Aferez kan bağışı kabulü başladı

Türk Kızılay Muğla kan alma biriminde Aferez kan bağışı kabul edilmeye başlandı.

  • 1151

İlk Trombosit Aferez bağışçılarından biri de Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Kamil Karakaya oldu. Aferez kan bağışı ile ilgili bilgi veren Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Kamil Karakaya, “Kızılay’ın düzenli kan bağışçısıyım. Bugün kan bağışı yapmak üzere geldiğimde yetkililer Trombosit Aferez bağışı almaya başladıklarını söylediler, ben de deneyimlemek istedim. Bu işlemden 48 saat sonra normal kan bağışı yapılabilmesi ve yılda 24 kez Trombosit aferez bağışının mümkün olması da bağış yapmama etki etti, herkesi Kızılay’a kan vermeye, ayrıca Aferez bağışı yapmaya davet ediyorum “ dedi.

Aferez Nedir?
Aferez; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşeninin (eritrosit, trombosit veya plazma) alınması ve diğer bileşenlerin kan bağışçısına geri verilmesi işlemidir.
Kimler trombosit aferezi bağışçısı olabilir?

Damar yapısı uygun olan, son 5 gün içinde aspirin veya türevi bir ilaç ve 48 saat içinde Non-steroid anti inflamatuar bir ilaç (bazı ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar) kullanmayan; kan bağışında bulunabilecek herkes aferez bağışçısı olabilir. Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler trombosit aferezi bağışçısı olamazlar.

Bakmadan Geçme