42 bin ton ihracat yapıldı

Fethiye ve Seydikemer bölgesinin başta domates olmak üzere 2020 yılı yaş sebze ve meyve ihracatı rakamları açıklandı.

  • 1449
Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Fethiye Batı Akdeniz Yaş sebze ve Meyve Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı, Türkiye Haller Federasyonu yönetim kurulu üyesi Atabey Akgün; yaş sebze ve meyve ihracatında 2020 yılında yaklaşık 42 bin ton sevkiyatın gerçekleştiğini dile getirdi. Fethiye Batı Akdeniz Yaş sebze ve Meyve Halini ziyaret eden Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit de yaptığı açıklamada Akgün'e çalışmaları için teşekkür ederek ihracatın 2021 yılında da artacağına inandığını ifade etti.
PANDEMİDE TARIM ETKİLENMEDİ
Fethiye Batı Akdeniz Yaş sebze ve Meyve Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı, Türkiye Haller Federasyonu yönetim kurulu üyesi Atabey Akgün “Sadece Fethiye ve Seydikemer değil, Ortaca'dan Kaş'a kadar olan bölgeye hitap etmekteyiz. Resmi olarak ise Fethiye ve Seydikemer'in sevkiyatları bu bölgeden çıkmaktadır. 2020 yılında 42 bin ton civarında yurt dışına sevkiyat yapıldı. Avrupa'nın değişik ülkelerine ürün göndermekteyiz. Ürün ve ülkeler çeşitliliği yavaş yavaş öne çıkmaya başladı. Pandemiden dolayı İspanya, İtalya ve Yunanistan'daki üretim sıkıntılarından dolayı Avrupa'nın ürün ihtiyacı ülkemize doğru yönelmeye başladı. Özellikle Demre ve Antalya tarafından bütün ürün çeşitliliklerinden sevkiyat oldu. İhracat açısından tarım yüzde 6-7'lik bir artıda kapatıyor. Pandemi'de tarım sektörü çok etkilenmedi. Fakat pandemide tarım sektörünün ne kadar önemli ve ülkemizde üretim kapasitesinin insanlarımız için gerekli olduğunu yaşadık. Ülkemizde bunun farkında ve tarım sektörüne yönelik yeni yatırımlar ve destekler planlıyorlar” dedi.
ÜRETİM GİRDİLERİ YÜKSELDİ
Atabey Akgün “Rusya Türkiye'nin en büyük pazarı olmakta. Geçmiş dönemde Avrupa devletlerine azalan sevkiyatlar biraz daha hızlanmaya başladı ve ürün çeşitliliği de bu oranda artmaya başladı. Bu bizler için çok önemli olmaktadır. Sadece domates ve narenciye değil bütün ürün çeşitliliği devreye girdi. Ülkemiz ve üreticilerimiz için bu durum artı yazmaktadır. Yaş sebze ve meyvedeki kalem ve rakam değişikliklerinin biraz yukarıda seyretmesinde pandeminin çok etkisi var. Onun haricinde döviz kuru artışından dolayı üretim girdileri de çok yükseldi. Tarımın yüzde 60-65 bandında üretim girdileri yurt dışından geliyor ancak son dönemde tohum şirketleri ve fideciler biraz kendini geliştirdi. Alternatif yerli gübre şirketleri devreye girmeye çalışıyor. Eğer bunu biraz daha öne çıkarabilirsek; üreticimizin hammadde akışı daha kolaylaşacak” dedi.
140 BİN TONA ÇIKAR
Akgün “Fethiye ve Seydikemer bazlı alırsak geçtiğimiz yıl 42 binlerde kapattı. Genel olarak 48 ve 50 bin ton civarında bir miktar olabilir ama bizim asıl yayla bölgesinden sevkiyatlar gerçekleşiyor. Ortaca ve Dalaman bölgesinin üretimi var. Kınık, Ova, Yeşilköy bölgesi ciddi bir üretim bölgesi olmakta. Bu civar bölgelerinin rakamını da dahil ettiğimizde bu rakam 130-140 bin tonlara dayanır” diye konuştu.
“RUSYA KOTASI AÇILACAKTIR”
Rusya ile olan ihracat kotası konusuna da değinen Atabey Akgün “Rusya ile olan kotamızın yakında büyük oranla açılacağına inanıyorum. Şu an için yüzde 99 ama ben %100 diyebilirim. Ticaret Bakanlığının çok ciddi çalışması var. Kota güncel bir şeydir ve muhtemelen açılacaktır. Geçen yıla oranla artacaktır. Buradan da üreticilerimize müjdesini verelim” ifadelerini kullandı.
“İHRACAT'TA ESKİ GÜNLERE DÖNÜLECEK”
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise “Pandemi döneminde göstermiş oldukları çalışmalardan dolayı çiftçilerimize ve üreticilerimize teşekkür ediyorum. Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin ürünlerini özellikle yurt dışına sevkiyatlarını gerçekleştiren tüm hal ve komisyoncularımız ile kuruluşlarımıza, başkanımız Atabey Akgün'e çabalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Özellikle domates ve yaş sebzede Kınık ve Ova bölgesindeki üretimin devreye girmesiyle önümüzdeki yıl yurt dışı ihracatın 130-140 bin ton olacağına inanıyorum. Yayla bölgesinde de üretimin artmasının etkisi var. Ama dediğim gibi asıl tek mahsul domates olarak Karadere, Kumluova, Kınık ve Ova bölgeleri olmaktadır. Geçmişe göre gidersek ihracatımız 200 bin tonları görmüştü. İnşallah uçak krizi gibi olayları yaşamazsak eski günlere döneceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme