Avrupalı Gençler Fethiye'de Buluştu

Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında gerçekleştirilen'ChangeYour Environmental with Permaculture!' projesi kapsamında Avrupalı ve Türk gençler Fethiye'de buluştu.

  • 693
TAKİP ET

2-10 ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen bu projede Hırvatistan, İspanya, İtalya, Letonya, Macaristan, Yunanistan ve Türkiye'den 35 genç çeşitli atölye çalışmaları yürüttüler.

Çoğunluğunu Muğla'da yaşayan gençlerin oluşturduğu Smart HabitsVolunteers (Akıllı Alışkanlıklar Gönüllüleri grubu) grubu tarafından yürütülen bu projede gençlere daha çevreci olabilmeleri adına öğrenme deneyimi sağlanmıştır.

Projenin temel konusunun sürdürülebilir yaşam tarzına ait prensiplerden oluşan “permakültür” kavramının olduğu bu projede gençler Fethiye'de yer alan Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği'nde 2 gün boyunca eğitim aldılar.

Permakültür kavramını öğrenen, kompost yapan, zeytin toplayan, reçel yapan, erişte kesen, fidan diken ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ilişkin çalışmalar yürüten gençlerin bu eğlenceli aktiviteleri severek sürdürdükleri anlaşıldı.

Proje faaliyetlerinin diğer günlerinde de çevre sorunlarının nedenleri, sivil toplum kuruluşlarının sürdürülebilirlik kavramının yaygınlaştırılması adına sorumlulukları ve daha çevreci olmak adına bireysel olarak yapılacaklar konusunda farklı atölyeler yürüttüler.

Projenin temelinde yer alan çokkültürlülük kavramı doğrultusunda katılımcı ülkelerden gençlerin her akşam kültür geceleri düzenledikleri de farkedildi. Fethiye Yunus Otel'de gerçekleştirilen bu etkinliklerde katlımcı gençler ülkelerini temsilen getirdikleri ikramları diğer gençlere ikram ederek, sunumlar yaptı ve ulusal danslarla bu etkinlikler eğlenceli şekilde sürdürüldü.

Proje Esnasında Erasmusdays Günleri de kutlanıyor
Projenin 9-14 ekim tarihleri arasında yer alan Erasmusdays etkinliklerine denk gelmesi de bugüne özgü bir faaliyet tasarlamalarına imkan sağladı. Genç katılımcılar Fethiye Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne ziyarette bulunarak proje sonuçlarını karar vericilerle paylaştı, Fethiye'deki çevreci etkinlikler konusunda bilgi aldılar. Ayrıca sahil temizliği de yapan gençler daha temiz bir Fethiye daha temiz bir dünya mesajı verdiler.

Projenin yürütücüsü Sümeyye Bayrak proje için şunları söyledi: "Bugün dünyamızın en büyük sorunlarından biri çevresel sorunlardır. Bu sorunların azaltılması adına her vatandaş daha çevreci davranışlar ve beceriler geliştirmelidir. İşte projemizde gençlerin bu becerileri edinmek sureti ile yaşadıkları dünyayı daha iyi koruyan ve daha çevreci gençler olmalarını sağlamayı hedefledik. Bizler Türk gençleri olarak güzel ülkemizi, güzel Fethiyemizi korumak adına atılabilecek tüm adımları atmaya hazırız. Bu özveriyi Fethiyeli yurttaşlarımız başta olmak üzere ülkemizdeki her bireyden bekliyoruz. Umuyoruz ki bu güzel ülkeyi, güzel dünyamızı daha çevreci bireyler olarak koruyabileceğiz. Ayrıca tüm genç arkadaşlarımızı Erasmus+ programı kapsamındaki fırsatları incelemeye ve bu programdan faydalanmaya davet ediyoruz.

Bakmadan Geçme