Altın bankadan mı alınmalı kuyumcudan mı?

Son haftalarda yaşadığı yükselişle birlikte tarihi zirvesini gören altın, yatırımcıların yeniden gözdesi oldu. Altına olan ilgi her geçen gün artarken, acemi yatırımcılar 'Altın kuyumcudan mı yoksa bankadan mı alınmalı?' sorusuyla karşı karşıya kalıyor. Uzman ekonomistler, merak edilen soruyu cevapladı.

  • 233
TAKİP ET

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim kararıyla birlikte uluslararası piyasalar rotasını altına çevirirken, Orta Doğu'da yaşanan gerilim nedeniyle yükselen jeopolitik risk faktörü, emtia fiyatlarının hızla artmasına neden oldu.2670 doları aşarak tarihi zirvesini gören ons altın, altın yatırımcısının yüzünü güldürürken, varlıklarını altın tarafına kaydırmak isteyen yatırımcılar bu işlemi bankadan mı yoksa kuyumcudan mı yapacaklarına dair büyük bir ikilem içerisinde kaldı. Ekonomistler, her iki işlemin de artı ve eksi yönlerinin bulunduğunu belirterek, kuyumcu ya da banka tercihini hangi şartlara göre belirlemeniz gerektiğine yönelik uyarılarda bulundu.

KİMLER BANKADAN ALTIN ALMALI?

Fiziki altın almanın en büyük dezavantajları arasında güvenli bir yer tahsis etmek geliyor. Evlerde saklanan ve halk arasında 'yastık altı altın' olarak bilinen altınlar, ciddi birikimler halinde hırsızların hedefi haline gelebiliyor. Bu tür durumların önüne geçebilmek ve biriktirilen altınları daha sağlıklı muhafaza edebilmek için ilk tercihler bankalar olmakta. Ancak bu tercihin de eksi yönleri bulunmakta. Son yıllarda artan dijital hırsızlık vakalarında dolandırıcılar, çok sayıda müşterinin döviz ve altın hesaplarındaki varlıkları bozdurarak kendi hesaplarına aktarabiliyor.Ayrıca bankadan alım yapan kullanıcılar, acil nakit ihtiyaçları halinde güncel kur üzerinden 7 gün 24 saat bozdurma işlemi yapabilmekte. Bu durum, kuyumcuların kapalı olduğu saat ve günlerde problem yaşayan altın sahipleri için de önemli bir avantaj olarak görülüyor.

KİMLER KUYUMCUDAN ALTIN ALMALI?

Türkiye'de en popüler yatırım aracı olan altın, günümüzde büyük ölçüde fiziki piyasalarda işlem görüyor. Ekonomistlerin önemli bölümü, yatırım alışkanlıkları için fiziksel altın alınmasını tavsiye ediyor. Bu şekilde alınan altınlar, bankacılık uygulamasındaki yatırımlara göre her zaman daha uzun soluklu görülmekte. İnsan doğası fiziksel olarak sahip olmadığı yatırım araçlarını korumakta güçlük yaşarken, bankacılık uygulamasında yalnızca rakamsal değer taşıyan altın varlıklarını bozdurmak ve harcaman her zaman fiziksel altına kıyasla daha kolay olmakta.

Üstelik fiziksel altın almak, bankaların uyguladığı komisyon oranlarına kıyasla çok daha avantajlı. Türkiye'de altın piyasalarının merkezi olan Kapalıçarşı'da satılan altın fiyatları, çoğu zaman Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) paylaştığı gösterge kur ile paralel seyir izlemekte. Buna karşın bankalar, altın alım-satım işlemlerinde kuyumcuların uyguladıkları oranların çok üzerinde komisyon tahsis edebiliyor.

Bakmadan Geçme