• Haberler
  • Güncel
  • 31. Seki Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde Başpehlivan Mustafa Doğan Özkaya Oldu

31. Seki Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde Başpehlivan Mustafa Doğan Özkaya Oldu

31'inci  Geleneksel Seydikemer Seki Yağlı Pehlivan Güreşlerinde başpehlivanlığı, Mustafa Doğan Özkaya kazandı. Başpehlivanlık mücadelesinde Mustafa Doğan Özkaya, Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin son başpehlivanı Yusuf Can Zeybek  ile mücadele ederken, güreş ağalığını tekrar Şaban Karaşal kazandı.

  • 2869

Seydikemer Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi  gerçekleşen Geleneksel Seydikemer Seki Yağlı Pehlivan Güreşlerinde pehlivanlar, Seki Çayırında kıyasıya mücadele etti. 72 Başpehlivan olmak üzere toplam 1000 güreşçinin mücadelesi Seki Er Meydanında güreşseverlere seyir zevki yaşattı.

Seydikemer Belediyesi'nin düzenlediği Seydikemer Seki Yağlı Pehlivan Güreşleri saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı ve Kuran-ı Kerim tilaveti okunarak başladı. Yağlı güreşlere Kırkpınar'ın 72 başpehlivanı ile birlikte 1000 güreşçi katıldı. Çekişmeli, heyecanlı ve kıran kırana geçen güreşlerde pehlivanlar izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı.

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli'nin pehlivanı, Büyük Orta Boy'da yarışan Cemal Cumbur'un müsabakaları  tribünlerde zaman zaman heyecanlı anlar yaşattı. Güreşsevelerin büyük bir coşkuyla izlediği yağlı pehlivan güreşlerinde Cemal Cumbur Büyük Orta Boyda üçüncü oldu.

Güreş müsabakalarının finalinde ise  Mustafa Doğan Özkaya ve Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin son baş pehlivanı Yusuf Can Zeybek başpehlivanlık için Seki Çayırında kıyasıya mücadele etti. Başpehlivanlık mücadelesini Mustafa Doğan Özkaya kazanarak, 31. Geleneksel Seydikemer Seki Yağlı Pehlivan Güreşlerinin başpehlivanı oldu.

Ara ara sağanak yağışın da görüldüğü müsabakaya yaklaşık 45 Bin kişinin güreşleri izlemek üzere geldiği öğrenildi. Geleneksel Seydikemer Seki Yağlı Pehlivan Güreşleri Müsabakalarına; AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker, Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Cumhuriyet Baş Savcısı Günşafak Karartı, Adalet Komisyonu Başkanı Erdem Oğuz Özer,  AK Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça ve İl Teşkilatı, MHP İl Başkanı Oğuz Akarfırat ve ilçe başkanları, AK Parti Seydikemer İlçe Başkanı Ali Büklü ve İlçe Teşkilatı, MHP Seydikemer İlçe Başkanı Mehmet Arıç ve İlçe Yönetimi,Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı,  diğer siyasi partilerin ilçe başkanları, komşu ilçe belediye başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, davetliler ve yaklaşık 45 bin güreşsever katıldı.

“GELENEKSEL SEKİ YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Geleneksel Seydikemer Seki Yağlı Pehlivan Güreşlerinde konuşan Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli; "Bu güne kadar üst üste 3 kez  güreş ağası olarak yer aldığım, daimi Altın Kemerli ağalık onuruna ulaştığım bu çayırda, bugün belediye başkanı olarak karşınızda olmaktan kıvanç duyuyorum.
Seydikemer İlçemizin güzide mahallelerinden doğup büyüdüğüm Alaçat Köyü yağlı pehlivan güreşlerinde 4 yıl üst üste güreş ağası olarak güreş sevgisini bana miras bırakan, babam rahmetli Nadi Akdenizli'yi Seki Zümrüt Çayırından şükran ve minnetle anmadan geçemeyeceğim.

Tarih ve Huzur kenti Seydikemer İlçemizde 30 yıllık geçmişe sahip olan Geleneksel Seydikemer Seki Yağlı Pehlivan Güreşlerinin bu yıl bir yenisini daha tertip etmekten dolayı şahsım ve ekibim adına onur ve mutluluk duyuyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda aynı coşku, heyecan ve katılımla Geleneksel Seki Zümrüt Çayırı Güreşlerini gerçekleştirmek nasip olur.

