Başkan Aras 'Kaybedecek zamanımız yok'
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Başkanlığında 'Muğla Turizm Planlama ve Strateji Geliştirme Platformu' kurulması amacıyla ilk toplantı Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde sektör temsilcilerinin katılımı ile yapıldı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Platform Başkanlığını, Bodrum eski Kaymakamı ve emekli Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı’nın Platform Koordinatörlüğünü yapacağı ‘Muğla Turizm Planlama ve Strateji Geliştirme Platformu’ Muğla’nın sadece deniz, kum ve güneşini değil, Muğla’nın tüm değerlerini aynı çatı altında bir araya getirerek sorunları ve çözüm önerilerini ilgili kurumlar ile çözüme kavuşturacak.
Başkan Aras “Kaybedecek zamanımız yok”
Muğla’nın kaybedecek zamanının bulunmadığını açıklayan Platform Başkanı Muğla Büyükşehir Belediyle başkanı Ahmet Aras, “Bizler göreve geldikten itibaren çalışmalara başlamıştık. Bu çalışmalar çerçevesinde Muğla’da bir ‘Turizm Platformu’ kurmayı planladık. Sektör temsilcilerinden, oda temsilcilerinden, turizm profesyonellerinden, aynı zamanda sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarından teşekkül edecek bir platform. Üniversitemiz ve akademik çevreler de olacak platformumuzda. Bir danışma kurulu olarak da görev yapacak. Aynı zamanda tespit edilen bütün hususlar eğer yerel yönetimleri ilgilendiriyorsa yerel yönetimler, eğer merkezi hükümeti ilgilendiriyorsa merkezi hükümeti, ilgili bütün inisiyatifi harekete geçirecek şekilde görev yapacak bir platform olacak. Platformun koordinatörlüğünü Bodrum eski Kaymakamı ve emekli Vali Yardımcımız Cumhur Güven Taşbaşı yürütecek. Ben de platformun doğal olarak başkanlığını yapacağım. Bu platforma ve Muğla turizmine katkı yapacak bütün paydaşları aramızda görmek istiyoruz. Kaybedecek zamanımız yok bir an önce çalışmaya başlamamız lazım. Bunun için çok yakın zamanda platformumuzu oluşturup paydaşlarımızı belirleyeceğiz ve harekete geçeceğiz” dedi.
“Turizm sadece deniz, kum güneşten ibaret değil”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Turizm Platformunun görevinin sadece Muğla’nın deniz, kum ve güneşini değil, Muğla’yı kıyısı ve kırsalı ile bir bütün olarak ele alacağını belirterek, “Turizm sadece deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Bunu zaten yıllardır deneyimliyoruz hep beraber. Özellikle kültür turizmi, doğa turizmi, spor turizmi, sağlık turizmi, gastronomi turizmi gibi daha çok yönlü alanda faaliyet yürütüyor turizm. Hepimiz turizmin içinden geliyoruz ve bunun farkındayız. O nedenle platformumuz sadece turizm ile ilgili değil, Muğla’nın bütün sorunları ile ilgili de tabi ki danışmanlık yapabilir. Çünkü turizm bir bütün ve altyapısından toplu ulaşımına kadar, yine mimari yapısına ve estetiğine, çevre ve ekolojik çalışmalara kadar her şey ile ilgilidir turizm. Bu nedenle turizmcilerin bizlerden beklentilerinin büyük olduğunun da farkındayız. Onların bu konudaki bütün tespitlerini masaya yatırıp çözmek, bizim yetkimizde olanları bizim çözmemiz, merkezi hükümetin veya diğer inisiyatiflerin yetkisinde olanları onların çözmesi gerekiyor. Onun için biz bütün fikirlere ihtiyaç duyuyoruz” dedi.
“Muğla’yı fuarlarda bir bütün olarak tanıtmak istiyoruz”
Platformun özellikle yurt içi ve yurtdışı tanıtım fuarlarında Muğla’nın bir bütün olarak tanıtımının yapılması konusunda da önümüzdeki süreçte bir çalışmasının olacağını belirten Başkan Aras, “Özellikle yurtdışı fuarlar ciddi bir maliyet getiriyor. Belediyeler veya meslek odalarımız, TÜRSAB’ımız, Otelciler Derneklerimiz ve Ticaret Odalarımız bunu karşılamakta çok zorlanıyorlar. Ben de dedim ki bir işbirliği yapalım. Biz Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle sektörün uygun gördüğü fuarlarda yer kiralamasını yapalım, bütün ilçelerimiz için kimler katılacaksa. 13 İlçemiz var bizim ve onların da yer alabileceği bir alandan olayı bir bütün olarak tanıtabileceğimiz bir alandan yer kiralamasını Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak ben yapayım, üzerine yerleşim veya stant tasarımlarını ilçe belediyelerimiz yapsın. Sektörümüz de oraya katılarak zaten ciddi bir efor sarf ediyor her seferinde. Onların sırtında gidiyor bu işler genelde. O nedenle bu şekilde bir destek yapalım ve hep birlikte olalım. TÜRSAB, Otelciler Deneklerimiz, Bakanlığımız, Valiliğimiz, Belediyemiz, İlçe Belediye Başkanlarımız, İlçe Kaymakamlıklarımız. Yani Muğla’da biz bu konsensüsü sağlamak istiyoruz artık. Bunun bir tezahürü en azından turizm fuarlarında olsun. Orada Muğla bir bütün olarak tanıtılacak. Bir turist fuara geldiği zaman Bodrum’u da, Kavaklıdere’yi de, Marmaris’i de, Seydikemer’i de, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz’i de Yatağan’ı da hep bir arada görsün. Yani Stratonikeia’yı da tanısın, öbür tarafta Hyllarim’ayı tanısın, Fethiye’de gittiğinde Likya uygarlığı hakkında bilgi alsın, Xanthos’u görsün, Milas’a gittiğinde Hekatomnos’u görsün, Euromos’u görsün, Beçin’i görsün. Böyle bütüncül bir tanıtım yapalım. Bunlar tarihi açıdan ama diğer türlü tabi ki Muğla’mızın değerleri de var. Turist Muğla’ya geldiğinde sadece deniz, kum ve güneş değil, 45 dakika gitsem Stratonikeia’yı görürüm. 45 dakika gitsem başka bir yeri görürüm, Bodrum’da feribota binsem Datça Knidos’u görürüm. Bunları bu şekilde tanıtabilirsek bir bütün halinde Muğla’mızı diye düşündük” dedi.