13 Ocak 'Tarım Bayramı' etkinliği

13 Ocak Perşembe günü Fethiye Özer Olgun Kültür Merkezi'nde Tarımsal Öğretimin 176. Yıl Dönümü'nde 'Tarım Bayramı' etkinliği yapıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreni ile başlayan etkinlik konuşmalar ve yerel ürünlerin satışı için panayırlar kurularak devam etti.

  • 1107
TAKİP ET

Tarımsal Öğretimin 176. Yıl Dönümü'nde ‘Tarım Bayramı' etkinliği yapıldı. Fethiye Özer Olgun Kültür Merkezi'nde etkinlikte Yerel üreticiler ve yerel ürünlerin satışı için Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Fethiye-Seydikemer Ekolojik İşletme Kooperatifi, Fethiye Yerel Tohum Derneği ve Likya Kadın Girişimi Kooperatifi tarafından panayır kuruldu.
Tarım Bayramı etkinliği Fethiye Rotary Kulübü, Fethiye Ziraat Odası ve Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından Beşkaza Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreni ile başladı.
Çelenk koyma töreninin ardından Özer Olgun Kültür Merkezi'ne geçilerek Fethiye Rotary Kulübü Başkanı Değer Erdemli ve Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit tarafından açılış konuşmaları yapıldı.
Açılış konuşmasını yapan Fethiye Rotary Kulübü Başkanı Değer Erdemli “Bundan tam 176 yıl önce İstanbul'un bugün ki adıyla Yeşilköy semtiyle kurulan Mektebi Zirai Şahane bu topraklarda yeni bir serüvenin başlangıcının işaret ediyordu. Okulun kapılarını açtığı 10 Ocak 1846 tarihi aynı zamanda Türkiye'de tarımsal eğitimin başladığı tarih olarak kabul edilmektedir. Mekteb-i Zirai Şahane'nin açtığı bu yolda ilerleyen yıllarda 19. Yüzyılın sonlarında yine İstanbul'da kurulan Halkalı Ziraat Mektebi ve daha sonrasında bir adım ileriye taşınarak Genç Cumhuriyet'in tarımsal alandaki atılımlarından bir parça olan Ankara Yüksek Zirai Öğretim'in temelleri atıldı. Cumhuriyetin 10. Yılında yüksek ziraat enstitüsüne dönüştürülen okul, 4 yıllık öğretim programı ve fakülte yapısıyla modern tarım eğitiminde ilk örneklerden bir tanesini oluşturdu. En son olarak 1948 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne dönüştürülerek , 11 yıl boyunca Türkiye'nin tek Ziraat Fakültesi olma unvanını taşımıştır. Bugün bizler burada Türkiye'de tarımsal eğitimin başladığı bu tarihi tarım bayramı olarak kutlayarak , son yıllarda birçok sebepten gündemimizde olan temiz tarım adına dikkat çekmek istedik. Ülkemizde tarım sektörü toplumumuzun temel besin ihtiyacını karşılayan ülke genelinde istihdam yaratan sanayiye ham madde sağlayan ihracat ürünleriyle ülkemize döviz kazandıran bir sektör olması gerekirken ,uygulanan yanlış tarım ve ekonomi politikaları sonucunda bizler bu verimli topraklarda üretemez, hatta tüketemez hale geldik. Konuşmamı bu alanda büyük emek veren Prof. Doc. Cemal Taluk'un bir cümlesiyle sonlandırmak istiyorum. ‘'Tarım doğanın kendiliğinden verdiğinin daha fazlasını isteyen insan oğlunun insan ile doğa arasında bilgisini ve emeğini kullanarak doğayla uzlaşmasıdır. Tarım insan ile doğa arasında tarihi bir sözleşmedir'' dedi.
Fethiye Rotary Kulübü Başkanı Değer Erdemli'den sonra konuşan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise “10 Ocak ve haftası, 1846 tarihinde İstanbul'da Mekteb-i Zirai Şahane'nin kurulmasıyla Türkiye'deki tarım eğitiminin başlaması sebebiyle Tarım Bayramı olarak kutlanır.Dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi nedeniyle önemini anladığımız noktalardan biri de tarım oldu. Tüm dünyada insanlar panikleyince ilk aldıkları şeyler, kuru gıda, ve tarımsal ürünler oldu. Demek ki; bir ülkenin yollar, köprüler, yüksek binalardan önce tarım topraklarına ve üretime ihtiyacı olduğunu acı bir şekilde tecrübe etmiş olduk. Bilebile, sorumsuzca açgözlülükle yaşamın kaynaklarını tüketiyoruz. Çocuklarımıza temiz bir çevre, kaliteli bir yaşam sunabilmemiz için tarım topraklarımızı ve tarımımızı korumamız gerekiyor. Aksi takdirde açlık kapımızın önündedir. Unutulmamalıdır ki karnı doymayan insan düşünemez ve üretemez.