Arıcılar Sertifikalarını Aldı

Apiterapi İşleme Merkezi Projesi kapsamında Ana Arı Üretimi eğitimi alan arıcılara sertifikaları takdim edildi.

  • 1125
TAKİP ET

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'ndan finansman desteği alınarak hazırlanan ‘Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge İnovasyon Merkezi' kapsamında genel ve lider arıcılık eğitimleri sürüyor. Proje ortağı Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ve proje iştirakçisi Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde verilen eğitimlerin ardından ‘Ana Arı Üretimi Sertifika Programı' kapsamında 51 arıcıya sertifikaları teslim edildi. 25 Ocak Perşembe günü Tarım İl Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa, Muğla Valisi İdris Akbıyık, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Sevinç, MAYBİR Başkanı Veli Türk ve GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan başta olmak üzere eğitim programında yer alan arıcılar katılım sağladı.

Program İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mustafa Akıskalı'nın, müdürlüğün arıcılık çalışmaları hakkında ve MUTSO Proje Uzmanı Burcu Öztük'ün projenin detaylarına ilişkin gerçekleştirdiği sunumlar ile başladı.

Programda konuşma yapan Vali İdris Akbıyık, “GEKA'nın turizm ve tarım başta olmak üzere pek çok projeye ciddi destekleri var. Valiliğimiz Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığımız birçok alanda hayata geçirilen projeleri destekliyor. Projelerle üreticilerimizin azmini, gayretini desteliyoruz. Ayrıca birçok başarılı çalışmada ortak aklı ortaya koyan kamu, STK, oda ve borsa temsilcilerimize de katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Eğitimlerini tamamlayarak bugün burada sertifika almaya hak kazanan arıcılarımızı kutluyorum. Sertifikaların hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmaları kapsamında konuşan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş şunları kaydetti: “Muğla bir bal kenti. Dünyada çam balının başkenti. Geleneksel yöntemlerle üretiyoruz, satıyoruz ama markalaşma konusunda eksik kalıyoruz. Bu konuda eksiğimizi gidermek adına bir proje hazırladık ve GEKA'dan finansman desteği aldık. Temelde, çam balını tek başına değil, katma değeri çok daha yüksek olan ürünleri ile ulusalda ve uluslararasında tanıtmayı amaçlıyoruz. Ancak hassasiyet gösterdiğimiz bir başka konu ise genç arıcılarımız. Genç arıcılar, farklı sebepler nedeniyle baba mesleğini sürdürmek istemiyor. Bu gençleri köklerinden uzaklaştırmadan işleri ile ilgili vizyon katacak, piyasada tutunmalarını sağlayacak üretime destek sağlamak istiyoruz. Apiterapik ürünler ile üreticilerin kazancını arttırmak hedefimiz. Orman yangınlarında arıcılarımız yeterince mağdur oldu. Çalışmalarımızı bunları telafi etmek için yoğunlaştırmalıyız. Arıcılarımızı bilinçlendirmek, doğru hasat, doğru üretim, doğru lojistik zinciri sağlayarak, bu kıymetli ürünleri takviye edici gıdalara dönüştürmek son derece önemli. Proje kapsamında yaklaşık 10 milyonluk son teknoloji makine ve cihazlarla birlikte üretimi başlatacağımız tesisin yüzde 30 kapasitesini fason üretime açmayı hedefliyoruz. Tesisimize ham madde temininde alım garantili sözleşmeli arıcılık sistemi uygulayacağız. İlimizde oluşturulacak marka, arıcılarımızın ürünlerini kıymetlendirecek.”

Sunumların ve konuşmaların ardından eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan arıcılara sertifikaları takdim edildi.

Bakmadan Geçme