Asgari ücrete ara zam gündemde! 

Geçtiğimiz gün gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel görüşmesinin ardından asgari ücrete ara zam talebi yeniden gündeme gelmişti. Artan enflasyon rakamları nedeni ile geçim sıkıntısı çeken vatandaş şimdi gözünü iktidar kanadından alınacak karara çevirdi.

  • 408

Enflasyon rakamları hızla artıyor vatandaşın ise alım gücü aynı ölçüde düşüyor. Hal böyle olunca da vatandaşlar gözünü yapılmayacağı söylenen ara zamma çevirdi.

Yılbaşında asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak belirlenmesinin ardından her kaleme art arda zam gelmişti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan son değerlendirmelere göre 5 aylık enflasyon oranı yüzde 22,72 olarak gerçekleşti. Yani sene başında verilen asgari ücret daha yıl ortasına gelmeden yüzde 22,72 değer kaybetti. Bu da geçim sıkıntısını doğurdu.

Geçtiğimiz gün gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel görüşmesinde zam konusu yeniden gündeme geldi. CHP sözcüsü Deniz Yücel gerçekleştirilen söz konusu görüşmede CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in artan enflasyon rakamları nedeni ile asgari ücrete ara zam yapılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca en düşük emekli maaşının ise asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini vurguladığını açıkladı.

Söz konusu durumun gündeme gelmesinden sonra ise bu duruma iktidarın bakışının nasıl olacağı. Öyle ki vatandaşların alım gücü her geçen gün düşerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Halkımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" sözleri akıllardaki tazeliğini koruyor.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM GELİR?
Zam oranı ülkenin ekonomik durumu, açlık sınırı, fiyatlar, enflasyon, hayat şartları gibi durumların baz alınmasının ardından belirleniyor. Söz konusu durum çerçevesinde Türkiye İstatistik Kurumunun verileri de baz alındığında henüz açıklanmamış olan Haziran verisiyle birlikte tahmini olarak yüzde 25-26 civarında bir zammın gerçekleşmesi bekleniyor.

YILBAŞINDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
Öte yandan herhangi bir şekilde Temmuz ayında bir ara zam yapılmaz ise yıllık enflasyonun yüzde 35 ila 40 seviyesinde olacağı düşünülüyor. Durum böyle olursa da 17 bin 2 lira olan asgari ücretin minimum yüzde 30 artış ile 22 bin 102 lira seviyesine çıkmasına kaçınılamaz gözle bakılıyor. Keza yüzde 35 zam yapılır ise bu rakam 17 bin 2 liradan 22 bin 952 liraya, yüzde 40 zam yapılırsa ise 23 bin 802 liraya yükselebilir.


Bakmadan Geçme