35.ORTAK TOPLANTI YAPILDI

Muğla Odaları ve Borsa 35'inci ortak toplantısı, Muğla Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

  • 2406
35.ORTAK TOPLANTI YAPILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla Odaları ve Borsa 35'inci ortak toplantısı, Muğla Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantının başlıca gündemini, yaşanan deprem felaketi, iklim değişikliği ve kuraklık, pandemi sonrası yapılaşma ve düzensiz göç ile birinci derece deprem bölgesi olan Muğla’nın depreme yönelik hazırlıkları oluşturdu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO), Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve İMEAK Deniz Ticaret Odaları Bodrum, Fethiye ve Marmaris Şubelerinin katılımıyla Muğla Borsa ve Odaları ortak toplantısı gerçekleştirildi. Muğla Ticaret Borsası ev sahipliğinde 11 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilen toplantıya Muğla Valisi Orhan Tavlı konuk oldu. Toplantıya ayrıca Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler konuk olarak katıldı. Borsa ve Oda Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Başkanları ve Genel Sekreterlerin katılım sağladığı toplantıya MUTSO adına Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Meclis Başkan Yardımcıları Deniz Dakikoğlu ve Ali Çorlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ferudun Öztürk ve Mehmet Çahan, Yönetim Kurulu Üyeleri Selma Ünal, Hasan Şahin,  Ömer Öcal, N. Fatih Dağdelen, Menaf Kıyanç, 3’üncü Meslek Komitesi adına Abdullah Eskihisarlı, 12’nci Meslek Komitesi adına Ayten Arslan ve Genel Sekreter Mehmet Çüçen iştirak etti.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ili etkileyen deprem felaketinin yansımamaları ve süreç içerisinde yapılan yardım organizasyonları ile Muğla’nın birinci derece deprem bölgesi olması sebebiyle depreme yönelik hazırlıkların planlanması, toplantının ana gündemini oluşturdu. Bunların yanısıra iklim değişikliği ve kuraklık, pandemi sonrası yapılaşma, düzensiz göç ve hızlı nüfus artışının getirdiği sorunlar, Ramazan ayı pide fiyatlarının belirlenmesinde görüşler ve fuarlara ortak katılım konuları görüşüldü.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MTB Meclis Başkanı Uğur Özen, yaşanan deprem afeti nedeniyle, toplantının ana gündem maddesi olarak deprem konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Uğur, tavsiyeler noktasında şunları kaydetti: “Yaşanan deprem afeti sonrası Hatay ve İskenderun’a kara yolu ile ulaşım sağlanamadığında deniz yoluyla ulaşım için teklifte bulunmuştuk. Bunu göz önünde bulundurarak beklenen İzmir ve İstanbul depremleri için, deprem bölgelerine sevk edilecek yardım malzemelerinin hava ve deniz yolu ile ulaştırılması amacıyla, Muğla’nın bir üs gibi hizmet edebilmesi amacıyla alt yapı çalışmasını öneriyorum.” dedi.

Başkan Özen’in ardından kürsüye davet edilen MTB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, “Muğla Odaları ve Borsamız olarak 35’nci ortak toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Deprem felaketinin ardından Birliğimiz ile iletişim halinde, Valiliğimiz ve MUTSO işbirliğinde var gücümüzle çalıştık ve bunu sürdüreceğiz. Deprem bölgesinde kalıcı konutlar yapılması için de destek vereceğiz.” dedi. Borsaya bağlı üyelerin temel alanlarına ilişkin de bilgi veren Başkan Öztürk, “Yaşadığımız orman yangınlarda çam ağaçlarımız tahrip oldu ve ilimiz için son derece değerli olan çam balı üretimimize ket vuruldu. Yeni çam balı alanlarının yetiştirilmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Düzensiz yağışlar, yangınlar ve iklim değişikliği sonucunda kuraklıkla karşı karşıyayız. Yaşamımızı sürdürebilmek için bahçe sulamadan vazgeçerek damla sulama yapmalı ve çeşitli alanlar için su arıtımı sistemlerine geçiş yapmalıyız. Muğla olarak zeytin ve zeytinyağında verimli bir yıl yaşıyoruz. Avrupa’daki rekoltenin azalması da ilimize avantaj sağladı. Üretimlerimizi kaliteden ödün veremeden sürdürmeliyiz.” ifadelerine yer verdi.

