750 Yatlık Proje Tartışıldı
Fethiye Körfezi yat limanına yeni yapılacak iskele ve marina düzenlemeleri ile ilgili 1/1000 ölçekli dolgu ve uygulama imar planı masaya yatırılıp, paydaşlardan görüş ve öneriler alındı.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nda yaklaşık 3 saat süren toplantıda Fethiye Körfezi ile ilgili 2008 yılında yapılan ve bugüne kadar çeşitli dönemlerde tartışılan yeni uygulama planı raporu 2012 yılında tamamlanıp, 2016 yılında Başbakanlık tarafından kabul edilmişti. Plana göre Fethiye'ye liman içine 11 ayrı marina ve iskele ile birlikte yaklaşık 750 tekne yanaşma yeri sağlanıyor. Toplantıda özellikle Fethiye Körfezi'ne DSİ kanallarından gelen alüvyon ve katı atıkların önlenmesi için bu kanallar üzerinde çökertmeler yapılması, Fethiye Limanı'nın ivedilikle dip temizliğinin yapılması; ilave marina ve iskeleler bölgelerinde kara trafiği ile ilgili genişletme ve tedbirlerin alınması istendi.
Fethiye Körfezi yat limanına yapılacak yeni marina ve iskeleler ile ilgili toplantıya Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Umut Müftüoğlu başkanlık yaptı. Toplantıya FTSO Başkanı Osman Çıralı, Tabiat Varlıkları Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Çömlekçi, Fethiye Belediye Başkan Yardımcıları Güzide Özkaya, Oğuz Bolelli, Liman Başkanı Cihan Duman, DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, 12 Adalar ve Koyları Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Güven Altuğ, denizciler, marina yetkilileri ile Fethiye ve Muğla Büyükşehir belediyeleri yetkilileri katıldı. Toplantıda Fethiye Limanı'na kesinlikle kruvaziyer liman yapılamayacağı, bu planda böyle bir projenin olmadığı vurgulanıp; 2008 yılından bu yana sürdürülen Fethiye Limanı ve Körfezi yat limanı projeleri 1/1000 ölçekli dolgu ve uygulama imar planı raporları ile son aşamaya geldiği vurgulandı. Buna göre mevcut kapasiteye 750 ilave yapılabileceği, bunun dışında artık çalışma yapılmayacağı ileri sürüldü. Bu planda yeni kapasite artırımı ile kruvaziyer liman bulunmadığının altı çizilirken, şu andaki mevcut kapasitenin geliştirildiği ifade edildi. Toplantıda mevcut Fethiye İskelesi'nin dolgu beton ile genişletilip; uzatılmasına belediye ve bazı sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri karşı çıkarken; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Fethiye'ye geldiğinde körfezin temizliği ile ilgili açıklamaları ile yüreklere su serptiği ifade edildi. Körfezin dip temizliğinin ivedilikle yapılması istenip, “Denizimiz son demlerini yaşıyor. Fethiye Körfezi'nin kaldıracak gücü kalmadı. Deniz kirliliği geçen yaz misafirleri ürküttü. Allah'tan koku yok. Tedbir alınmazsa koku da yaşanacak” ifadeleri kullanıldı. Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Güzide Özkaya, “Hazırlanan plan ve raporun uygulanması için birinci olarak Fethiye Körfezi'nin temizlenmesi, ikinci olarak da Karagözler Mahallesi'nde yat çekek yerinin taşınması gerekir. Bunlar yapılmazsa yapılacak bu tesisleri liman kaldırmaz” ifadelerini kullandı. Bu arada toplantıya katılan yetkililer plan ve rapor ile kapasite artırımı yapılmadığını; burada belirtilen görüşleri de dikkate alacaklarını ifade edip, “Fethiye Körfezi'nin temizlenmesi ile ilgili olarak 2020 yılında 300 milyon TL'lik kaynak aktarılması ile ilgili çalışma yapılıyor” ifadeleri kullanıldı.
