Ay, 'Çalış, En Çok Zarar Gören Bölge!'
Kurban bayramı tatilini ve turizmde son durumu gazetemize değerlendiren Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay açıklamasında 'Fethiye körfezindeki deniz kirliliğinden ve yeşillenmeden dolayı en çok zarar gören bölgeyiz' dedi.
Çalış Der Başkanı Mete Ay konuşmasında “Çalış konumu itibariyle Fethiye şehir merkezine en yakın plaj olması, Kuş cenneti ve Deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapması bakımından çok hassas bir bölge olma özelliğine sahiptir. Bu bölgedeki kirliliğin zararını sadece Çalış ve Fethiye çekmiyor. Muğla ve Türk turizmi de bu kirlilikten büyük bir zarar görüyor. Fethiye körfezinin ve denizimizin temizlenmesi, kirliliğin önlenmesi için elimizden gelen her şeyi yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
“Kurban bayramı tatilinde büyük bir yoğunluk yaşamadık” diyen Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay açıklamasında “Son iki günü saymazsak Kurban bayramın da çok büyük bir kalabalık görmedik bölgemizde. Sadece Bayram tatilinin son iki günü Çalış bölgesi için yoğun geçti diyebiliriz.Son iki gün itibariyle otellerimizde ve konaklama tesislerimizde % 100'lük bir yoğunluk yaşandı. Diğer günlerde ise % 60 ve % 70 seviyesinde dolulukları gördük. Bunun en büyük nedeni; Çalış ve Fethiye körfezindeki deniz problemi ve kirlilik ile ilgili haberler olmaktadır. Deniz kirliliği haberleri; bu bölgeye tatile gelecek olan büyük bir kesimi etkiledi. Kirlilik söylemlerinden dolayı bu bölgeye tatile gelecek olanlar maalesef ki; Fethiye'yi tercih etmediler. Geçen bayramda olduğu gibi yine aynı şeyleri yaşadık ve ne yazık ki tercih edilen bir turizm merkezi olamadık. Denizin renginin yeşil olmasından dolayı Fethiye'de en fazla etkilenen ve zarar gören bölge olduk” dedi.
“GEÇMİŞ YILLARA GÖRE EN KÖTÜ SEZONU YAŞAMAKTAYIZ”
“Bu böyle devam ettiği takdirde önümüzdeki yılları da etkileyecek olan büyükbir krizin eşiğine geleceğiz” diyen Başkan Mete Ay “Muğla Büyük Şehir ve Fethiye Belediyesi başta olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile DSİ Genel Müdürlüğünden ricamız bir an önce bir araya gelerek yapılması gereken konuları çözüme kavuşturmalarıdır. Yapılacak olanlarve yapacak kurumlarbellidir. Yapılacak olan işlerin yapılması için Üniversiteden ve Bilim adamlarından destek alınarak bu üç kurumun koordinasyonlu çalışması Fethiye'nin geleceğini kurtarır. Ben tüm yetkili kurumlara şu soruyu sormak istiyorum; Deniz, kum ve güneş ile turizm yapılan bir bölgede Deniz Faktörü çok ama çok önemlidir. Durumun ne kadar hassas ve önemli olduğunu anlamak için bu sorgulamayı önce kendimize yapmalıyız. Kendinize sorun Deniz kirliliği olan bir turizm merkezine tatile gelir misiniz?Yaşadığımız çağın en büyük özelliği sosyal medya ve internet ortamında yaşanan bir dünya olmasıdır. Fethiye'nin sorunları tüm dünyada anında duyuluyor. Denizin renk değişimini kimseden saklayamayız. 10 bin yatak kapasitesi olan turizm bölgesi olan Çalış maalesef ki; geçmiş yıllara göre en kötü sezonu yaşamakta” dedi.
“EKİM AYININ 20'SİNE KADAR MÜŞTERİLERİMİZ VAR”
Bununla beraber Ekim ayının 20'sine kadar rezervasyonlarının olduğunu ifade eden Çalış-Der Başkanı Mete Ay “Eylül ayının10'nuna kadar yerli turistleri görebileceğiz. Okulların açılmasından itibaren yerli turistler yerini, yabancı turistlere bırakacak. Ekim ayının 20'sine kadar müşterilerimiz var. Umut edelim bu rezervasyonlarda iptalleri görmeyelim. Ekim ayının sıcak gitmesi durumunda da hep beraber iyi bir turizm yaşayalım” dedi. Mete Ay “Allah Fethiye'de turizm yaparak evineekmekgötürmeye çalışan herkese güç, kuvvet versin” diyerek sözlerini tamamladı.