17 milyon TL'lik Bölge Müzesinin temeli atıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 16 milyon 846 bin TL'ye malolacak Bölge Müzesinin temeli atıldı. Menteşe İlçesi Uğur Mumcu Bulvarı üzerinde yapımı başlanan müzenin 2019 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

  • 1008

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 16 milyon 846 bin TL'ye malolacak Bölge Müzesinin temeli atıldı. Menteşe İlçesi Uğur Mumcu Bulvarı üzerinde yapımı başlanan müzenin 2019 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

Projesini ödüllü Mimar Cengiz Bektaş'ın çizdiği Muğla Bölge Müzesi, 8 bin 150 metrekare arsa üzerine yapılıyor. Yapı, 5 blok, bloklar arası geçişi sağlayan 3 adet merdiven kulesi ve 4 ayrı fonksiyondan oluşuyor. A Blok giriş bloğunda çocuk ve yetişkin işlikleri, internet odası, kafeterya, satış yerleri, süreli sergi alanı ve halk bilimi bölümleri, B Blok'ta Oditoryum Bloğu (konferans salonu), C Blok içerisinde Sergi Bloğu, D Blok; Yönetim Bloğu ve E Blok sığınaktan oluşuyor. 2019 yılı içerisinde hizmete girmesi planlanan Bölge Müzesi'nin 16 Milyon 846 Bin TL'ye tamamlanması planlanıyor.

“İnsanlar sinemaya gider gibi Müzeye gelecek”

Temel atma töreninde konuşan proje mimarı Cengiz Bektaş, “Burada Muğla'nın ne tür canlıları var. Ne tür bitkileri var, bunlar önce Türkçe adları ile sonra Latince harflerle her bölüm 90 santim ayrımlarla yüksek farklarıyla yukarı kadar dolaşacak. Her 90 santimlik bölümde Anadolu'nun bir çağı anlatılacak. En çok antik kent Muğla'da olduğu için de en fazla Muğla yer alacak. En tepede de her şeyi ile Muğla olacak. Muğla en tepeden tüm geçmiş zamanlara yukarıdan bakabilecek. Aşağıda bir alan ışıklanacak ve Muğla'yı yaşayacağız. 2 bin m2 sergileme alanı ve 2 bin m2 de deposu var. Bu depoda çalışma yapılacak ve sonra sergilenecek. Öyle umut ediyorum ki, herkes hadi bugün sinemaya gidelim, hadi bugün tiyatroya gidelim der gibi gelecekler buraya. Hiçbir engel olmadan çoluk çocuk hep beraber. Muğla dünyanın en değerli alanlarından birisi. Özellikle Muğla en çok antik yerleşime sahip bir yer. Bu konuda ön alması, örnek olması rastlantı değil. Bu konuda ben Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'e yürekten teşekkür ediyorum. Çünkü bir kenti kent yapan yolları binaları değil. Kültür donanımlarıdır ve bu da en önemli bir kültür hizmetidir” dedi.

“Muğlalılar yaşadıkları toprakların değerini bilecek”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, hayalindeki müze projesini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığın söyledi. Başkan Gürün, “Muğla'da öyle bir müze projesi yapılmalı ki, Muğla'nın tüm değerlerini kronolojik olarak en alta 3 bin, 3 bin 500 yıldan başlayarak günümüze kadar getirmeliyiz ve Muğlalının hangi topraklarda, hangi değerler üzerinde oturduğunu bilmesi, çocuklarımızın bunu öğrenmesi ve vatan millet sevgisi ile hemşehrilik duygusunu önem vermesini istemiştim hep. Bunları arzuladım. Bu eserin ortaya çıkmasında başta Cengiz hocam olmak üzere 6 genç arkadaşımız hem eğitim aldılar, hem de keyifli bir projenin ortaya çıkmasına vesile oldular. Cengiz hocam Muğla'ya çok önemli bir katkı yaptı, çok önemli bir çivi çaktı. Yıllar yıllar çok genç çocuklarımız burada eğitilecekler. Yaşadığı toprakların değerini öğrenecekler ve o zaman Muğlalı olmanın esas anlamını kendilerine yükleyecekler. Burada 7 yaşından 70 yaşına kadar ve tüm Muğla üzerinde yaşamış olan Likya, Karia, Roma bütün medeniyetlerin hepsi burada anlatılacak, kazılar buradan planlanacak, kazıların daha çabuk olması için burada projeler üretilecek. Hayvanları ile, bitkileri ile, bitki örtüsü ile tarihi dokusu ile Muğlalıya Muğla anlatılacak. İşte o zaman hemşehrilik duygusu ve Muğla sevgisi çok daha değerli ve farklı seviyede olacak” dedi.

Konuşmaların ardından Muğla Bölge Müzesi'nin temeli Büyükşehir belediye Başkanı Osman Gürün, proje mimarı Cengiz Bektaş ve diğer katılımcılar tarafından atıldı.















Bakmadan Geçme