ADD Fethiye, 'Köy Enstitüleri Aydınlanmanın Temelidir'
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Fethiye Şubesi, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 85. yılı dolayısıyla 'Kemalist Devrimin Eğitim Bilimine Özgün Katkısı: Köy Enstitüleri' başlıklı bir mesaj yayımladı.
Mesajda, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarındaki zorlu koşullar hatırlatılarak, “Mustafa Kemal Paşa önderliğinde 3 yıl 3 ay 22 gün kadın, erkek ve çocuk topyekûn yedi düvelle boğuşup zaferle buluştuk, boynumuza asılan idam fermanını yırtıp attık, bir vatan kurtardık, bir cumhuriyet kurduk” denildi.
29 Ekim 1923’te “yanmış yıkılmış, tek fabrika bacası tütmeyen, borca batırılmış bir ülke”nin devralındığı vurgulanarak, “Çok yoksulduk, cahil bırakılmıştık… Ekmek yapacak buğdayımız, mektup yazacak kâğıdımız bile yoktu” ifadeleri kullanıldı. Eğitimin o dönemdeki durumuna dair çarpıcı veriler de paylaşılırken, “12 milyon nüfusun okur yazar oranı erkeklerde yüzde 7, kadınlarda binde 4’tü… 40 bin köyün 38 bininde okul olmadığı gibi olsa gönderecek öğretmen de yoktu” denildi.
ADD Fethiye Şubesi, mesajda “En acil sorunumuz işte bu devasa eğitim(sizlik) sorunuydu” sözleriyle çözümün eğitimde arandığını vurguladı. Atatürk'ün harf devrimiyle başlattığı seferberlikten, 1933 Üniversite Reformu'na, nihayet “dünyada benzeri görülmemiş” bir model olan Köy Enstitüleri’ne uzanan süreç detaylarıyla anlatıldı.
Mesajda, “İlkokulu bitirmiş yoksul köy çocukları, hem bilimsel bilgilerle hem de köylünün gereksinimi olan pratik bilgilerle donatılıyordu. Her öğrencinin yılda 25 dünya klasiği roman okuması ve bir enstrüman çalması zorunluydu” denildi.
Köy Enstitüleri’nin “iş için, iş içinde eğitim” ilkesiyle Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un öncülüğünde kurulduğu hatırlatıldı. 21 enstitüde binlerce öğretmen yetiştirildiği, bu kurumların aynı zamanda Fakir Baykurt, Ümit Kaftancıoğlu, Mahmut Makal gibi aydınlar kazandırdığı belirtildi.
Ancak bu aydınlanmacı sistemin hedef gösterildiği ifade edilen mesajda, “Köy Enstitüleri komünist, dinsiz yetiştiren fuhuş yuvalarıdır” gibi söylemlerle karalandığı ve kapatıldığı hatırlatıldı. “Bugün köylerimiz okulsuz, öğretmensiz, köylümüz cehaletin kucağında çaresiz…” denilen mesajda, bu modelin günümüze uyarlanarak yeniden yaşatılması çağrısı yapıldı.
ADD Fethiye Şubesi, mesajın sonunda şu ifadelerle taahhütte bulundu:
“Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 85. yılında fikir babası Büyük Atatürk’ü, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü, Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel’i, İlköğretim Genel Müdürü Tonguç Baba’yı ve bu kutlu ocaktan yetişen değerli öğretmenlerimizi şükran ve saygıyla anıyor, Kemalizm’in namus sesini bir sis çanı gibi yurdumuz semalarına asarak milletimizle birlikte Yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ne ulaşmak için var gücümüzle çalışacağımıza söz veriyoruz.”
Bakmadan Geçme





