Alban: 'Hiçbir yatırım insan sağlığından daha önemli değildir'

CHP Muğla Milletvekili Sayın Mürsel Alban, Yatağan İlçesi Deştin ile Menteşe İlçesi Bayır Mahallesi sınırında bulunan Tekağaç sırtı mevkiine kurulması planlanan Entegre Çimento Fabrikası ile ilgili basın açıklaması yaptı.

  • 752
Alban: 'Hiçbir yatırım insan sağlığından daha önemli değildir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yatağan İlçesi Deştin ile Menteşe İlçesi Bayır Mahallesi sınırında bulunan Tekağaç sırtı mevkiine kurulması planlanan, başta MUÇEP olmak üzere Demokratik Kitle Örgütleri ve başta Muğla Tabip Odası olmak üzere meslek odaları ile Deştin ve Bayır Mahalleleri sakinleri olmak üzere Muğlalıların tepkilerine neden olan Çimento Entegre Tesisi  ile ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Mürsel Alban basın açıklaması yaptı. 
“TELAFİSİ İMKANSIZ SONUÇLAR VERECEK ADIMLAR ATILMAMALIDIR”
Alban açıklamasında “ Muğla, bir turizm ve tarım merkezi olmanın yanında yıllar önce il merkezinde “Okullar Kenti” olmaya karar vermiş, tercihini “bacasız sanayi ”den yana koymuş bir yerleşmedir. O nedenle Muğla'da bir yatırım söz konusu olduğunda bunlar göz önüne alınmalı ve acele edilerek olumsuz ve telafisi imkansız sonuçlar verecek adımlar atılmamalıdır.Kaldı ki bu konuda Demokratik Kitle Örgütleri tarafından çeşitli vesileler ile çeşitli kereler uyarılar yapılmıştır. Hepsinin uyarı ve önerileri değerlidir. Özellikle Muğla Tabip Odası'nın değerlendirmeleri göz ardı edilecek türden değildir” dedi.
“MUĞLA'NIN ÇÖPLÜK HALİNE GETİRİLMESİNE İZİN VERMEMELİYİZ”
Yapılacak yatırımlara karşı olmadıklarını ifade eden Alban “Fakat yapılacak yatırımlar çevreye zarar verirse buna karşı çıkarız. Hiçbir yatırım insan sağlığından daha önemli değildir.Bu çimento fabrikasının yapımı hakkında öneride bulunan, olumlu görüş bildiren, ÇED raporu veren ruhsatlandırma yapan kurumların vicdanlarının rahat olup olmadıklarını çok merak ediyorum. Kurulmak istenen bu tesisin bir kirletici olduğu tescillidir. Bugün Fransa'da bir tek çimento fabrikası yoktur. Ülkemizin iktidar tarafından yabancıların çöplüğü haline getirildiği malumdur. Ama Muğla'nın çöplük haline getirilmesine izin vermemeliyiz” dedi.
“BU ÇED RAPORUNA OLUMLU GÖRÜŞ VEREN İMZA ATAN KURUMLARIN VİCDANLARI RAHAT MI?”
Söz konusu tesis ile ilgili adımların 2009 yılında atıldığını ifade eden Alban “O yıllardan bu yana kanun ve yönetmeliklerin birçoğunun değiştiğini, geçmiş tarihte alınan izinlerin şu an öncelikli olarak Zeytincilik Kanunu’na aykırı olduğu aşikardır. Bu kanuna rağmen alınan ÇED raporu tartışılır bir rapordur. Bu ÇED raporuna olumlu görüş veren imza atan kurumların vicdanları rahat mı?” diye konuştu.
“BURASI İÇİN VERİLEN TÜM ÇED RAPORLARINA VE RUHSATLARA DAVA AÇILMALIDIR”
Muğla'nın ilk sanayi tesisi olan Kireç Fabrikası 50 yıldır hizmet verirken, yeni kanun ve yönetmelikler çerçevesinde mahkeme kararı ile geçen sene kapatıldığını hatırlatan Alban “Çimento fabrikalarından daha masum olan Kireç Fabrikası'nın kapatılma gerekçesinde de Zeytincilik Kanunu olarak gösterilmiştir.Zararlı maddeleri yayacak ve insan sağlığına son derece zararlı olacak bu fabrikaya olumlu ÇED raporu ve ruhsat veren tüm kurumlar kararlarını bir kez daha gözden geçirmelidir. Ayrıca burası için verilen tüm ÇED raporlarına ve ruhsatlara dava açılmalıdır. Muğla’mızın tarım alanları başta olmak üzere su kaynaklarını büyük tehlike altında bırakacak bu projeye tümüyle karşıyız” dedi. 
“BİRÇOK KEZ YAPILAN YAĞMA GİRİŞİMLERİNİN ÖNÜNE GEÇTİK”
Milletvekili olduğum günden beri seçim bölgem Muğla’nın bir yağma ve talan girişimi altında olduğunu haykırıyorum diyerek açıklamasına devam eden Alban “Birçok kez yapılan yağma girişimlerinin önüne geçtik. Muğla halkımızla birlik olup bu girişimleri savurduk. Jeotermal Santrallere izin veren Cumhurbaşkanı kararlarını iptal ettirdik. İnanıyorum ki Muğla halkı sağlığını tehlikeye atacak, doğasını kirletecek tüm girişimlerin karşısında olacak ve bunlara izin vermeyecektir. Bu mücadelede Deştin ve Bayır başta olmak üzere tüm Muğla halkının yanındayım, konunun takipçisiyim” dedi.

Bakmadan Geçme