15 EKİM DÜNYA BEYAZ BASTON KÖRLER VE GÜVENLİK GÜNÜ

Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi Başkanı Mehmet Özdemir, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Özdemir, 'Türkiye Görme Engelliler Derneği olarak mücadele etmekten, fikir üretmekten, projeler geliştirmekten asla geri durmayacağız' dedi.

  • 1119
15 EKİM DÜNYA BEYAZ BASTON KÖRLER VE GÜVENLİK GÜNÜ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü kapsamında yazılı açıklamada bulunan Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi Başkanı Mehmet Özdemir, “Ülkemiz ve dünyamız pandemi sebebiyle zor günlerden geçmektedir. Bu şartlarda, aslında kimsenin güvenliğinden bahsetmek mümkün değil. Herkes işsizlik, yoksulluk, hastalık gibi hayatı yakından tehdit eden konularla ilgili tereddüt içerisinde. Bu türden can yakıcı konulardan, engelli bireylerin etkilenmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz elbette. Bizlerde engelli bireyler olarak hayatın bize sundukları ve ya sunmadıkları konusunda yaşamımıza yön vermeye çalışıyoruz. Fakat bu kadar olağan üstü şartlardan geçmemize rağmen; bazı kurum ya da kuruluşlar biz engellileri hiç ihmal etmediler. Nasıl mı? 
Örneğin; seyahat hakkımızla ilgili, trenlerde yolculuk yapmamıza ipotek koydular. Örnek olarak engelli kamu personeli seçme sınavını belirsiz bir tarihe ertelemeye çalıştılar, üstelik ülkemizde diğer tüm sınavlar yapılırken. Mesela, rapor yönetmeliğinde köklü bir değişiklik yaparak; milyonlarca engellinin raporlarını boşa çıkardılar. Yani anlaşılacağı üzere bizi unutmadılar. Tahir Kermen dostumuzu acı bir ihmal sonucu kaybettik bu süreçte. Güvenlik adına belediyelere sunduğumuz öneriler maalesef ki istendiği düzeyde hayata geçirilmedi” ifadelerini kullandı. 

Açıklamasını sürdüren Özdemir, “Yine uzaktan eğitim konusunda engelli öğretmenler ve öğrenciler ihmal edildi, yok sayıldı. Bunun gibi örneklerle listeyi uzatıp devam edebiliriz. Yani bu tür konularda ise bizi unuttular. Görüldüğü üzere; konu, hak kısıtlaması olunca; ilk önce engelliler kurban ediliyor ve asla unutulmuyor. Ama konu, ayrımcılığın ortadan kaldırılması olunca, konu engellilerin güvenliği olunca, konu engellilerin eğitimi olunca, konu engellerin İstihdamı olunca; bir şekilde kulaklar tıkanıyor, gözler kapanıyor. Yani unutuluyoruz. Ama herkes bilsin ki bizler, bu ikircikli yaklaşımın dibine kadar farkındayız. Yine herkes bilsin ki; adım adım kaybettiğimiz hakları geri almak ve engelli bireylerin eşit ve insanca bir yaşama sahip olmalarını sağlamak amacıyla, Türkiye Görme Engelliler Derneği olarak; mücadele etmekten, fikir üretmekten, projeler geliştirmekten asla geri durmayacağız” dedi. 

Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi Başkanı Mehmet Özdemir açıklamasını şöyle sürdürdü; 
“Engelli bireylerin örgütlü mücadelelerini artırmak ve geniş tabana yaymak amacıyla; içimize kapanık bir tutumdan, diğer engelli sivil toplum örgütleri ile çatı örgütlerle, platformlarla, engelli olsun veya olmasın bu alanla ilgili derdi ve duyarlılığı olan her türlü inisiyatifle samimiyetleri ölçüsünde ve ilkelerimiz çerçevesinde; işbirliği yapma konusunda açık bir pozisyona konumlanacağız. Nitekim son birkaç mücadele başlığında bu tutum sergilenmiş ve sonuç olumlu yönde alınmıştır. Engelli bireylerin birlikte hareket etme kabiliyetinin artırılmasının çok önemli olduğunun farkındayız. Öte yandan son olarak beyaz baston ve güvenlik kavramlarının ne kadar da birbirine yakıştığına değinmek isteriz. Aslında bugünün adında da geçen bu iki kavram tamamen amacına hizmet etmektedir. Görme engelli bireyler, ellerinde beyaz baston varsa özgürdürler, ellerinde beyaz baston var ise güvendedirler. Evlerine kapanıp, izole bir hayat süren on binlerce kaderdaşımızın olduğunu biliyoruz ve onlara diyoruz ki evlerimizde güvende değiliz. Hayatın içinde değiliz, birey değiliz, güçlü değiliz. Bizler, sizlere yeterince ulaşamadığımız ve dokunamadığımız için çok suçluyuz ve hatta en çok suçlu biziz. Ama bizlerin yetemediği ve eksik bıraktığı bu kısmı gelin beraber telafi edelim. Evlerindeki tüm dostlarımıza açık çağrımızdır, bize mutlaka ulaşın, sesinizi duyurun. Beyaz baston güvenliktir ve tekrarlıyoruz evlerimizde güvende değiliz. Yarının bizler için engelsiz ve çok daha büyük güzelliklere gebe olması dileğiyle; Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günümüz kutlu olsun.” 
 

15 EKİM DÜNYA BEYAZ BASTON KÖRLER VE GÜVENLİK GÜNÜ

Bakmadan Geçme