• Haberler
  • Güncel
  • '2020 Fethiye-Seydikemer Sosyoekonomik Raporu' Yayınlandı

'2020 Fethiye-Seydikemer Sosyoekonomik Raporu' Yayınlandı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından toplanan bilgi ve istatistiklerin yer aldığı 190 sayfalık '2020 Fethiye ve Seydikemer Sosyoekonomik Raporu' bölge halkı ve yatırımcıların hizmetine sunuldu. Rapor, TÜİK verilerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarından alınan veriler harmanlanarak ilçe, il ve ülke bazında verileri karşılaştırma imkânı sağlıyor.

  • 671
'2020 Fethiye-Seydikemer Sosyoekonomik Raporu' Yayınlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Raporu değerlendiren FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, hazırlanmasına katkı sunan tüm kurumlara teşekkür ederek, turizmden tarıma, sanayiden sağlık sektörüne uzanan zengin yelpazede, 13 ayrı meslek komitesi ile birlikte sektörlerin nabzını en iyi şekilde tutarak hizmet etmenin gayretinde içinde olduklarını söyledi. Başkan Çıralı, raporun kamu ve özel sektör yatırımları başta olmak üzere, FTSO üyeleri ve tüm vatandaşlara faydalı olmasını diledi.

Başkan Çıralı “Salgının etkileri istatistiklerde çok net görülüyor”

Raporun Covid-19 pandemisinin bölgemize olan etkilerini net şekilde ortaya çıkardığını vurgulayan Başkan Çıralı “Raporumuzda yer alan bilgilerde de görülebileceği gibi 2019 yılı sonu itibariyle dünyada etkisini göstermeye başlayan Covid-19 virüsü küresel salgını, 2020 Mart ayından itibaren ülkemizde de sosyal ve ekonomik hayatı büyük düzeyde etkiledi. Sektör fark etmeksizin ticari hayatı durma noktasına getiren salgın sürecinde turizm başta olmak üzere konaklama, seyahat, yeme-içme, eğitim vb. tüm sektörlerimiz ciddi şekilde yara aldı. Bu etkiyi en net;  2019 yılında 3.266.650 olan “Muğla İli Hudut Kapılarından Giriş Sayıları” verisinde görebiliriz. 2020 yılında bu sayı 695.314’e düştü. Diğer yandan turizm hususunda bölgemiz için en önemli kıstaslardan birisi olan Dalaman Havalimanı dış hat gelen yolcu sayısı 2019 yılında 1.663.526 yolcu iken 2020 yılında yolcu sayısı 418.226 oldu. “

Başkan Çıralı “Her şeye rağmen ticaret devam etti”

Zorlu süreçte işletmelerin finansman ihtiyaçlarının arttığını belirten Çıralı, bölge ihracatının da büyümeye devam ettiğinin altını çizdi. “Yaşanan zorlu salgın sürecinde işletmelerin finansman ihtiyacının karşılanması noktasında Türkiye Bankalar Birliği verilerine bakıldığı zaman ise Muğla ilinde 2020 yılında kullandırılan kredi miktarı 2019 yılına göre %46’nın üzeri bir artış göstererek 32 milyar TL’yi aştı.

Her şeye rağmen Ege İhracatçı Birlikleri’nden alınan veriler bölgemizin ihracat hacminin artışını sürdürdüğünü gösteriyor. 2020 yılında tarım ağırlıklı olmak üzere Fethiye ve Seydikemer bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin yapmış olduğu ihracat 51 milyon doları aşmış durumda.  Bu bilgiler ışığında bölgemizin ihracatının artış hızı yavaşlasa da artmaya devam etmesi memnuniyet verici bir gelişme.”

2020 Fethiye ve Seydikemer Sosyoekonomik Raporunu tüm vatandaşlarımız odamızdan ücretsiz temin edebilirler. Ayrıca dijital ortamda aşağıda yer alan odamız web sitesi linkinden inceleyebilirler. https://www.ftso.org.tr/assets/upload/dosyalar/fethiye-ve-seydikemer-2020-sosyoekonomik-raporu.pdf

'2020 Fethiye-Seydikemer Sosyoekonomik Raporu' Yayınlandı

Bakmadan Geçme