BAŞARININ YOLU BESLENMEDEN GEÇİYOR

Okul çağındaki çocukların sağlıklı beslenmesi, hem gelişimlerini hem de akademik başarılarını olumlu etkiliyor. Uzmanlar, öğünlerde protein, taze sebzeler ile tam tahıllı ürünlerin tercih edilmesini ve hazır gıdadan uzak durulmasını öneriyor.

  • 5251
TAKİP ET

Tüm kademelerde toplam 18.9 milyon öğrenci için ilk ders zili 12 Eylül Pazartesi günü çalacak. Uzun yaz tatilinin ardından okulların açılmasına odaklanan çocuklar ve aileleri, son hazırlıkları tamamlama telaşında. Beslenme düzenini oturtturmak, yapılacaklar listesinin başında geliyor. Bu konuda Uzman Diyetisyen Gamze Arsal, ailelere bazı önerilerde bulundu.
ÇOCUKLARIN BAŞARISI İÇİN BESLENME ÇOK ÖNEMLİ
Beslenmenin önemini vurgulayan Uzman Diyetisyen Gamze Arsal,'' Pazartesi günü okullar açılıyor. Okul çağındaki çocuklarımız neler yemeli ve hangi besinlerden uzak durmalı. Çocukların fizyolojik, psikolojik gelişimleri ve okul başarıları açısından beslenme çok çok önemlidir. Beslenme deyince de ilk öğünümüz kahvaltı. Kahvaltı günün en önemli öğünü. Çünkü sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yapıldığı zamanda gün boyu şekerimiz hep dengede kalır. Ama kahvaltı yapılmazsa, yetersiz ya da sağlıksız bir kahvaltı yapılırsa gün boyu kan şekerimiz düşük kalacağı için gün boyu açlık yaşarız. Bu da fastfood gibi abur cubur besinlere yönelmeyi arttırır. Bu yüzden sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yaptırıp da çocukları okula göndermemiz gerekiyor'' dedi.
SAĞLIKLI BİR KAHVALTI TABAĞI NASIL OLMALI?
Sağlıklı bir kahvaltı tabağının ipuçlarını veren Arsal,'' Peki, sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı tabağı nasıl olmalı. 4 besin grubunu da içermeli. Bunlardan birincisi süt ürünleri yanı peynir ya da sütün mutlaka kahvaltıda bulunması gerekiyor. İkincisi protein grubu yumurta kahvaltıda mutlaka olmalı. Üçüncüsü meyve ya da sebze grubu yani domates salatalık gibi sebze veya bir porsiyon meyvemiz olabilir. Dördüncüsü ise tahıl grubu yani 1-2 dilim çavdar ekmeğimiz ya da tam buğday ekmeğimiz veya yulafta tüketebilir çocuklar'' diye konuştu.
ÖNEMLİ OLAN KAHVALTI
Kahvaltının önemini vurgulayan Arsal,'' Örnek bir kahvaltı tabağı nasıl olmalı. Bu dört besin arasında düşünürsek proteinden yumurtamızı aldık. Süt ürünlerinden peynirimizi aldık. Domates, salatalık ve ekmekle güzel sağlıklı bir tabak elde etmiş oluyoruz. Diğer bir seçenek ise yulaf olabilir. Yine süt grubundan sütümüzü alıp tahıl grubundan yulafımızı alıp meyve ile birlikte birleştirip sağlıklı bir yulaf tabağı ile de güne başlanabilir. Ama bazı çocuklarda şöyle bir durum oluyor. Sabah uyandıkları zaman hemen bir şey yemek istemiyorlar veya erken bir şey yedikleri zaman mide bulantısı yaşıyorlar. O zaman da illaki geniş bir kahvaltı yapılmasına gerek yok. Sadece bir kuru yemiş ya da kuru meyve yediği zamanda yine sağlıklı bir kahvaltı yapmış olabilir. Sadece bir bardak süt içse de yine güne sağlıklı bir şekilde başlamış olabilir. Önemli olan mutlaka kahvaltıyı yapmak. Hiç kahvaltı yapmamaktansa daha küçük bir şey bile sağlıklı olacaktır'' dedi.
MESELA SAĞLIKLI SANDVİÇLER YAPABİLİRİZ
Öğlen, akşam yemeği ve ara ögünler hakkında konuşan Arsal,'' Daha sonrasında öğlen yemeğinde eğer okulda yemek çıkıyorsa bir tabldot usulü yemekte salatamız, yoğurdumuz, çorbamız ve ana yemeğimiz yanında da pilav ya da makarna olduğu zaman sağlıklı bir seçenek olmuş oluyor. Ama okulda yemek çıkmıyorsa veya dışarıdan yeme şansımız çok yoksa evden de yemek götürebiliriz. Daha sağlıklı olur. Mesela sağlıklı sandviçler yapabiliriz. Peynirli ya da hindi füme gibi sandviç yapabiliriz. Yanına ayran ya da süt koyduğumuzda gayet sağlıklı bir öğlen yemeği de geçirmiş olur. Bunun dışında ara öğünler koymamız lazım çocuklara. Hem kahvaltı ile öğlen yemeği arasında hem de öğlenden sonrası için bir tane ara öğün mutlaka koyalım. Bunlar yine kuru yemişler kuru meyveler taze meyvelerden oluşabilir. Yine süt ya da ayranda olabilir. Akşam yemeğimizde sağlıklı evde yediğimiz yemeklerden koyabiliriz. Arlık olarak su tüketimini kesinlikle ihmal etmememiz gerekiyor. Çocukların günde bir buçuk, iki litre su içmesi gerekiyor. Herkese iyi okullar'' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme