köprü olmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
ZAMLI FİYAT VE ÇİN'DEKİ VİRÜS RAKAMLARI ETKİLER
Babadağ'daki yıllara göre uçuş sayılarına bakarak 2020 hedefi olarak 200 bin uçuşu yakalamak diyen FTSO başkanı Osman Çıralı “Fethiye'nin dünyaya açılan penceresi olarak görülen ve her geçen gün ilginin daha da arttığı 1965 rakımlı Babadağ'dan geçen yıl 166 bin 701 kişi yamaç paraşütü ile uçtu. 2011 yılında 57 bin 946 olan rakam hemen her yıl artarak devam etti. 2018 yılında 162 bin 776 olan uçuş rakamını 2020 yılında 200 bine çıkarmaktı. Şu anda 2020 yılı Ocak ayında 2 bin 183 uçuş rakamına erişildi. Geçen yıl hatırlayacaksınız Babadağ şantiye halindeydi. Buna rağmen yine bir önceki yıldan daha fazla uçuş sağlandı. Ancak yapılan fiyat artışı single ve tandem uçuşları etkileyecektir. Birde Çin'de meydana gelen koronovirüs salgını nedeni ile Çin'li turist bıçak gibi kesildi. Ne olacağı belli değil. Yeni bir strateji geliştirmek zorundayız. Yapılan yatırımlar ve tanıtım çalışmaları sayesinde yıllık 50 bin sorti uçuş bandında devraldığımız Babadağ'dan şuan yıllık yaklaşık 170 bin uçuş gerçekleştiriliyor” dedi.
TEPKİLERE NE DEDİ?
Başkan Çıralı bazı kesimlerin tepki göstermesine de ilginç yaklaşımda bulundu. Çıralı “Fethiye'deki yerel gazetenin birisinde FTSO'ya Babadağ tepkisi haberi yer aldı. Burada bizim yani FTSO'nunlogosu kullanılmış ve duyuru başlığı atılmış. Sanki biz yayınlatmışız… Bu tepkiyi kim yapmalı, acenteler ve pilotlar. Kırtur firması ile FTSO'nunarasında yapılan yazışmaları kimsenin bilmesi mümkün değil. Sözleşmenin eski yönetim tarafından nasıl hazırlandığını anlattım. O zaman arkadaşlar bu haberleri niye yazıyor? Bu haberi yapan arkadaşlar daha önce bizim Odamızdan dergi ve bülten çıkarıyorlardı. Bunu yazan arkadaş odadan şimdiye kadar 185 bin TL para almış. Biz yeni gelen yönetim olarak alınan bu parayı geri istedik. Biz şimdi dergimizi kendi bünyemizde çıkarıyoruz ve haberleri de gazetelere sıcak olarak servis ediyoruz. Bir ay önce çıkan bayatlamış haberleri kopyala yapıştır tarzında bülten olarak sunmuyoruz. Bu arkadaşlar artık Odadan para alamadıkları için bu tür haberleri yapıyorlar. FTSO ya da Güç Birliği olarak burada bir yanlışımız varsa söylesinler. Bu tür haberler basının tarafsızlığına yakışmıyor. Bu haberi yazan arkadaşı kınıyorum” ifadelerini kullandı.
EMİTT Fuarı hakkında değerlendirmede de bulunan FTSO başkanı Osman Çıralı FTSO olarak Babadağ'ın ve teleferik projesinin tanıtımını İzmir Travel Turkey, İstanbul EMITT Turizm fuarı, Almanya ve Hollanda fuarlarında standımızı ziyaret edenlere 3 boyutlu simülasyon ile Babadağ'dan uçuş duygusu yaşattıklarını söyleyerek “Bu yıl üçüncü kez en iyi destinasyon ödülünü Fethiye olarak aldık. Ben buradan Fethiye Kaymakamımıza, Belediyemize Turizm konseyindeki emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fethiye'nin tanıtımı konusunda elimizden geleni yaptık. İlçemizin standı benim gördüğüm en yoğun stanttı. Şimdi önümüzde Almanya'daki Berlin fuarı var. Burada da aynı şekilde orada da etkin bir tanıtım programımız olacak. Ön hazırlıklarımızı yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın aldığı Türkiye standında Fethiye olarak yerimizi alacağız. Bunun bedelini FTSO ve Fethiye Belediyesi karşıladı. Kaymakamımız, belediye başkanımız ve diğer ilgililer ile oraya katılım sağlayacağız. Moskova ve Ukrayna'dan davet var. Çin fuarı ile ilgili organizasyonu askıya aldık. Yaz sonunda Londra Turizm Fuarı var. Fuarlar ile ilgili elimizden geleni yapıyoruz. EMİTT Fuarı başarılı geçti diyebilirim” dedi.
ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI
Fethiye Güç Birliği müdürü Selamettin Yılmaz'da eski yönetim döneminde kendilerine bildirilmeden hazırlanan ihale sözleşmesinin sıkıntılarının yaşandığını ifade ederek “Fiyat artışında arkadaşların tepkisi çok haklı. Yapılan bu sözleşme ve idari şartnameden dolayı Fethiye Güç Birliği ve FTSO yönetimi olarak elimiz kolumuz bağlı. Yapabileceğimiz bir şey yok. O dönemde bunlara dikkat edilmesi gerekiyordu. Fakat dikkat edilmedi. Eski yönetimle hep dava konularımız var. Bizden önceki yönetim tarafından imzalanan sözleşme ve eki olan idari şartnamede; ‘Kiracı, pist kullanım ücretlerine yıllık bazda toplam yüzde 20 arttırma veya istediği oranda düşürme yetkisine sahiptir' ifadeleri yer alıyor. Fethiye Güç Birliği Şirketi Müdürü olarak elimizden gelen bir şey yok” dedi.
PİLOTLARLA İLGİLİ GİRİŞİMLERİMİZ VAR
Fethiye Güç Birliği müdürü Mustafa Özkaya'da eski yönetimin hazırladığı şartnamenin ana hatlarını anlatıp bugün yaşanılan tartışmaların kendilerinden kaynaklanmadığını ifade etti. Özkaya Kırtur şirketinin pist kullanım fiyatlarını indireceği konusunda tolerans sağlayacağına inandığını kaydetti. Özellikle Fethiye Güç Birliği olarak mesleki yeterlilik kurumu kapsamında Tandem yamaç paraşütü pilotu mesleği ile iştigal eden kişilerin MYK bünyesinde belgelendirilmeleri için sınav ve belgelendirme merkezi olunmasına ilişkin çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile 22 Kasım 2019 tarihinde sözleşme imzalandığını akreditasyon işlemleri tamamlanmasına müteakip Babadağ'dan mesleki yeterlilik belgesi olmayan Tandem yamaç paraşütü pilotlarının uçuş yapamayacağını anlattı. Yamaç paraşütü pilotları ile ilgili yaptıkları girişimleri de anlatan Özkaya “Fethiye Güç Birliği Şirketi'ni 2011 yılında kurmak o dönem yönetimde bulunan bizlere nasip oldu. Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Babadağ'ın ihalesini alarak, ilçemize kazandırdık. İhalesi süresi 24 yıldı, bunun 9 yılını geride bıraktık. Fethiye için önemli bir proje. Uçuşların daha sağlıklı ve güvenli yapılması için yönerge hazırlandı. 2016 yılına kadar bu devam etti. Fethiye Güç Birliği yamaç paraşütü tandem pilotluğunda belgelendirme kuruluşu olarak Fethiye'ye kazandırdık. Pilotların güvenliği ile ilgili uçuş malzemenin uluslararası standartlar da olması zorunlu hale getirildi. Pilotların mesleki yıpranma ve erken emeklilik ile ilgili olarak Muğla Üniversitesi ile ortak çalışma içine girdik. Tandem yamaç paraşütü için meteoroloji büyük önem arz ediyor. Babadağ'ın 1800 pistine meteoroloji istasyonu kurulması için talepte bulunduk. Sonucu bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı Babadağ 112 ekibi sezonluk olarak görevlendirilmekte olup yıl boyunca uçuş yapılması nedeni ile tüm yılı kapsayacak görevlendirme istedik. Ayrıca Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bot ambulanslardan birini sezon süresince Ölüdeniz'de görevlendirilmesini istedik. Mesleki yeterlilik değerlendirici kriterleri doğrultusunda 6 eğitmeni çalışma ekibimize davet ettik. Yine değerlendirici kriterlerinin revizyonu ile ilgili MYK'ya başvuru yaptık. Pilotlara uygulanan ceza puan sistemi ile ilgili tecrübeli- tecrübesiz pilot ayrımını yapılması bölgedeki pilot kalitesinin arttırılmasını hedefledik. Ayrıca pilotlara verilecek cezalarla ilgili olarak Fethiye Kaymakamlığı başkanlığında bilirkişilik yapmış pilot olmak üzere 5 kişilik komisyon da oluşturuldu. Kazaların sıfıra indirgenmesi için FTSO tarafından önemli çalışmalarda yapılıyor” dedi.


Bakmadan Geçme