1-6 KASIM DİSLEKSİ FARKINDALIK HAFTASI

Nursel Özdemir Eğitim Kurumları, 1-6 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası dolayısıyla, bir basın açıklaması düzenledi. Özel Elit Nursel Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde gerçekleşen etkinlikte Kurucu Salih Dündar ve Uzman Nilgün Semerci disleksi hakkında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

  • 1712

Muhabirimiz Fatih Dereli'nin haberine göre, özgül öğrenme güçlüğü yaşayan bir çocuğun zekası normal ya da normalin üstünde olduğu belirtildi. Ruhsal bir hastalığı ve duyusal bir özrü olmaması ve iyi eğitim almasına rağmen dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı gösterdiğine vurgu yapıldı.

TOPLUMDA SIKÇA KARŞILAŞIYORUZ
Nursel Özdemir Eğitim Kurumları Kurucusu Psikolojik Danışman Salih Dündar yaptığı açıklamada, “Bölgemizde özel eğitim anlamında 19 yıldan bu yana hizmet vermekteyiz. 3 şubemizde ihtiyaç duyan öğrencilere eğitim sunuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlıyız ve 7 program dahilinde çalışmaktayız. Disleksi (Özgül öğrenme güçlüğü) olan öğrencilerimize yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. 1-6 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası… Öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere yönelik 2009 yılından bu yana ön plana çıkarılan bir haftadır. Disleksik çocuklar normal zeka seviyesine sahip olmasına rağmen bir takım sıkıntılarından dolayı istenilen başarıyı gösterememektedir. Toplumda bu durumla çok sık karşılaşmaktayız. Burada farkındalığı sağlamak hepimizin görevi” dedi.

DİSLEKSİ KONUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR
Açıklamasını sürdüren Dündar, “Disleksi konusunda kurum olarak önemli çalışmalar yapmaktayız. Eğitmenlerimiz kendi alanlarında uzmanlardan eğitim aldılar. Disleksi olan öğrencilere bazı yakıştırmalar yapmak yerine bunun tanılanmasını istiyoruz. Fethiye'de artık çocuk psikiyatristleri var. Onların değerlendirmeleri ile bizden eğitim almalarına yönelik raporları olursa, gönül rahatlığıyla hizmetlerimizi sürdürürüz. Kendimize güveniyoruz ve tecrübeliyiz. Disleksi uzmanlarımızla birlikte disleksinin ciddi anlamda bir sorun olmasından çıkarılması yönelik etkin çalışmalar içerisindeyiz. Uzmanlarımızın bu alanda daha iyi bir konuma gelebilmesi için eğitimlere göndermeye devam edeceğiz. Bu durumda olan öğrencilerin bize gönderildiğinde çok güzel gelişmeler kaydettiğimizi görüyoruz. Aileler tüm çalışmalarımızı yerinde görebilir ve inceleyebilir” diye konuştu.

PREP PROGRAMI HAKKINDA BİLGİ AKTARILDI
Özel Eğitim ve Disleksi Uzmanı Nilgün Semerci açıklamasında, “PREP, okuma eğitimi almış ancak kendisinden ve yaşından beklenen düzeyde okuma yapamayan çocuklar için uygundur. Bu nedenle 2. Sınıf ve sonrasında uygulanmaya başlanmaya uygun bir program olarak geliştirilmiştir. Yapılan boylamsal araştırmalar sonrasında PREP'in uygulama aralığının yaş ve sınıf düzeyi ne olursa olsun okuma problemi yaşayan her çocuğa uygulanabilirliği kanıtlanmıştır. PREP, 4 adet ardıl işlem ve 4 adet Eşzamanlı İşlem etkinliğinden oluşmaktadır. Her etkinliğin hem Global hem de Köprü çalışmaları mevcuttur. Global çalışmalar okuma veya okuma becerisi gerektirmemektedir. Diğer yandan Köprü çalışmaları, bu stratejilerin okumayla ilişkilendirildiği çalışmalardır. Global ve Köprü çalışmaları da kendi içinde üç ayrı zorluk derecesine ayrılmıştır. Bu yapı sayesinde öğrenci, hem o alanda strateji üreterek ilerlemeyi öğrenmekte hem de her etkinlikte kendisine ait zorluk derecesinden başlayarak ilerleyebilmektedir. Öğrencinin, bu etkinlikleri yapabilmek için ürettiği stratejileri kullanarak o zorluğu aşması hedeflenmektedir. Bu nedenle PREP uygulamalarında eğitimcinin desteği minimum düzeyde tutulmaktadır. Amaç, öğrencinin kendi için en uygun stratejiyi keşfederek özümsemesi ve karşılaştığı diğer problemlerde kullanabilir hale gelmesidir” ifadelerini kullandı.

DİSLEKSİ KALITSALDIR
Disleksi hakkında bilgiler aktaran Semerci, “Disleksi, özel bir öğrenme güçlüğüdür. Kalıtsaldır. Nörolojik kökenlidr. Bu nörolojik farklılık kişinin farklı düşünme ve öğrenmesine neden olur. Disleksi, farklı ama birbiriyle ilintili bir grup faktörün bireyin hayatını bir ömür boyu ertelemesidir. Fonolojik, görsel ve işitsel işlemleme süreçlerinde yaşanan yetersizliktir. Bu güçlük kendini akıcı ve doğru okuma ve yazma becerilerinde gösterir. Sadece okuma yazma da değildir. Başarı grafiği son derece tutarsızdır. Bazı teknikler, metadlat öğretebilir, ama bazı problemleri hayat boyu devam edecektir. Disleksi semptomları yaşa ve kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Küçük çocuklarda geç konuşma, yeni kelimeler öğrenmede zorluk çekme ve oyun oynarken sorunlarla karşılaşma gibi durumlar yaşanabilir. Disleksi semptomları, genellikle çocukların okula başlamasıyla birlikte daha da belirgin hale gelir. Disleksinin 6 farklı tipi bulunmaktadır. Fonolojik Disleksi bu disleksi türünde kişiler bazı kelimeleri seslendirmede zorluk çekebilir. Disleksinin bu türünde işitselden daha çok görsel işleme sorunu ön plana çıkar. Yüzeysel disleksi, sözcüklerin tanınması ve yazılmasında zorluk çekilen türüdür. Görsel disleksi, görsel problemlerden (fiziksel nedenlere bağlı) veya görsel işleme bozukluklarından (bilişsel/nörolojik nedenler) kaynaklanan okumada güçlük çekilmesidir. Birincil Disleksi, disleksinin en yaygın türüdür. Beynin sol beyin kabuğu (serebral korteks) tarafında gerçekleşen işlevsel bir bozukluktur ve yaşla değişmez. İkincil (Gelişimsel) Disleksi, ikincil disleksi, fetal gelişimin erken aşamalarında beyin gelişiminde yaşanan problemlerden kaynaklanır. Gelişimsel disleksi, çocuğun büyümesiyle birlikte azalabilir. Travma Disleksisi, yetişkin veya çocuklarda, travma veya hastalık nedeniyle beyinde meydana gelen hasara bağlı gelişir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme