BANKADAN SATILIK THK BİNASI!
Bir dönem ülkenin havacılık alanında lokomotifi konumuna yükselen Türk Hava Kurumu, yolsuzlukların ve skandalların kurbanı oldu. Türk Hava Kurumu, son yıllarda faaliyetleriyle değil, özellikle kurumun eski genel başkanı Osman Yıldırım döneminde tartışmalarla, yolsuzluklarla, başındaki kişilerin usulsüz işleriyle anılan ve tartışılan bir kurum oldu. THK ile ilgili bir skandalında Muğla'da meydana geldiği öğrenildi.
Muhabirimiz Ferdi Yavuz'un haberine göre; Türk Hava Kurumu, geçtiğimiz yıllarda orman yangın söndürme uçağı tartışmaları, borçları, yönetim krizi ve skandallarıyla ile sık sık gündem oldu. Rüşvet ve para aklama iddiasıyla yürütülen soruşturmada tutuklanan ve daha sonra yapılan duruşmalarda tahliye olan Türk Hava Kurumu (THK) eski Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın skandalı saymakla bitmiyor. İddialara göre bu skandallardan biriside Muğla'da gerçekleşti. 1978 yılında inşa edilen ve Muğla Valiliği'nin yanında bulunan THK'ya ait 5 katlı bina özel bir bankaya ipotek gösterildi ve döviz karşılığı yaklaşık 10 milyon Lira kredi çekildi. Kurum bu kredileri ödeyemeyince, bankanın binaya el koyduğu öğrenildi.
Bu Paralar Nereye Gitti?
Türk Hava Kurumu'nun eski Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın döneminde, Menteşe'de bulunan ve yine kuruma ait olan bina, özel bir bankaya ipotek gösterilerek, yaklaşık 10 milyon lira kredi çekildiği iddia edildi. Söz konusu 10 milyon liralık kredi daha sonra kurum tarafından ödenemedi. Banka ise alacağı 10 milyon lira için harekete geçti. Menteşe'nin en değerli mevkileri arasında yer alan 5 katlı binaya banka el koydu.
Banka Binayı Satışa Çıkardı
Söz konusu bina, banka tarafından 9 milyon beş yüz bin Lira başlangıç ve ayrıca 58 bin Lira ihale katılım bedeli ile satışa çıkarıldı. Satışa çıkarılan binanın ihalesi ilgili ise şu açıklama yer alıyor; “Taşınmaz 573,87 m² arsa alanı üzerinde toplam 1.400 m² kulanım alanına sahiptir. Boş durumda olan bina, 35 ayrı bağımsız bölümden oluşmaktadır.”
Kayyum Atandı
Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte, uçak üretmek ve halka havacılığı sevdirmek amacıyla 16 Şubat 1925'te Ulu Önder Atatürk'ün isteği ile kurulan Türk Hava Kurumu, yaşanan yolsuzlukların ardından krize girdi. Türkiye'de havacılık sanayisini kurup, geliştirmek, askerî, sivil, sportif ve turistik alanlarda havacılığın gelişmesini sağlamak için bizatihi Atatürk'ün emriyle Türk Tayyare Cemiyeti olarak 16 Şubat 1925'te kurulan THK, uzun yıllar amacı doğrultusunda maalesef gelişimini sağlayamadı. 2010'dan sonra ise THK, yönetim krizi ve borç batağına saplandı. Devlet müdahale etmek zorunda kaldı. Ekim 2019'da yönetimine “Kayyum Heyeti” atandı.
THK'nın Bin 400 mülkü var
Öte yandan THK'nın yaklaşık bin 400'e yakın mülkü var. Kuruma ait mülkler saymakla bitmiyor. Kurumun otel, iş hanı, evler, dükkânlar, zeytin tarlası ve üniversitesi bile var. Ayrıca THK, camisi olan bir dernek.
“Bu Büyük Bir Utanç”
Türk Hava Kurumuna ait binanın icra yoluyla satılmasını büyük bir utanç olarak değerlendiren vatandaşlar ise üzüntülerini dile getirdiler.
THK Muğla Şubesi Yönetimi de Mağdur Oldu
Türk Hava Kurumu Muğla Şube Başkanlığı'nın şuan ki yönetimi de yaşanan bu olaydan dolayı oldukça mağdur durumda. Binaya el koyan bankanın, Türk Hava Kurumu Muğla Şube Başkanlığı'na yazı göndererek en kısa zamanda binayı boşaltmasını istediği ve kurum için THK Genel Başkanlığı tarafından yeni bir yer tahsis edileceği öğrenildi.