750 YAT KÖRFEZİ ETKİLEMEZ
Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Umut Müftüoğlu yaptığı açıklamada, “Fethiye Belediyesi ve eski adı Özel Çevre Koruma Kurumu başkanlığında bir taşıma kapasitesi projesi başlattı. Amacı körfez içindeki dağınık ve kontrolsüz kullanımı önlemekti. Bununla ilgili Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bir rapor hazırlattılar. Her şey kurumun kontrolünde yapıldı. Bu alanda batimetrik çalışmalar, rüzgar, akış yönü, kıyı kullanımları, dolgu alanları, körfeze giriş-çıkışlar kayıt altına alındı. Veri tabanı oluşturuldu. Coğrafi bilgi sistemleri tabanlı incelediler. Bununla ilgili bir sayı belirlediler. 750 yat gelirse körfezi ekolojik olarak etkilemez fakat 750 yattan fazlası körfezi olumsuz etkiler. Mevcut kullanımlar da göz önüne alınarak bir sayı tespit edildi. Şimdi bu sayının aşılmış olduğunu görüyoruz. Bu 750 sayısının bir dağılımı yapıldı. Bu rapor 2012'de sonuçlandı ve dağılım yapıldı. 2016'da başbakanlık tarafından bu dağılım uygun görüldü. Kapasiteyi aşmayacak 750 yat dağıtıldı. 2016 yılında Çevre Düzeni Planı'nı işledik. Bunların hepsi Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma üst ölçekli planlarında işlenmiştir. 1,5 yıldır alt ölçeklerin hazırlanması için çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda jeolojik etütler, oşinografi raporları, haritaları hazırlandı. Bu alan Şehit Fethi Bey Parkı'ndan başlıyor, Letoonia Tatil Köyü'ne kadar uzanıyor. Şimdi de 5 bin ve 10 bin ölçekli planları yapılıyor. Daha önce 2 defa kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile bilgilendirme toplantısı yaptık. Onların görüşlerini aldık. Bu görüşlerde plana yansıdı. Onay aşamasına geldi. Plan İnceleme Kurumu'na sunulacak. Onaylanırsa uygulamaya geçilecek. Bildiğimiz kadarıyla 11 bölge var. 2018 yılında körfez temizliği yapılacak alanda fizibilite çalışması yapıldı. Buradan ne kadar çamur çıkacak ve nereye aktarılacak. 1 milyon TL gibi bir bütçe ayrıldı ve ödendi. Bunun hayata geçirilmesi için Hazine'den 290 milyon TL bütçe istendi. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi.
KÖRFEZİN NEFES ALMASINI ENGELLERİZ
Toplantıyı değerlendiren İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan,
“Bugün yapılan toplantının amacı Fethiye Körfezi'nin taşıma kapasitesi… 2008 yılından bu yana Fethiye Limanı ile ilgili devam eden bir proje çalışması var. Burada 4 tane yer var. 3 tanesi marina, diğeri de kruvaziyer iskele… Şehir merkezinde yapılacak çalışmada 14 dönümlük bir dolgu alanı bulunuyor. Fethiye Körfezi zaten doluyor, 14 dönümlük bir alanı daha betonlaştırdığınız zaman limanın nefes almasını engelleriz. Karagözler Mahallesi'nde yapılması planlanan marinada da dolgu alanı var. Kruvaziyer iskele yapılmak istenen yerde de 14 dönümlük beton kazık çakılacak bir alan mevcut. Karayollarının olduğu bölgeye yapılması planlanan marina projesinde de dolgu söz konusu… Mevcut liman öncelikle temizlensin ve nefes alsın. İhtiyaca göre yatırımlar yapılacaktır ve kapasite artacaktır. Fakat bunlar doğru planlama ve doğru yere yapılmalıdır. Yanlış yapılan bir projede geriye dönemeyiz ve limanımızı daha da kötüye götürürüz. Fethiye Limanı'nda 2 bin tekne var. Bugün 2 bin teknelik bir yer yapsanız, daha sonra 3 bin tekneye çıkacaktır. Mevcut marinalarımız çok pahalı. Kendi tekne park yerlerimizi yapmazsak, çocuklarımız nasıl denizci olacak? Karada da tekne park alanları olmalı. İnsanlar artık denizden çıkıp, koylara gitmek istiyor. Bunun da tek yolu küçük tekneler” diye konuştu.