Takviye Edici Gıdalara Büyük Talep

Seydikemer'e bağlı Demirler Mahallesi'nde alışılmışın dışında bir sera kuruldu. Bu serada, oluşturulan yapay dere içinde yosun üretimi yapılıyor. Türkiye'nin ilk ve tek yosun serası, takviye edici gıda elde etmek için kuruldu. 

  • 4361
TAKİP ET

Demirler Mahallesi'nde alışılmış seraların dışında ilginç bir sera kuruldu. Türkiye'de ilk kez takviye edici gıda elde etmek için kurulan yosun serasında takviye edici gıda elde ediliyor. Kurulan laboratuvarda çalışan uzmanlar gıda takviye edici ürünler elde ediyor. Seraların içinde oluşturulan yapay havuzlar, dönen bir çark sayesinde yapay dereye dönüştürülmüş. Bu yapay dere içinde üretilen mikroskobik yosunlar, kurutma aşamasından geçtikten sonra takviye edici gıda olarak piyasada yerini alıyor. Yani laboratuvarda işlenen yosunlar, yüzde 100 doğal takviye edici gıda olarak tüketime hazır hale getiriliyor.
Şirket kurucusu ve sera sahibi Avukat İskender Uygunbaş, annesini kanserden kaybedince dört sene önce böyle bir yatırıma başlayıp, sonuçlandırdı. Yosun serasının kurulma aşaması ve üretimin nasıl gerçekleştiği hakkındaaçıklamalarda bulunan İskender Uygunbaş, “Bu işi annemi kanserde kaybettikten sonra yapmaya karar verdim. İstanbul'da herşeyi bırakıp buraya gelip, dünyadaki gıda takviye edici ürünleri inceledim. Türkiye'de olmayan, dünyada 4-5 yerde bulunan yosun serasını kurdum. Yosundan gıda takviye edici ürünler elde edip, patentini almak için başvurdum. Hem insanlar, hayvanlar ve bitkiler için gıda takviye edici bu tesisi gerçekleştirdim. Ürettiğimiz toz ve kapsüller gıda takviyesi olarak alınıyor. Bu konuda iç piyasaya vermeye başladık. Akdeniz anemisi ve pek çok hastalığa karşı bu takviyeler çok yararlı olmaktadır. Ayrıca toz olarak kozmetik sanayiinde de kullanılıyor. 4 yılda oluşturduğumuz tesis ile insanlığa hizmet gerçekleştiriyoruz” dedi.
BESLEYİCİ NİTELİKTE
“Bu sektör biraz sağlıkla ilgili. Sağlıklı beslenme, anti kanserojen beslenmeyle alakalı bir durum” diyen Uygunbaş, ürettikleri yosunun Mikroskobik bir yosun türü olduğunu vetakviye edici gıda olarak kullanıldığını belirtti. Ürünün besleyici niteliğinde olduğunu vurgulayan İskender Uygunbaş, “İçinde bir kg. sebze ve meyveye eş değer mineral ve vitamin var. Aynı zamanda antioksidan özelliği var. Vücuttan toksinleri atmasına yardımcı oluyor. Ağır metal birikimini vücuttan dışarı atmanızı sağlıyor. Aynı zamanda gübre ve yem olarak da kullanılıyor, süt üretimini arttırıyor. Organik tarımda gübre olarak kullanılabiliyor. Geniş bir yelpazesi var” dedi.
Seranın üretim kapasitesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan İskender Uygunbaş, “Mikroskobik olduğu için bütün hücrelerinin fotosentez yapması lazım. Güneş ışınlarından maksimum yarar sağlamak için doğal dalga hareketi yaptırıyoruz dönen çarklarla havuzlarda. Yaz sezonunda yoğun üretim oluyor. Kış sezonunda fotosentez ve sıcaklık güneşe bağlı olduğu için biraz üretimimiz düşüyor. Burada yaklaşık 200 ton sıvı kapasiteli bir seramız var. Bunu biz alıyoruz, süzüyoruz, kurutma ve işleme işlemlerine sokuyoruz. Hasattan sonraki işlemleri yan tarafımızdaki laboratuvarda yapıyoruz. Üretimle ilgili izole bir alanımız var ayrıca orada” diye konuşarak yeni tür denemeleri de yaptıklarını da anlattı.
Ürünün nasıl kullanılacağına ilişkin sorumuzu da yanıtlayan Uygunbaş, “Bu ürünleri kurutup toz haline getirdikten sonra ister o şekilde kullanılıyor, isterseniz de biz burada kapsüllere sıkıştırıp şişe halinde piyasaya sunuyoruz. Toz halinde kullanmak isterseniz, yoğurda, süte, salataya karıştırıp kullanabilirsiniz. Yurt dışında Amerika ve Avrupa'da popüler bir ürün ancak ülkemizde yaygın değil ne yazık ki. Ürünümüz %100 doğal bir ürün” dedi.

Bakmadan Geçme