Balıkçılar Ve Ticari Tekneler Demir Aldı

Türkiye'de koronavirüs tedbirleri kapsamında şehir giriş çıkışlarının yanı sıra deniz yolundan da seyahat faaliyetleri durdurulmuştu. Hem ticari tekneler hem de balıkçı tekneleri, son normalleşme sürecinde yayınlanan genelge ile 1 Haziran itibarı ile yeniden faaliyetlerine başladı. Fethiye Limanı'nda bağlı durumda bulunan balıkçı ve ticari tekneler de koronavirüs tedbirleri kapsamında önlemlerini alarak vira bismillah dediler.

  • 1798
TAKİP ET

Koronavirüs sonrasında yeni düzenlemeler getirilen balıkçı teknelerinin av sezonu ve yat turizmi seferleri alınan önlemlerle birlikte yeniden başlarken mavi yolculuk ve günübirlik tur tekneleri de ilk müşterileriyle demir aldı. Günübirlik tur teknelerinde kapasitenin yarısı kadar müşteri alabileceği için fiyatların az da olsa artacağı öğrenildi. Geçen yıl 50 ile 100 TL arasında müşteri taşıyan günübirlik tur teknelerinin bu sezon 100 – 150 TL arası fiyat uygulayabilecekleri belirtildi.
Balıkçı İmam lakaplı Durmuş Menez, “normalleşme süreci içerisinde tedbirlerimizi alarak balık avına gitmeye başladık” diyerek “Yavaş yavaş işlerin açılacağına inanıyoruz. Kurtoğlu tarafında açık denizde avlanıyoruz. Daha çok barbun balığı avlıyoruz bu dönemde. Balık fiyatları da borsa gibi, açıldığında inşallah yüzümüz gülecek” dedi.

YAT TURİZMİ YELKEN AÇTI
1985 yılından bu yana yat turizmi yapan Dila Grubun sahibi Mehmet Özkan ise 3 teknesini birden tura çıkarmanın sevincini yaşadı. Teknelerini müşterilerle birlikte uğurlayan Özkan “Sektörümüzde yavaş yavaş normalleşme başlıyor. Bugün itibariyle 3 teknemizi tura çıkartıyoruz. Mürettebatımızla birlikte toplam 40 kişiyle bir haftalık Mavi yolculuğa çıkıyorlar. Sağlık Bakanlığı'nın koyduğu tüm tedbirleri teknelerimizde aldık. Dezenfektanından, maskesinden, ateş ölçerine kadar tüm malzemeler temin edildi. Tüm teknelerimiz dezenfekte edildi. Pandemiden dolayı yabancı yok. Günler yaklaştıkça hepsi iptal ediyor, yeni seneye kayıyor. Ya kaporalarını iptal ediyorlar ya da yeni seneye kayıyorlar. Bu sene kendi Türk insanımızla mevcudu korumaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

TEDBİRİMİZİ ALDIK, MÜŞTERİ BEKLİYORUZ
Grand Barış ve Grand Burak teknesinin sahibi Barış Özgür İbiş ise günübirlik tur tekneleri olarak hazırlıkları tamamladıklarını ve Fethiye'ye turist beklediklerini ifade etti. İbiş “1 Haziran itibariyle normalleşme başladı. İç İşleri Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu bildirge var, genel mevzuat geldi. Covid-19 hijyen kurallarına dair, ana maddeler yayınlandı. Bu maddeleri tüm arkadaşlarımız yerine getirdi. Bunları yerine getiren arkadaşlarımız 1 Haziran itibariyle tekne turlarına başlayabiliyor. Dezenfektanlar, ateş ölçerler var. Her teknede maske ve eldiven olmak zorunda. Tekne sahipleri maskesiz gelenlere maske vermek zorunda. İlk önce kendi ailemiz, kendi çalışanlarımızın sağlığı önemli. Daha sonra kendi sağlığımızdan ziyade müşterilerimizin sağlığına özen gösteriyoruz. İç İşleri Bakanlığı'nın gönderdiği mevzuat da şu: eğer teknelerde bulaşık makinası varsa normal tabakları kullanmaya devam. Eğer bunlar yoksa tek kullanımlık kullan at şeklinde malzeme kullanılacak. Şu an mangallarla ilgili günü birlik tekneleri kapsayan bir durum yok. Mangal yakmaya devam edeceğiz. Çünkü küçük teknelerde yeterli alan yok mutfaklarda. O yüzden bu devam ediyor. Bütün tekneler şu anda bu mevzuat dahilinde çıkış alabiliyor” dedi.

GÜNLÜK TEKNELERDE FİYAT ARTIŞI
Fiyatlar konusunda da hazırlık yapıldığını ifade eden tecrübeli denizci İbiş “Her hangi bir fiyat belirlenmedi. Geçen sene 50 TL ile 100 TL arasında bilet satıldı. Şimdi teknelerin yüzde 50 kapasitesinin düşmesi gündemde. Bundan dolayı tekneler az sayıda müşteri götüreceğinden arkadaşlarımız fiyat yükseltmeye çalışıyorlar. Ama fiyat yükseltmek çok önemli değil, müşteri bulurlarsa götürebilecekler. Tahminim bunun üstüne 20-30 TL fiyat koyarlar. Ortalama fiyatlar, 100-150 TL arasında olur” diye konuştu.

Bakmadan Geçme