Ülkemizde yıllarca siyasi iktidarlar tarafından üvey evlat muamelesi yapılmış, sanayileşme çabalarının içinde tarım unutulmuş, gereken önem maalesef verilmemiştir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün “efendimiz” dediği çiftçimiz, efendi gibi yaşamanın çok ötesinde hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Sektörde girdi maaliyetlerinin çok yüksek olması ve pazarlama sorunlarından dolayı, çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Üreten, ürettiği ile ülkesini hatta dünyayı besleyen Türk Çiftçisi ve tarımı hak ettiği değeri görememektedir.Tarımın gelişmesi açıkça mücadele demektir. Tarımdaki en önemli strateji, kendi kendine yetmek demektir. Kaynakların verimli ve daha uzun ömürlü kullanılması demektir. Ülkenin güven ve istikrar içinde olması demektir. Odamız adına bizler de her zaman tarımın, çiftçilerimizin ve tarımsal eğitimin destekçisi olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Unutmayalım ki hepimiz aynı gemideyiz. Bu nedenle fakültelerde eğitim veren bilim insanlarımızın ve sahada görevini yapan Ziraat mühendislerimiz ile teknikerlerimizin çiftçiyle elele tek yürek olması gerekir ki gemi batmasın. Çiftçi üretsin ki Türkiye hatta dünya aç kalmasın… bu vesile ile tarımsal eğitim ve öğretimin 176.yıldönümünü kutlar, saygılar sunarım” diye konuştu.
Açılış konuşmalarından sonra Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Ziraat Teknikeri İbrahit Balta ‘' Bir Tarım Okulunun Gözünden'' başlıklı konuşmasını yaptı.
Agroturizm ve Fethiye'nin Geleceği Panelinin ilk konuşmacısı Fethiye İşletme Fakültesi Turizm İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık Agroturizm'de güncel eğitimler hakkında bilgiler verdi.
Agroturizm sürecinde Pastoral Vadi Deneyimi konuşması için Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği'nden Ahmet Kizan konuşma yaptı.
Konuşmalardan sonra İlkokul öğrencileri tarafından tohum takası ve dikimi eğitimi verildi.
Öğle arasında Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından tarhana çorbası ve Fethiye Rotary Kulübü tarafından ise keşkek ikramı yapıldı.
Öğle arasından sonra iklim değişikliği ve tropik ürünler paneli için Muğla İl Tarım Müdürü Ziraat Mühendisi Harun Eşencayı ve İl Tarım Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Pınar Karacav tarafından konuşmalar yapıldı.
Fethiye-Seydikemer Ekolojik İşletme Kooperatifi üyesi Cihangir Urgunlu ‘Kentten Kırsala Bir Hikaye' adlı konuşmasını yaptı.
Sonrasında Fethiye-Seydikemer Ekolojik İşletme Kooperatifi üyesi Nazan Bilinçli Çildoğan tarafından ‘Yeni Bir Hayat' adlı konuşmasını yaptı.
Etkinlik Yöresel zeytinyağı tadımı ve yarışması ile sonlandırıldı.
Düzenlenen Tarım Bayramı etkinliği hakkında konuşan Fethiye Yerel Tohumlar Derneği Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter “ Bugün burada tarımsal eğitimin 176. Yıl dönümü nedeniyle bulunuyoruz. Fethiye'de ki kalkınma kooperatifleri, tarımsal alandaki üreticiler ile burada buluştuk. Fethiye Yerel Tohumlar Derneği olarak üyemiz olan Aslı Öğretmen sayesinde öğrencilere tohumdan sanata eğitimini uygulamalı olarak yaptık. Ziraat Mühendisi arkadaşımız Gökçen Hanım ile çocuklarımıza tohum ekme konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Tarım içinde bulunduğumuz salgın döneminde çok büyük bir önem taşıyor. Çünkü tarımsal ürünlerin ve güvenli gıdanın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anlamış olduk. Tarım konusunda Atatürk'ün atmış olduğu adımları ne yazık ki 1938'den sonra kaybetmiş durumdayız. Tarım alanında tamamen dışa başlıyız. Tarımda bağımsızlığımızı kaybettik. Bizim amacımız tarımda yeniden bağımsızlığımızı kazanmak ve üreten köylüyü yeniden milletin efendisi konumuna getirmektir. Çocuklarımızın tarım zehirleriyle zehirlenmesini istemiyorum. Güvenli gıda çok önemli. Geleceğimizin hibrit tohumlarla yok edilmesini istemiyoruz. Bu yüzden yerel tohumları yaşatma konusunda kararlıyız. Böyle bir imkanı bize verdiği için Fethiye Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme