Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde Kırsal Kalkınma projesi desteği ile kurulan Hat Su Ürünleri işletmesinde 18 personelden 15'i kadın hemen her gün 3 tona yakın alabalığı fileto ile işleyip dondurduktan sonra iç piyasaya sevk ediyor. 15 kadın personel hemen her gün işletmede sıfır kılçık olarak ayıkladıkları balıkları temizlerken, 8 Mart Dünya Kadınlar gününde de mesai yaparak ev ekonomileri ile ülke ekonomisine katkıda bulundular.

  • 3692
Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer ilçesinde yaklaşık 2 yıl önce Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Tamer Demirkan tarafından kurulan Hat Su Ürünleri işletmesinde 18 personelin 15’i yöredeki kadınlardan oluşuyor. Otel işletmeleri ile Türkiye’de iç piyasaya sıfır kılçıklı işlenmiş alabalık ve deniz balığını dondurulmuş olarak sunan işletmede her bir kadın günde 500-600 kilo balık işliyor. Ellerinde bıçaklarla gün boyu balığı fileto haline getiren kadınlar hijyenik ortamda çalışma yapıyor. Balıkları bir bir temizleyen ardından şoklama işini gerçekleştiren kadınlar yılda 500 tonu aşkın balık işleyip iç piyasaya sevk ediyor. Yurtdışına ihracat için ilgili bakanlıklara başvuruda bulunan şirket onay beklerken şimdiden Hollanda ve pek çok Avrupa ülkesinden talep aldığı da öğrenildi. Kadınların 8 Mart’ta da iş başı yaptığı üretime katkı sağladığı işletmede Üretim Sorumlusu olarak görev yapan Kardelen Dağlıoğlu bir yıldır görev yaptığı işletmede 15 kadın hemen her gün alabalık işleyip iç piyasaya sunduklarını söyledi. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlayan Dağlıoğlu “Kadınların elinin değdiği her işletmede üretim artar. Bizim işletmemizde de kadınlar üretimi arttırmak için özverili şekilde çalışmaktadır.” dedi. Dağlıoğlu “18 personeliz. Benimle birlikte burada 15 kadın çalışıyoruz. Bunun içine muhasebe ve aşçımız da dahil. Biz burada tüm kadınlar olarak halka çok iyi bir hizmet verebilmek amaçlı bir araya geldik. Seydikemer çevresinde çok fazla alabalık çiftliği var. Bizde bunun üzerine üretim sağlıyoruz. Ürünlerimizi yurtiçi, iç piyasa olarak işliyoruz. Tabi bu tamamen müşterinin isteği üzerine. Sadece içi alınmış veya fileto şeklinde işlem sağlıyoruz. Otellere de satışımız mevcut. Fileto olarak düşünüldüğünde günlük yaklaşık 2 buçuk-3 tona yakın ham alabalık işlemesi yapıyoruz. İç piyasa işliyoruz ihracatımız henüz yok. Başvurularımız yaptık onay belgesi bekliyoruz.” dedi.
“EŞLERİMİZE DESTEK OLUYORUZ” 
2 yıldır bu işletmede görev yapan 3 çocuk annesiÖzlem Akkuş günde yaklaşık 500 kilo alabalık işlediklerini söyledi. Akkuş “Alabalık ve deniz balığı üzerine çalışıyoruz. Kılçıklarını ayırıyoruz. Sıfır kılçık yapıyoruz. İhracata da hazırız. Zor olmuyor gücümüzün yettiğince çalışıyoruz. Daha önceden otel temizliğinde çalışmıştım. 1 yıl kamuda da çalışmıştım. Şuan burada çalışıyorum ve burada olmaktan da memnunum. Yaklaşık günde 500 kilo üretebiliyoruz. Zamanla daha da hızlanıyoruz. Çalışarak eşlerimize destek olmaya çalışıyoruz. 3 tane çocuğum var onlara daha iyi bakabilmek için çalışıyoruz. Tüm kadınlarımızın kendi ayaklarının üzerinde durmaları gerekiyor. Kimseye muhtaç olmamalılar.Her kadının mutlaka bir işçe çalışmasını tavsiye ederim. 8 Mart Dünya Kadınlar günümüz kutlu olsun.” dedi. 
“500-600 KİLO BALIK İŞLİYORUZ” 
2 çocuk annesi Ayşe Çardak ise her gün 500-600 kilo balık işlediklerini ifade etti. Çardak “Aileme katkı sağlamak için burada çalışıyoruz. Her işin kendine özgü bir zorluğu var fakat biz bu işe alıştığımız için zor gelmiyor. Günde 500-600 kilo işliyoruz. Tüm kadınların kadınlar gününü kutluyorum.” diye konuştu. 
 

Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar
Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar
Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar
Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar
Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar
Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar
Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar
Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar
Alabalık İşleyen Seydikemerli Kadınlar

Bakmadan Geçme