Akdeniz fokları evden takip ediliyor

Koronavirüs salgını nedeniyle araziye çıkamayan ekipler, nesli tehlike altında olan Akdeniz foklarını kamera sistemiyle evden takip ediyor.

  • 844
Akdeniz fokları evden takip ediliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Akdeniz Koruma Derneği, Gökova Körfezi’nde Akdeniz keşiş fokunun (Monachus monachus), yaşadığı bir kıyı mağarasına tam zamanlı kamera sistemi kurdu. Enerjisini güneşten alan sistemle mağarayı kullanan Akdeniz foklarının davranışları izlenebiliyor. Korona virüs salgınından dolayı araziye çıkamayan proje ekibi, yaşam alanına insan müdahalesi olmadan fokları evden kamera ile takip ederek, bu özel tür hakkında daha fazla bilgi edinebiliyor.
Akdeniz Koruma Derneği Proje Koordinatörü Deniz Biyoloğu Ezgi Saydam, kamera sistemiyle mağarayı aynı anda bir yetişkin ve bir genç dişi bireyin kullandığını tespit ettiklerini belirterek, “Salgın hastalık nedeniyle arazi çalışmalarımızın azaldığı bu dönemde Akdeniz foklarını evden takip ediyoruz. Akdeniz foku denizlerimiz için çok önemli bir tür. Çünkü denizlerimizin ekosisteminin ne kadar sağlıklı olduğunun bir göstergesi. Gökova körfezinde Akdeniz fokları varsa biz biliyoruz ki bu körfez sağlıklı bir ekosisteme sahiptir. Bu görüntüleri, diğer kıyı mağaralarından edindiğimiz kamera görüntüleri ile karşılaştırarak birey tayini yapmaya başladık. Bunun sonuçları bize Gökova Körfezi’nde türün dağılımı ve davranışları hakkında daha fazla bilgi verecek” dedi.
 

Bakmadan Geçme