30 bin kişi ismini düzeltti
Mahkemeye Başvurmadan İsminizi Düzelttirebilirsiniz
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yazım hatası veya düzeltme işareti bulunan ad ve soyadların mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilmesine imkan sağlayan uygulamasıyla 9 ayda 30 bin 344 kişi ismini, 75 bin 248 kişi de soy ismini düzeltti. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün geçen yıl Aralık ayında başlattığı ad ve soyadda yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişikliklerinin mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilmesine imkan sağlayan uygulamaya vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
Uygulamanın başladığı günden bugüne Türkiye genelinde 30 bin 344 kişi ismini, 75 bin 248 kişi de soyadını düzeltti.
"Dana", "İşik" ve "Satılmış" soyadları değiştirildi
Bugüne kadar 75 bin 248 kişinin soyadını değiştirdiği uygulamada, "Koyun", "Çakal", "Deli", "Çoşkun", "Satılmış", "Uğuz", "İşik", "Çıplak", "Çinar", "Dana", "Kör", "Ördek" en fazla değiştirilen soyadları oldu.
Kadınlar "Rabiye", erkekler "Ümüt" ismini düzelttirdi
Kadınlarda en çok düzeltilmesi istenen isim "Rabiye", erkeklerde ise "Ümüt" oldu. 249 kadın "Rabiye" ismini, 197 erkek de "Ümüt" ismini değiştirdi. "Hava", "Sade", "Sümeyya", "Küpra", "Firdes", "Meyrem", "Hadice", "Mehriban", "Buşra" en çok değişen diğer kadın isimleri oldu. Erkeklerde ise "Yunis", "Memet", "Abubekir", "Serdal", "Zekeriye", "Çoşkun", "Gökan", "Ferat", "Kazim", "Salahattin" isimleri en çok değiştirilenler arasında yer aldı.
Uygulama 2019 sonuna kadar devam edecek
Ad ve soyadlarındaki yazım yanlışlarını değiştirmek isteyenler bulunduğu yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne müracaat edebiliyor. Yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar ise kabul edilmiyor. Yurt dışında bulunanlar ad ve soyadı değişikliğine ilişkin talepleri için dış temsilciliklere başvuru yapabiliyor. Uygulama sayesinde, mahkemelerin üzerindeki isim ve soyadının düzeltilmesine yönelik iş yükü azaltıldığı gibi bürokratik süreçler kısaltıldı. Ad ve soyadındaki yazım ve imla yanlışlarının il ve ilçe idare kurulu kararıyla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulama 2019'un sonuna kadar devam edecek.