Toplantıya katılan Muğla Valisi Orhan Tavlı konuşmasında, “Muğla afet risk azaltma planını 2021 yılında hazırlandı ve merkeze iletti. Sonrasında ilgili kurumlara ödev ve sorumlulukları belirtildi. Muğla’nın tüm kurum ve kuruluşları çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Önleyici güvenlik bizim için önde gelir. Bundan kimsenin haberi olmaz çünkü olmadan bertaraf etmişizdir. Devletimiz de milletimiz de özel sektörümüz de çok güçlü. Her konuya ilişkin öncelikle küçük gruplar halinde sektörel toplantıları yapıp sonrasında adım adım şekillendirip büyüttüğümüzde daha kapsayıcı bir sonuca ulaşıyoruz. Bu kapsamda Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının meslek komitelerinin 3 yıldır sürdürdükleri çalışmaların neticesinde, tüm kamu kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilen deprem önlemleri toplantısı son derece verimli oldu.” diyerek, deprem sonrasında Muğla’dan yapılan yardımlar ve gelen depremzedeler hakkında bilgi verdi. Vali Tavlı, “Muğla olarak bize kayıtlı rakamlara göre 1000 tır ayni yardım gönderdik. Önce karayoluyla sonra hava yoluyla yardımlarımızı ulaştırdık. İlimizde yaklaşık 45 bin misafirimizi ağırlamaktayız. Yaklaşık   bin depremzede başka illere yada kendi şehirlerine dönüş yaptı.” dedi.

Açılış konuşmaları kapsamında söz alan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş: “Muğla merkezden deprem bölgesine yaptığımız yardımlar kapsamında özellikle Borsamıza ve üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Bu oldukça uzun bir iyileşme süreci. Desteğimizi sürdüreceğiz. Muğla Odaları ve Borsa olarak 20 bin Ramazan gıda kolisini deprem bölgesine gönderme kararı aldık. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi. 10 Mart Cuma günü MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen depreme yönelik alınacak önlemlere yönelik toplantıya ilişkin bilgi veren Başkan Karakuş, “İnşaat alanında faaliyet gösteren komitelerimizin kıymetli çalışmalarıyla, Üniversitemiz, kurumlarımız, AFAD ve daha pek çok kuruluşun katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantıda çok güzel ve ilginç bilgiler edindik ve görüşler aldık. Sonuç raporu hazır olduğunda taraflarımızla da paylaşacağız ama önemli olan toplantı yapıp bırakmak değil. Bundan sonrakileri bir çalıştay niteliğinde sürdürmek istiyoruz. Ayrıca şunu belirtmek istiyorum ki, turizm bölgesi olan Muğla nüfusu yazlık ve kışlık sezonlarda ciddi oranda değişen bir bölge. Bu göz önünde bulundurularak, yazlık kışlık deprem senaryolarımızı tespit etmemiz ve hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise, “Bundan sonraki toplantılarımıza, Valimizin öncülüğünde milletvekillerimizin de katılmasını istiyoruz. Yaşanan deprem felaketinin ardından, Valiliğimiz koordinatörlüğünde her türlü desteği sağladık. Bu duyarlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Fethiye’de 8 bin depremzede var ağırlıyoruz. Misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak ve ihtiyaçlarını gidermek için her türlü desteği sürdürüyoruz. Otelcilerimiz çok büyük destek verdi. Ancak turizm sezonu öncesi hazırlık yapacak olan otelcilerimiz sürece ilişkin bilgi istiyor.” açıklamalarında bulundu.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer: “Ekim ayında gerçekleştirilen Oda organ seçimlerinin ardından Muğla Borsa ve Odaları olarak ilk toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar pandemi, orman yangınları gibi pek çok afetimizi konuştuk. Yaşadığımız bu deprem afeti sonucunda şuanda 4 bin 500 depremzedeyi Milas’ta misafir ediyoruz. İşadamlarımızın, üyelerimizin desteği çok büyük. Desteğimizi sürdürmemiz gerekiyor ancak rakamlar çok büyüdü. Ayrıca Ramazan pide fiyatının görüşüleceği toplantımızda, hem vatandaşımızı hem üreticimizi düşünmek zorundayız.”

MTO Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, “Geçtiğimiz 4 yıl coronavirüs salgını, orman yangınları, tur operatörü iddiası, Rusya Ukrayna savaşı ve halen içinde bulunduğumuz ekonomik şartlardan dolayı oldukça zorlu geçti. Geçtiğimiz dönemde hayata geçiremediğimiz projeleri bu dönemde yapmak amacıyla göreve talip olduk. Ancak görevimizin henüz dördünce ayında tarihin en büyük afetlerinde biri olan deprem felaketi ile sarsıldık. Resmi rakamlara göre 48 bin kişinin hayatını kaybettiği, Birleşmiş Milletler raporuna göre 600 bine yakın konut ve işyerinin yıkıldığı, 2 milyon 700 bin kişiyi yerinden eden bir süreci yaşıyoruz. Deprem öncesi ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini barındıran 10 ilimizin TÜİK verilerine göre GSMH’daki payı yüzde 9.3, sanayi ürünleri üretiminde yüzde 11.2, tarımda yüzde 14.3, hayvancılıkta da yüzde 15. İhracat rakamımızın yüzde 8,5’ini bu 10 ilimiz gerçekleştiriyordu. Yarattığı maddi yıkımın yanında önümüzdeki günlerde yaratacağı ekonomik etkinin, halihazırda yüksek olan enflasyonu daha da yukarı taşıyacağı aşikar.” dedi. Üyelerin sorunlarına ilişkin de bilgi paylaşımı yapan ve taleplerini ileten Başkan Ayhan son olarak, 2023 yılı turizm sezonunun 17 Mart tarihinde İngiltere’den gelecek uçak ile start verileceği bilgisini aktardı.

BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, “17 yıldır bu toplantıları yapıyoruz. Pek çok konuyu, pek çok afeti konuştuk ancak depremi konuşmamıştık. Bunu da yaşadığımız bu acı ile görmüş olduk. Bodrum olarak pandeminin de devamıyla çok fazla düzensiz göç aldık. Yarımadaya sığmıyoruz. Bu konuda acil önlem ve düzenlemelere ihtiyacımız var.” dedi.

BODTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ise, “Türkiye’de yapılan Odalar ve Borsa ortak toplantılarının öncüsü Muğla’dır. Bu ortak toplantılar çok kıymetli. Biz devlet örgütünün bir parçasıyız. Bu toplantılarda kamu yöneticilerimize, siyasilerimize ulaşmamız lazım. Toplumun ve üyelerimizin sorunlarını ifade etmemiz gerekiyor. İlçelerimizde yaşanılan sorunları doğrudan iletebilmemiz gerekiyor. Adrese dayalı sisteme göre Bodrum’un nüfusu 200 bin. Ancak verilerimize dayalı olarak nüfusumuz kışın 350 bin. Bodrum artık büyük bir kent. Desteği doğru ve yerinde almaya ihtiyacımız var. Ayrıca Borsa ve Odalar olarak bizler bölgelerimizin ticaret erbaplarının sesiyiz. Bu doğrultuda Odaların, belediyelerin icra kurullarında yada meclislerinde yer almamız ve kentin şekillenmesi ve düzenlenmesi noktasında sesimize kulak verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” açıklamalarında bulundu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç ise “Deniz ambulans sayısının arttırılması ve yangın söndürme gemisi imalatının yapılması noktasında gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Bodrum trafiği göz önünde bulundurulduğunda, olası bir yangında karadan müdahalenin mümkün olmadığı gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır.” dedi.

Konuşmaların ardından gündem maddeleri değerlendirildi. Ramazan pide fiyatları hakkında ortak bir mutabakata varılarak her Odanın konuyu meclislerine taşımasına karar verilirken, ulusal ve uluslararası fuarlara ortak katılımın sağlanmasının ilin tanıtımı için doğru bir yöntem olacağı konusunda görüş birliğine varıldı.

35.ORTAK TOPLANTI YAPILDI
35.ORTAK TOPLANTI YAPILDI
35.ORTAK TOPLANTI YAPILDI
35.ORTAK TOPLANTI YAPILDI

Bakmadan Geçme