Seydikemer İlçemizde Ata sporunu yaşatmak, gençlerimizi spora teşvik etmek ve yağlı güreşlerimizi geniş kitlelere aktarabilmek adına düzenlediğimiz 31. Geleneksel Seydikemer Seki Yağlı Pehlivan Güreşleri Muğla’nın en büyük güreş organizasyonu halini aldı. 

Türk tarihi ve kültüründe önemli yeri olan yağlı pehlivan güreşlerini, ilçemizde düzenlemekten ve gelecek kuşaklara aktarmaktan büyük onur duyuyoruz. Geçen 31 yılda Geleneksel Güreşlerimiz için emeği geçen başta Seydikemer kurucu Belediye Başkanımız, şuanki Milletvekilimiz Sayın Yakup Otgöz olmak üzere Seki Belde Belediye Başkanlarıma ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.
Hep demiştim memleketim Seydikemer’e faydalı işler için elimizi, gövdemizi taşı altına koymaya hazırız diye. Şimdide bir kez daha huzurlarınızda söz veriyorum. İlk günkü heyecanla yarında sizler ile yan yana, beraberce elimizi gövdemizi taşın altına koyup güzel işlere birlikte imza atacağız. 

Eserler ve hizmetler üretmeye hep birlikte devam edeceğiz. Yağlı pehlivan güreşlerimizi kültürümüze yakışan bir şekilde gerçekleştirebilmek için Seydikemer Belediyesi olarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık. Kırkpınar er meydanında mücadele eden tüm baş pehlivanlarımız er meydanımızdadır. Siz misafirlerimize kıran kırana mücadelelerin olduğu seyir zevki yüksek, güreşler izletmek istiyoruz.

Güreş organizasyonumuzda 72  başpehlivanımız ve 14 boyda 1000 civarında güreş sporcumuz kıspet giyerek el bağladılar. Dereceye giren sporcularımızı tebrik ediyorum.

Seydikemer Belediyesi olarak her zaman Ata sporumuz Yağlı Pehlivan Güreşlerinin destekçisi, güreşçi kardeşlerimizin de yanında olmaya devam edeceğiz. Bilindiği üzere Seydikemerspor çatısı altında mücadele eden genç güreşçi kardeşlerimiz de var. Onlar da ülkemizin farklı köşesinde gerçekleşen güreş müsabakalarında çayırlara çıkarak kol bağlıyorlar. 

Bu müsabakalarda farklı boylarda güreşen sporcu kardeşlerimizin elde ettikleri başarılar bizim her zaman yüreğimizi kabartmaktadır.İnşallah onları buradaki baş pehlivan kardeşlerimizle birlikte mücadele etmelerini görmek de bize nasip olur. 

Sözlerime burada son verirken, bu sıcağın altında kora kor mücadele ederek güreş sporunu icra eden tüm güreşçi kardeşlerime emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, ülkemizin farklı şehirlerinden gelerek müsabakayı izleyen siz değerli misafirlerimize de şükranlarımı sunuyorum.

Yine geçen yıl ve bu yıl benden sonra üst üste iki yıl Seydikemer Geleneksel Seki Yağlı Pehlivan Güreşlerinin ağalığını alarak, bu organizasyonun yapılmasında önemli rol oynayan Seydikemerimizin yetiştirdiği başarılı ve hayır sever iş insanı Şaban Karaşal ağamı da tebrik ediyorum” dedi. 

AĞALIK TEKRAR  ŞABAN KARAŞAL’DA

Pehlivanlar sahada kıran kırana mücadele ederken, Güreş Ağalığı için de ağa adayları saha kenarında yarıştılar. Seydikemer Belediye Başkanı ve 3 kez üst üste Güreş Ağalığını kazanan Altın Kemerli Güreş Ağası B. Önder Akdenizli’nin ağalığı 2 Milyon  TL'den açmasıyla birlikte ağa adayları açık arttırma usulüyle yarıştılar.

Ağalık yarışını Seydikemerli iş insanı Karaşal İnşaatların sahibi Şaban Karaşal 6 Milyon 48 Bin TL ile kazandı. Seydikemer Belediye Başkanı Önder Akdenizli, Güreş Ağalığını kazanan Şaban Karaşal’ı tebrik ederek ,birlikte Seki Çayırında selamlama turu attı.

Güreş müsabakalarının ardından derece giren güreşçilere ödülleri ve madalyaları Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, Kaymakam Büyüker, Başkan Akdenizli ve protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

 

 

Bakmadan Geçme