2. Craft İstanbul El Sanatları Fuarı'na Üzümlü Dastarı defilesi damga vurdu

Dünya ülkelerinin geleneksel ve çağdaş el sanatları tanıtımının yapıldığı, üreticilere yeni pazar kanalları kazandıran tüketicilere ise doğru ve kaliteli hediyelik eşya sunmayı amaçlayan Uluslararası Craftİstanbul 2. El Sanatları Fuarı İstanbul Yeni Kapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde kapılarını açtı. Fethiye Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Likya Kadın Kooperatifi işbirliğinde fuarda yerini aldı.

  • 1567
Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Fuarda 130 katılımcı ve 400'ün üzerinde el sanatçısı yer alıyor. Kalkınma Ajansları, ticaret odaları, belediyeler, üniversiteler, olgunlaşma enstitüleri, 10 üzerinde ülke, müzeler, vakıflar, dernekler ve kooperatiflerin de yer aldığı fuara Fethiye Belediyesi de katılım sağladı. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı ve yönetim kurulu, Fethiye Likya Kadın Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca İstanbul'daki fuara katılım sağladılar.
Fethiye'nin değerleri İstanbul'da
10 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek olan fuarda Fethiye standında, Fethiye'nin mahallelerine göre değerlerine anlatan ürünlerin olduğu fotoğraflar dikkatlerden kaçmadı. Seydiler kilimi, Üzümlü Dastarı, Kaya Halısı, Dont Testisi gibi Fethiye'nin değerleri İstanbul'da yerini aldı. Aynı zamanda Fethiye'nin tüm güzelliklerini anlatan tanıtım filmleri de tanıtıcı yayınlar aracılığı ile katılımcılara gösteriliyor.
Yeşilüzümlü Dastarı defilesi fuara damga vurdu
Fethiye Belediyesi, Yeşilüzümlü Dastarıyla gerçekleştirdiği defile, fuarın en gözde etkinliği oldu. Tamamen Yeşilüzümlü'ye ait olan üzümlü dastarı, defilede boy gösterdi. Defileden sonra yüzlerce katılımcı üzümlü dastarıyla ilgili bilgi almak için Fethiye standında olduğu görüldü. Dastar defilesi adeta fuara damga vurdu.
Karaca, “Ürünlerimizi Türkiye'ye değil, dünyaya tanıtacağız”
Katılımcılar tarafından tam not alan Fethiye standı, Türkiye'nin birçok bölgesinden ve yurtdışından gelen misafirleri konuk ediyor. Fethiye ürünlerine ilginin yoğun olduğu gözlemlenirken, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, açıklamalarda bulundu. Karaca, “Fethiye Belediyesi ve FTSO işbirliğinde bugün craftistanbul'dayız. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceliğinde gerçekleştirilen fuarda yerimizi almıştık. Üretilen ürünleri İstanbul'da görücüye çıkarmıştık. Kırsaldaki vatandaşlarımıza katkı sunduğumuz birçok üreticimizle fuara katıldık. Fethiye'mizdeki üreticilerimize vermiş olduğumuz desteklerle üretilen ürünler, alınan coğrafi işaretli ürünleri Türkiye değil, dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bizler belediyemiz olarak üstümüze düşen her şeyi yapacağız. Bu süreçteki tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Çıralı, “Önemli olan ürünlerin turizme katkı sağlamasıdır”
Bölgemizin en önemli ürünleri olan ve coğrafi işaret aldığımız ürünleri burada sergileyeceğiz. Seydiler Kilimi ilk coğrafi işaret aldığımız ürün, Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı, Kaya İnciri ve Tahinimizin coğrafi işaretlerini Fethiye Belediyesi ve odamız almıştık. Dont Testisi ve zeytinyağımızla ilgili çalışmalar yapacağız. Burada önemli olan ürünlerin turizme katkı sağlamasıdır. Gelir elde edilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Biz FTSO olarak Belediye ile birlikte çalışıyoruz. İnşallah Fethiye'de yeni coğrafi işaretli ürünler alıp, hem turizme hem bölgeye katkı sağlarız” dedi.
“Dastar yüzde yüz doğallığı ile tüm kıyafetlerde olacak”
Fethiye Likya Kadın Kooperatifi Kurucusu Çiğdem Karaca ise, “Bizler atalarımızdan gelen bu büyük mirası unutmadık. Eskiden bu yana evlerde kadınlarımızın tezgahlarda dokuduğu dastarımıza Fethiye Belediyesi coğrafi işaret aldı. Bizler kadınlar olarak bir araya geldik ve kooperatif kurduk. Fethiye Belediye Başkanımız ve FTSO başkanımızın destekleriyle bugün sizlerle burada buluştuk. Dastar yıllardır sadece başörtüsü ve şal olarak kullanılmıştı. Biz bu kadar değerli kumaşın daha güzel yerlerde olmasını istedik. Değerli moda tasarımcılarımızın destekleriyle, dastarın hak ettiği yere gelmesini sağladılar. Dastarı biz ilk defa kıyafet olarak gördük. Üzümlülü kadınlar olarak sizlere teşekkür ederiz. Dastar artık şal ve baş örtüsü değil, yüzde yüz doğallığı ile tüm kıyafetlerimizde kullanacağız” dedi.

Bakmadan Geçme