Yılmaz, 'Cumhuriyet devrimlerimizin önsözüdür'

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Fethiye Şubesi 3 Mart 1924 Halifeliğin kaldırılması, Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun kabulü, Şeriye ve Evkaf ile Erkan-ı Harbiye Vekaletlerinin kaldırılmasının yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu. 

  • 1519

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Fethiye Şubesi; 3 Mart 1924 Halifeliğin kaldırılması, Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun kabulü, Şeriye ve Evkaf ile Erkan-ı Harbiye Vekaletlerinin kaldırılmasının yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu.

“3 MART 1924 BİR DEVRİM GÜNÜDÜR”
3 Mart 1924 bir devrim niteliğinde olduğunu kaydeden ÇYDD Fethiye Şubesi Başkanı Tuğrul Yılmaz, “3 Mart 1924'te 3 önemli yasa mecliste kabul edildi. Bunlar hilafetin ilgası, Şeriye ve Evkaf Vekâleti ile Harbiye Vekâletinin kaldırılması ve Tevhidi Tedrisat Kanunu'dur. Kuşkusuz ki bu büyük devrim, ‘Ben cumhuriyeti vicdanımda milli bir sır gibi sakladım' diyen Mustafa Kemal Paşa tarafından, henüz Kurtuluş Savaşı başlamadan önce planlanmış, tasarlanmıştır. Edebiyatımızın ulu çınarı Fazıl Hüsnü Dağlarca, ‘Çanakkale milli mücadelenin önsözüdür' demektedir. 23 Nisan 1920'de meclisimiz açılmış ve yeni kurulacak Türk devletinin halk egemenliğine dayalı olacağı ilan edilmiştir. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edilmiş ve devletin yönetim şekli belirlenmiştir fakat Cumhuriyet'in nitelikleri ve tamamlayıcı yasal ve toplumsal değişiklikler henüz hayata geçirilmemiştir, Türkiye nasıl bir Cumhuriyet olacaktır? İslam Cumhuriyeti mi, faşist Cumhuriyet mi, teokratik Cumhuriyet mi, oligarşik Cumhuriyet mi? Bu sorular henüz cevap bulamamıştır” dedi.

“LAİK VE ULUS DEVLET OLDUK”
Yılmaz, “Bu üç yasanın her biri başlı başına birer devrimdir. O yüzden bu üç yasanın kabul edildiği günü kutlayan cumhuriyet aydınları bu yasalara ‘3 Devrim Yasası' ismini vermiştir. Bugünden baktığımızda bile bu yasaların geçmesinin ne kadar zor olduğu ortadır. Okuma yazma oranı diplerde, yıllarca dini taassupla yetişmiş ve halifeye kul olduğunu düşünen bir ümmete rağmen bu büyük devrim kararlılıkla hayata geçirilmiştir” diye konuştu.

“EĞİTİM KURUMLARI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NA BAĞLANDI”
“Atatürk yeni kurulan Cumhuriyet'in temeli kültür olacak demiştir” diyen Yılmaz, “Kültürden kasıt laik, bilimsel, çağdaş bir eğitimle yetişen gençler, kuşaklar ver bir toplum yaratmaktır. Ulus birliğini, kültür birliğini sağlamanın en etkili yolu eğitimde birliği sağlamaktır. Bu nedenle Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile o dönem henüz kapatılmayan (30 Kasım 1925) tarikat ve cemaat medreseleri de yabancı azınlıkların okulları da dahil olmak üzere tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Tuğrul Yılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Şeriye ve Evkaf Vekaleti Osmanlı tarihinde şeyhülislamlık kurumuna denk gelen modern devlet yapısında yeri olmayan bir organı ve kaldırıldı, temel görevi çıkarılan yasaların şeriata uygunluğunun denetlenmesi idi ve başlı başına bir vesayet organıydı kaldırılarak yerine Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. Erkan-I Harbiye Vekaleti kaldırılarak Türk Ordusunun yönetimi vekiller heyetinden çıkarılarak müstakil bir yapı olan Genel Kurmay Başkanlığı'na verildi. Bu sayede ordunun siyasi etkilerden uzak şekilde kurumsallaşması amaçlandı ve bu yapı çok da başarılı oldu. Bu üç devrim yasası ile laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temel felsefesi kurulmuştur. Esasında 3 Mart 1924 Laikliğin Türkiye'de filizlenmeye başladığı gündür. 3 Mart Devrimci bir gündür kutlu olsun.”


Bakmadan Geçme