200 MİLYON TL'LİK PROJE SENEYE HAZIR
Dünyanın en gözde yamaç paraşütü merkezleri arasındaki Fethiye-Babadağ Hava Oyunları ve Rekreasyon Merkezi önümüzdeki yıl sonuna doğru hizmete girecek. Yaklaşık 200 bin TL'lik Babadağ Teleferik projesinde artık sona yaklaşılıyor. Kafe ve restoranların oyun alanları, amfi tiyatrosu, yapay göletleri ile Türkiye ve dünyanın en önemli Hava Oyunları ve Rekreasyon Merkezi haline getirilecek olan Babadağ'da kalkış istasyonu için yer değişikliği ön izni bekleniyor. Bu yıl 30 bini single (tekli), 160 bin tandem (ikili) uçuş beklenen Babadağ'da teleferik projesi hizmete girdikten sonra ilk yıl 200 binin üzerinde çıkış bekleniyor. Rekreasyon alanında ve telesiyej çalışmalarının inşaat yasağı nedeniyle durduğu şu günlerde ara istasyon teleferik montajları devam ediyor. Yetkililer, dünyanın ve Türkiye'nin en önemli bu yatırımını Fethiye, Muğla ve Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını ifade ettiler.
Muğla'nın Fethiye İlçesinde Kır Tur Şirketi tarafından yapımı devam eden Babadağ Hava Oyunları ve Rekreasyon Merkezinde teleferik projesinin yanı sıra çevre düzenlemeleri büyük bir hızla devam ediyor. 200 milyon TL'lik Babadağ Teleferik projesinin yöre ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağı ve yılda en az 200 bin kişinin teleferik ile Babadağ'a çıkması bekleniyor. Bazı hatlarda telesiyej hattının tamamlandığı, restoran ve kafelerin faaliyete geçtiği, cam terasların montajlarının devam ettiği Babadağ'da teleferik projesinin de en geç önümüzdeki yıl sonuna doğru tamamlanabileceği ifade edildi.
DÜNYA HARİKASI OLACAK
Kır Tur Şirketi yetkililerinden edinilen bilgilere göre; kalkış istasyonu için ilgili Bakanlıklardan istenen yer değişikliği ön izin çalışmaları 45 günde tamamlanacak. Babadağ'ın 1200 metrelik ara istasyonu teleferik montaj çalışmaları devam ederken; bu montajların 2 ayda tamamlanabileceği kaydedildi. Kalkıştan itibaren 1200 ve 1700 pistleri arasında 2 etaplık çalışmanın sürdüğü ifade edilirken, uçuş pistleri yeniden düzenlendi ve Babadağ'a 1200 kişilik amfi tiyatro da yapılıyor. 1700 metredeki teleferik iniş istasyonunda montajlar tamamlanırken; çelik konstrüksiyonlar bitti, çatı kaplama çalışmalarının da 2 ayda biteceği öğrenildi. 1700 metre pistinde Fethiye tarafına bakan yere cam teras yapım çalışmaları son aşamaya gelirken, 800 metrekarelik biyolojik gölet bitti. Bu gölet içerisine Japonya'dan getirilen koyi balıkları bırakıldı.
SERTİFİKASYONLAR ALINACAK
Özellikle projenin en zor kısmı olan 1700-1800 metre hattındaki telesiyej hattı biterken; 1700 metrede Babadağ-1700 Giril Bar hizmete girdi. 1800 pistindeki kafe ve seyir terasının çelik yapısı tamamlanırken, buradaki çalışmaların diğer çalışmalarda olduğu gibi 2 ayda tamamlanması bekleniyor. Projedeki 1800-1900 arasında bulunan telesiyej de tamamlanırken, 1900 metrelik zirvedeki yangın gözetleme kulesi yıkıldı, buraya teras cafe, helikopter pisti gerçekleştirilirken, 30 metrekarelik dev bir bayrak dikilip, gezi alanları düzenlenmeye başlandı. Özellikle 1700 ve 1900 pistleri arasına traking yolu yapılması için çalışma başlatıldı. Bayram tatili sonrası Babadağ'a kalıcı enerji işlemi tamamlanacak olup, 2 ay içinde de telesiyej 1 ve 2 ile teleferik 2. bölümünün kabul işlemleri yapılıp, sertifikasyonları alınacak. Babadağ'da ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Kır Tur şirketi yetkilileri, 1200 metreden 1900 metreye kadar tüm pist çevrelerinde peyzaj çalışmaları yapılıp, yaklaşık 20 bin fidanın dikileceğini belirttiler. Her pistte bulunan 4 kafede aynı anda bin 500 kişinin oturum yapabileceği planlanırken, teleferik hizmete girdikten sonra ilk yıl için Babadağ'a en az 200 bin kişinin çıkmasının beklendiği ifade edildi. 200 milyon TL'lik dev projenin dünya harikası bir proje haline getirildiği, Türkiye ekonomisine her yıl önemli ölçüde katkı sağlayacak. Yetkililer, şu ana kadar Babadağ'a 30 bini single (tekli), 130 bini tandem (ikili) olmak üzere 160 bin çıkış gerçekleştirildiğini, Kurban bayramı tatilinde de tandem ve single toplam 6 bin ile 10 bin arasında çıkış tahmin edildiğini söylediler.