Akademisyen Günlük'ten Düğünlerde Farkındalık Çağrısı

Muğla Üniversitesi Akademisyenlerinden Milas Meslek Yüksekokulu'nda görevle Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Günlük, toplum olarak yaptığımız çeşitli etkinliklerde pek çok kişinin bilinçsizce milli egemenlik ve bağımsızlığımızı temsil etmek için kullandığımız Türk Lirası'nın onuruna zarar geldiğini belirtti. Günlük, bahşiş ya da para çevirme geleneği kapsamında paramızın kesinlikle yere atılmaması gerektiğini bu yönde toplumsal bir farkındalık oluşturulması gerektiğini söyledi.

  • 468

Bizi biz yapan değerlerin başında gelen gelenek ve görenekleri çok önemsediğini ancak bu gelenekleri sürdürürken yanlış olan davranışlardan mutlaka vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden Günlük, “Düğünlerde silah atmak ne kadar yanlış ise yine gelenek gereği Türkiye Cumhuriyeti'nin ve bağımsızlığımızın sembollerinden olan Türk Lirası'nın yere atılmasını da yanlış buluyorum. Bugüne kadar katıldığım bütün düğün ve nişanlarda karşılaştığım, beni derinden üzen ve mümkünse bugünden sonra birlikte oluşturacağımız farkındalık ve toplumsal bilinçle yaşanmasını önleyebileceğimiz bir konuyu top yekun dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Her ülkenin egemenliğini ve bağımsızlığını anlatan bayrak, milli marş, ulusal para gibi çeşitli sembolleri bulunmaktadır. Bu semboller bir ülkenin tarihinin unutulmaması ve ülkenin güçlü olabilmesi için o ülkenin vatandaşları tarafından bilinmesi ve gönüllü şekilde korunması gereken önemli sembollerdir. Ancak bizim bu önemli sembollerimizden biri olan paramız gelenekler kapsamında düğün ve nişanlarda yere atılıp yaklar altına düşürülüyor” diyerek para çevirme ve bahşiş vermede yöntemin değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Günlük açıklamasının devamında, “Önemli ve güçlü bir tarihe sahip olan ve vatandaşı olmaktan gurur duyduğum Türkiye Cumhuriyeti'nin de Türkiye'deki ve dünyadaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının milli egemenliğini ve bağımsızlığını temsil etmek için kullandığı ulusal sembolleri bulunmaktadır. Bu semboller: Bayrağımız, İstiklal Marşımız, Başkentimiz Ankara, Dilimiz Türkçe, Cumhurbaşkanlığı Forsumuz ve aynı bayrak gibi milli marş gibi bir ülkenin gücünü, itibarını ve bağımsızlığını simgeleyen paramız olan Türk Lirasıdır. Bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklarda çok eskilerden kalmış olmaları sebebiyle saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan ve bizi birbirimize bağlayan yaptırım gücü yüksek kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi ve davranışlardan oluşan çeşitli geleneklerimizle yaşamaktayız. Bu geleneklerimiz gereği müzik eşliğinde yapılan nişan ve düğün gibi eğlenceli törenlerde müzisyenlere bahşiş verilir. Ancak yöremizde ‘para çevirme' olarak bilinen ve çiftin başlarının üzerinde çevrilen paranın müzisyenlerin masasına bırakılması şeklinde yapılan bahşiş verme günümüzde değişime uğrayarak çiftlerin üzerine doğru para savurma şeklinde yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan bahşiş verme işleminde yere düşen paralar müzisyenlerin görevlendirdiği kişiler onları toplayıncaya kadar ayaklar altında eziliyor ve yırtılıyor. Bağımsızlığımızın sembolü olan paramıza yönelik ‘bilmeden' ve ‘istemeden' yaptığımız bu davranış bize hiç yakışmıyor. Bu nedenle
‘para çevirme' şeklinde vereceğimiz bahşişleri geleneklerimize uygun olarak müzisyenin masasına bırakarak yapılması gerektiğini düşünüyorum” diyerek başta Muğlalılar olmak üzere herkesin bu konuya hassasiyet göstermesini istedi.

Bakmadan Geçme