• Haberler
  • Ekonomi
  • Altının Ons Fiyatı Tarihi Rekor Kırdı, Yılın En Yüksek Kazancı Bekleniyor

Altının Ons Fiyatı Tarihi Rekor Kırdı, Yılın En Yüksek Kazancı Bekleniyor

Altın, 2024 yılı başından bu yana yaklaşık yüzde 31 değer kazanarak rekor seviyelere ulaştı. Özellikle Orta Doğu'da İsrail'in devam eden saldırıları ve küresel merkez bankalarının güvercin para politikaları, yatırımcıları güvenli liman olarak bilinen altına yönlendirdi.

  • 36
Altının Ons Fiyatı Tarihi Rekor Kırdı, Yılın En Yüksek Kazancı Bekleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Altının ons fiyatı, bu gelişmelerle birlikte 2.714 dolara çıkarak tarihi bir rekora imza attı. Eğer bu yükseliş yıl sonuna kadar devam ederse, altın ons bazında son 45 yılın en yüksek yıllık kazancını elde edecek.

Altın piyasasındaki bu hareketlilik, küresel merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme yönünde attığı adımlar ve jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte ivme kazandı. Seneye 2.065 dolardan başlayan ons altın, çatışmalar ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle istikrarlı bir yükseliş sergiliyor. Aynı dönemde dünya genelinde birçok pay piyasası endeksi de rekor kırarken, bu endekslerin getirisi yüzde 10 ila yüzde 20 arasında değişim gösterdi ve altının yüzde 31’lik yükselişi ile kıyaslandığında görece geride kaldı.

Altının Ons Fiyatı Tarihi Rekor Kırdı, Yılın En Yüksek Kazancı Bekleniyor

Altın, Dolar Endeksi ve Tahvil Faizlerindeki Artışa Rağmen Yükseliyor

Dikkat çeken bir diğer detay ise, altının bu performansı dolar endeksi ve tahvil faizlerindeki artışa rağmen gerçekleştirmesi. Analistler, doların değer kazanmasının ve tahvil faizlerinin yükselmesinin altının alternatif maliyetini artırdığına işaret ederken, jeopolitik risklerin güvenli liman olarak altına olan talebi desteklediğini belirtiyor. Son verilere göre, ons altın fiyatı yeni güne yüzde 0,5 artışla 2.705 dolardan işlem görüyor.

Altının Ons Fiyatı Tarihi Rekor Kırdı, Yılın En Yüksek Kazancı Bekleniyor

Altının 2024 Performansında Öne Çıkan Faktörler

Jeopolitik Riskler: Orta Doğu’daki çatışmalar, yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendirdi.
Merkez Bankası Politikaları: Küresel merkez bankalarının faiz düşürme adımları, altının cazibesini artırıyor.
Dolar ve Tahvil Faizleri: Doların yükselmesine karşın altının güvenli liman olarak talep görmesi, risk algısını güçlendiriyor.

Bakmadan Geçme