2 Bin 500 Tırlık Sevkiyat
Koronavirüs salgınına rağmen Fethiye'den sebze ve meyve ihracatı hız kesmeden devam ediyor. Başta Avrupa ve Rusya olmak üzere geçtiğimiz yıllarda sadece domates talebi alınırken bu yıl diğer sebze çeşitlerine de talep arttı. İlçeden Covid-19 tedbirlerine rağmen 24 bin 990 ton sebze ve meyve ihracatı gerçekleştiğini söyleyen Türkiye Haller Federasyonu Başkan Yardımcısı Atabey Akgün 'İhraç edilen sebzede çeşitlilik arttı. Bu da üreticimizin üretim safhasındaki bilinçlenmesini gösteriyor' ifadelerini kullandı.
Covid-19 nedeniyle Muğla Büyükşehir Belediyesi Karaçulha Sebze Meyve Toptancı Hali’nde ilgili dernek tarafından gerekli tedbirler alınırken dezenfektasyon çalışmalarının yanı sıra sosyal mesafe ve maske kullanımı titizlikle uygulanıyor. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Yardımcısı Atabey Akgün, halde pandemiye karşı alınan önlemler nedeniyle herhangi bir vakaya rastlanmadığını belirtti. Akgün “Covid-19 başladıktan sonra halde İlçe Tarım, İlçe Sağlık ekipleri depoları, personelin yatakhanelerini kontrol ettiler. Bunu büyükşehir belediyesi ekipleriyle de koordineli bir şekilde yürüttüler. Süreci en doğru ve en sorunsuz bir şekilde üretimin ve sevkiyatın aksamayacağı şekilde yönettiler. Tüm görevli arkadaşlara teşekkür ediyorum. Sektör çalışanlarımızla diğer hallerde biraz panik yaşandı, saat koymaya kalktılar ancak üretim bölgelerinde saat koyma işi doğru değil. Çünkü sürekli ürün geliyor, eğer ona saat koyduk mu bir yığılma olacaktı. Büyükşehir Belediyesi bu uygulamayı yapmadı. Ürün akışını daha rahat sağlamak için saat olayına girmeden bir karar aldılar. Son derece doğru bir karardı. Bugüne kadar hiçbir sorun yaşanmadı. Ateş ölçer ve biraz maske dağıttılar. Herhangi bir vakaya rastlanmadı, kaldı ki haller her bölgeye açık yerlerdir. Tırlar tüm şehirlerden gelip gidiyordu ama hepsi kontrollüydü” diye konuştu.
ÇEŞİTLİLİK ARTTI
Covid-19 ortamında ihracatın nasıl gittiğiyle ilgili öncelikle genel bir değerlendirme yapan Akgün “Pandemiye rağmen yavaş yavaş artık geçen yıl kısmendi, bu yıl Antalya bölgesi bizim bölgemiz, ürün çeşitliliği oluşmaya başladı. Sadece domatesçi ya da narenciyeci olmamıza rağmen ürün çeşitliliği oluştu. Biber, patlıcan, kabak, yeşillik türleri de gitmeye başladı. İşin ilginci bu ürünler Avrupa’ya da gitmeye başladı. Avrupa ülkeleri geçmişte bizden daha kısıtlı oranda ürün çekiyorlardı. Şimdi bu bir miktar daha fazlalaştı. Bu da gübrelemede ve ilaçlamada bizim üreticilerimizin bilinçlendiğini gösteriyor. Avrupa’da ve Rusya’da ürünlerimiz çok ciddi testlerden geçiyor. Bugüne kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Zaten Avrupa’nın da ürün çekiyor olması da bunun çok önemli bir göstergesi. Ürün çeşitliliğinin olması şunu dengeler. Türkiye’deki üretim yapısının sadece belli ürünlere yığılmasını engeller. Üretimde birisi zarar ederse diğeri para kazanır. Bu da ülkemizin genel ihracatını doğal olarak da olumlu bazda etkiliyor” ifadelerini kullandı.
YÜZDE 10’LUK ARTIŞ
“Koronavirüse rağmen geçen yıla oranla ihracatta yüzde 10’luk bir artış var” diyen Akgün, “29 Nisan itibariyle net rakam 24 bin 990 ton, yani ilçemizden sadece yaklaşık 2 bin 500 tırlık bir sevkiyat var. Fakat bu yıl Kaç bölgesinin sevkiyatını artık Antalya bölgesinin ilçe tarımı yapıyor. Onun için bu miktar biraz düşük gibi görünse de geçen yıla nazaran bölgeden yüzde 10’luk daha fazla bir sevkiyat artışımız var. Almanya’ya, Doğu blokunun Avrupa ülkeleri, Moldovya, Estonya, Litvanya, Letonya, Ukrayna, Rusya’ya ihracat yapılıyor bu bölgeden. Moskova için domatese tekrar bir kısıtlama gelme ihtimali var ama onlarında ihtiyacı var. Bizim de pazarlamaya ihtiyacımız var. Mayıs ayı sonuna kadar da bize çok ciddi ihtiyaçları var. Yaz aylarında Ortadoğu ülkeleri ve Kuzey Irak’a yayladaki ürünlerimiz gidiyor çünkü hem dayanıklı ürünler hem de yeni topraklar. Kışın da Avrupa ve Doğu bloku ülkelerine ihracat oluyor. Domates 2 TL den 3,5 TL ye kadar var. Bunlar üreticilerimizin beklentilerini karşılıyor” şeklinde konuştu.