ALABALIK İHRACATINDAN 10 MİLYON EURO DÖVİZ SAĞLIYORLAR

Muğla'nın Seydikemer İlçesinden dünyanın değişik ülkeleriyle, Avrupa ülkelerine ihraç edilen somon ve alabalık üretiminden yıllık 10 milyon Euro döviz girdisi sağlanıyor. Türkiye'nin alabalık üretiminde 4/3 ünü karşılayan Seydikemer ilçesi Somon üretiminde de yüzde 50'sini karşılıyor. Seydikemer ilçesi Ören mahallesinde balık çiftliği sahibi Hasan Ekinci  ''Ürettiğimiz 12 bin ton balığın,10 bin tonunu ihraç ediyoruz, 2 bin tonunu iç piyasaya veriyoruz, yılda alabalık ve somon ihracatından bölgemize yaklaşık 10 milyon Euro döviz girdisi sağlanmaktadır'' dedi. Ören mahallesi muhtarı Şahin Ekinci de: Yetiştirdiğimiz ürünlerin tamamı Avrupa ülkelerine ulaşmakta olup, oralardan ödüller almaktadır ''dedi.

  • 5200

Seydikemer İlçesi Ören Mahallesindeki balık çiftlikleri Türkiye'nin Alabalık üretiminin 4/3 lük bölümünü karşılarken somon balığı üretiminde de yüzde 50'sini karşılıyor. Somon balığı Japonya'ya ihraç edilirken alabalık üretimleri de Hollanda, Almanya ve Polonya'ya ihraç ediliyor. Avrupa'nın diğer ülkelerine de zaman zaman ihraç edilen alabalık ve somon balığı ihracatından yıllık, 10 milyon Euro döviz sağlanıyor. Ören mahallesindeki balık çiftliklerinden yaklaşık 12 bin ton alabalık üretiliyor. Bu üretimin 10 bin tonu ihraç edilirken, 2 bin tonu iç piyasaya gönderiliyor. Balık çiftliği yetkilileri Ören Mahallesinin Türkiye'de alabalık üretiminde en öncü mahalle olduğunu ifade ettiler. Yaklaşık 3 kilometrelik vadide kurulan alabalık ve somon çiftliklerinin Türkiye'nin alabalık ihracatında en önde gelen çiftlikler olduğunu ifade ettiler.

Türkiye'nin ve Avrupa'nın alabalık ihtiyacını Seydikemer ' in Ören Mahallesi olarak karşılıyoruz diyen işletme sahibi Hasan Ekinci : ‘' Burada alabalık, somon ve yavru üretimi yapmaktayız. Ören Köyü Türkiye'de en yoğun alabalık üretim yapılan vadisidir. Yaklaşık 3 km üzerinde, ürettiğimiz 12 bin ton alabalığı dünyanın birçok yerine ihracat etmekteyiz. Somonlarımızı Japonya'ya, alabalık ve fümelerimizi ise Hollanda, Almanya ve Polonya'ya göndermekteyiz. Seydikemer ilçesi ve Ören Köyü olarak Türkiye'nin alabalık üretiminde 4/3'ünü karşılamaktayız. Seydikemer olarak da % 50 oranında karşılamaktayız. Ürettiğimiz 12 bin ton balığın, 10 bin tonunu ihracatla göndermekteyiz. Sadece Ören Köyünde ki çiftliklerde çalışan 400 kişiyle 10 milyon Euro yıllık gelir sağlamaktayız'' dedi. Ekinci '' Bölgede yeni yatırımlara ruhsat için izin verilmiyor. Çünkü mevcut olanların kapasitelerini arttırmak ile meşgulüz. Ayrıca doğayı korumak ve dengeyi sağlamak için çiftliklerimizde su arıtmalarını kullanıyoruz. Çevreye duyarlılık için bütün çiftliklerimiz de gece-gündüz su arıtma sistemlerimizi çalıştırmaktayız. Yapılan 2. barajın suyu tutması sayesinde selden zarar görmedik ve bu yıl güzel yağan yağmurlar sayesinde de sularımız bollaştı ‘' ifadelerini kullandı.

AİLE BALIKÇILIĞI DA MEVCUT

Ören Mahalle Muhtarı Şahin Ekinci de Seydikemer İlçesi Ören Mahallesinde yılda yaklaşık 15 bin ton alabalık ve somon üretildiğini bölgede aile balıkçılığının da mevcut olduğunu ifade etti. Muhtar Şahin Ekinci ‘' Bölgemizde 15 bin ton balık üretmekteyiz. Sadece Ören sınırları içinde 9 adet büyük alabalık tesisi var, 34 adette aile balıkçılığımız mevcuttur. Yetiştirdiğimiz ürünlerin tamamı Avrupa ülkelerine ulaşmakta olup, oralardan ödüller almaktadır. Bölgemiz Seydikemer' in en önemli bölgelerinden bir tanesidir. Vadimiz Türkiye'nin alabalık ihtiyacının 4/3' ünü karşılamaktadır. Kanyonuyla, alabalığıyla ve turizmi ile en çok sahiplenilmesi gereken bölgelerdendir ‘' diye konuştu. ERDOĞAN CANKUŞ/ FETHİYE

Bakmadan Geçme