2019'un ilk 10 ayında 383 kadın öldürüldü

Fethiye'de bir araya gelen CHP Fethiye Kadın Kolları ile Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği ile Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şubesi ile kadın dernekleri kadına yönelik şiddete karşı uluslararası dayanışma gününde şiddete hayır dediler. 

  • 1041
2019'un ilk 10 ayında 383 kadın öldürüldü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla Fethiye’de yapılan basın açıklamasına katılan siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu başkan ve üyeleri “Kadına Şiddete Hayır” diye haykırdı. 

Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına CHP Fethiye Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kestep, Fethiye Belediye Başkan Vekili Muharrem Akalın, sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri ile Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği Başkan ve üyeleri katıldı. 

Ellerinde “Tacize, Ayrımcılığa, Kadın Cinayetlerine, Teröre Kadınlar Hayır Diyor”, “Kadına Şiddete Hayır”, “Özgürlüklerimize, Geleceğimize, Haklarımıza Sahip Çıkacağız” yazılı afişler açan katılımcılar zaman zaman “Güleda İçin Adalet”, “Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz”, “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “Aileyi Değil Kadını Koru”, “Seven Öldürmez Yaşatır”, “Devlet Elini Bedenimden Çek”, “Nafaka Hakkımız Engellenemez” şeklinde slogan atıp; alkış tuttular. 

HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ
CHP Fethiye Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kestep, kadına yönelik şiddete karşı politikalar üretilmesinin şart olduğunu dile getirdi. Kestep, “Bundan 59 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğüne karşı özgürlük ve hak mücadelesi veren Mirabel kız kardeşler, yönetimin askerleri tarafından tecavüz edildikten sonra katledildiler. 1981 yılında Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı’nda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü olarak kabul edildi. Geçen 25 Kasım’dan bu yana, bu topraklarda kadına yönelik şiddet yine artarak devam etti. Kadınlar her gün şiddete, tacize ya da tecavüze uğradı. 2019’un ilk 10 ayında 383 kadın öldürüldü. Bunlar sadece medyaya yansıyanlar. Cinayetler kadınların en yakınları tarafından işlendi. Bazıları uzaklaştırma kararlarına rağmen öldürüldü. Yani devlet kadını korumadı. İşte bu yüzden kadın cinayetleri politiktir. Geleceğimize ve hayatımıza sahip çıkmak için bir araya geldiğimiz ve şiddetsiz bir memleket hayal ettiğimiz bugünde biz daha çok bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Evde, sokakta, toplumsal yaşamda yok saymak için her gün yeni bir saldırı ile karşımıza çıkanlar umutlanmasın. Kadınlar dün haklarını almak için nasıl meydanları boş bırakmadılarsa bugün de meydanlarda olacak. Biliyoruz yolumuz uzun ama inanıyoruz ki mücadeleyi büyüttükçe yarınlarımız daha özgür olacak. Ve bugün 2019’un Türkiye’sinde bütün değerleri ile yağmalanmış bu memlekette, intihar haberlerinin, krizin, savaşın, hayatlarımızı ve haklarımızı hedef alan yasa tasarılarının ve artarak devam eden kadın ölümlerinin ortasında, 25 Kasım’ı Emine Bulut’un son sözleriyle ‘Ölmek İstemiyorum’ sözüyle anıyoruz. Biz kadınlar, içine tıkmaya çalıştığınız kalıplara sığmayacağız. Yaşamımıza ve haklarımıza sahip çıkacağız. Bize biçtiğiniz roller için değil, hak ettiğimiz yaşam için var olmaya devam edeceğiz. Şiddete karşı kararlı duruşumuz, yetecek bu şiddet kültürünü değiştirmeye, yok etmeye” diye konuştu. 

11 AYDA 377 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ 
Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği başkan ve üyeleri adına Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Hayal Özenç, “2019 yılının ilk 11 ayında 377 kadın erkek tarafından öldürülmüştür” diyerek, “Bu rakam her gün artmaktadır” ifadelerini kullandı. Özenç, “Bugün burada 59 yıl önce diktatörlüğe karşı ölümleri pahasına mücadele başlatan ve bu direnişin sembolü olan Mirabell kardeşleri anmak ve şiddete karşı mücadelelerini sürdürdüğümüzü haykırmak için bulunuyoruz. Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü… Kadına yönelik şiddetin devlet şiddeti ile nasıl iç içe geçtiğini gösteren, kadın dayanışmasının şiddetle mücadelede en önemli dayanak olduğunu anlatmak üzere tüm dünya kadınlarının sokağa çıktığı bir gün. Kadına yönelik erkek şiddeti sistematiktir ve gün geçtikçe artmaktadır. 2019 yılının ilk 11 ayında 377 kadın, erkekler tarafından öldürülmüştür. Bu rakam her gün katlanarak artmaktadır. Kadınlar öldürülmekte, yaralanmakta, taciz ve tecavüze maruz kalmaktadır. Sadece birkaç gün önce üniversite öğrencisi Güleda bir erkek tarafından işkence ve eziyet edilerek öldürülmüş ve bu haber hepimizi derinden sarsmıştır. Kız çocukları istismara ve enseste maruz kalmakta; erken yaşta ve zorla evlendirilmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nin ülkemizde yeterli ve gerekli uygulanmadığı resmi bir rapor ile açıklanmıştır. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 
 

Bakmadan Geçme