• Haberler
  • Güncel
  •  'Körfez Kirliliği Geçici Çalışma Grubu' kuruluyor

 'Körfez Kirliliği Geçici Çalışma Grubu' kuruluyor

Fethiye Kent Konseyi bünyesinde kurulacak geçici çalışma kurulu Fethiye Körfezi ve Limanı ile ilgili olarak ilk toplantısını yaptı. Toplantıda Fethiye Limanı başta olmak üzere Göcek, Ölüdeniz ve karasal kirlilik ile ilgili detaylar ele alındı. 

  • 1491

Fethiye Kent Konseyi Fethiye Körfezinin Kirliliği ve önlemleri konusunda geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Kent Konseyi Başkanı Gülbahar Edik Kayhan başkanlık yaparken, Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli, Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube başkanı Şaban Arıkan, FTSO Başkanı Osman Çıralı, Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, İlçe Tarım Müdürü Şaban Sarıkaya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim görevlileri, Sivil Toplum Kurumları başkan ve temsilcileri, ilgili kurumlar ve belediye birimleri yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşması Kent Konseyi Genel Sekreteri Melek Gözde Gürsoy tarafından yapılmasının ardından çalışma grubu çalışma usul ve esaslarını Konsey Başkanı Gül Bahar Edik Kayhan açıkladı. Konu ile ilgili sunumu yapan Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Birol Keski geçmişten günümüze durum tespit ve analizlerini yaptıktan sonra gelinen noktayı aktardı. Keski, “Fethiye Körfezi hakkında günümüze değin yapılan araştırma, etüt ve tespitler sonucu oluşturulan analiz çalışmaları sonucunda, körfeze akan DSİ yetkisindeki kanalların sularının doğrudan akıtılması ile birlikte alüvyonlar körfeze taşınarak dip çamuru oluşturmakta, insan eliyle kanallara atılan katı atık ve çöpler yağmur suları vasıtasıyla körfeze ulaşmaktadır. Balık çiftlikleri, zirai ilaç kullanan tarımsal işletmeler ve bazı ticari işletmeler atık sularını ve çöplerini sulama kanalları vasıtasıyla körfeze boşaltmakta, Muğla Büyük Şehir Belediyesi, Fethiye Atık Su Arıtma Tesisi arıtılmış suyu, yaz aylarının yoğunluğunda kapasite sorunları yaşamakta ve Mut Deresi vasıtasıyla körfeze direkt olarak karışmaktadır. Fethiye Körfezi’ndeki ticari tur tekneleri, yatlar ve balıkçı tekneleri atıkları vasıtalarıyla körfezde kirliliğe sebep olmakta, Fethiye Körfezi ve etki alanında yer alan turistik işletmelerden arıtma tesisine bağlı bulunmayanların arıtma ünitelerinin ve sızdırmasız fosseptik yapılarının denetim ve kontrolleri yeterince yapılmamaktadır. Tüm bunların sonucunda; Fethiye Körfezi ve körfezle ilişkili ekosistem üzerinde, Fethiye halkının sağlığında ve sosyal yaşamında, Fethiye’nin lokomotif sektörü olan turizmde büyük olumsuzluklar yaşanmaktadır.           Fethiye Körfezi’nin artık kaldıramayacağı kadar sorunu olduğuna inancımızla; ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve konunun uzmanlarının sürece dahil edileceği, tüm taraflar ve sürdürülebilir çözüm önerilerini içeren bütünleşik yönetim planının oluşturulacağı sürecin başlatılması konusunda, Fethiye Kent Konseyi bünyesinde Fethiye Körfez Kirliliği Geçici Çalışma Grubu kurulması ve ivedi olarak çalışmalara başlanması zorunlu hale gelmiştir” diye konuştu. 

Toplantıya katılan Tarım İlçe Müdürü Şaban Sarıkaya tarımsal ürünlere zirai ilacın ocak şubat mart aylarında atıldığını görülen kirliliğin temmuz ağustos ayında gözlemlendiğini belirterek “Zirai ilaç açısından körfezin kirlenmesi bizim tarafımızdan olamaz. Dereler bize ait değil. Ayrıca biz müdürlük olarak gerekli denetlemeleri yapıyoruz. Tarımsal ürünler giderek azalıyor majör suçlu aranıyor ise biz olamayız” dedi. 

Üniversite Su Ürünleri öğretim Görevlisi Nedim Özdemir ise “Fethiye Körfezi ile ilgili olarak bugüne kadar yapılmış. Pek çok araştırma ve tezleri göstererek özellikle eğitim önemli. Kanallar beton yapıldı. Eskiden pek çok kirleticiyi kanalların içindeki bitkiler tutuyordu. Burada en önemli olan yağışlarda Fethiye Körfezinin kirleticilerle dolmasıdır. Bu da kokuya yol açar. Kokunun başlamaması için projeler üretilmeli. Üniversite olarak her türlü projeye destek veririz” ifadelerini kullandı. 

DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan ise “Ortak bir veri bankamız yok. Koç Üniversitesi bölgemize üç şamandıra yerleştirip 5-6 ay içinde deniz suyu kirlilik sonuçları ile ilgili numuneler alıp sonuçlarını yayınlayacak. Sulak alanları ve dolgu alanlarını doldurarak körfezdeki kirliliği bugünlere getirdik. Derelerin önünü körfeze açarak yarım metre çamur sağlandı. Deve kuşu gibi başımızı toprağa gömmeyelim. Şövalye Adası’nda kanalizasyon yok. Göcek koylarında imar barışı ile kesmekten ağaç kalmadı. Oralarda yeni işletmeler yapılıyor. Fethiye körfezinde de acilen kapasite çalışması yapılmalıdır. Kordondan denizi göremiyoruz. Bir planlama şart. Tekneler için çekek yeri planlaması şart. Her birimiz denizi kirletiyoruz. Aslında deniz dibi yani canlıların denizdeki yaşam alanı yok ediliyor” dedi. 

Emekli Doktor Hüseyin Ünal ise “Bundan sonra Fethiye limanına ne yapılmamalı Fethiye halkının denizle barıştırılması şart” derken Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise “Çiftçilerimizin zirai alanı giderek daralıyor. Kapalı örtü alanı 10 bin dönümden 3 bin dönüme düştü. Çiftçilerimize İlçe Tarım Müdürlüğümüz ile birlikte zirai atık kirliliği ve diğer atıklarla ilgili eğitimler düzenliyoruz. Ancak domates, patlıcan, salatalık hasatlarından sonra atıkları toplama merkezimiz yok. Bu konuda Fethiye Belediyesi ile entegre bir alan belirlenirse orada toplanabilir’ şeklinde konuştu.  

Fethiye Tekne Kooperatifleri Birliği Başkanı Güven Altuğ ise “Öncelikle Fethiye’de teknecisi marina ve bu konudaki diğer işletmelerin dondurulması gerekir’ dedi. Belediye Meclis Üyesi Veli Pabuşçu ise Fethiye Körfezinin kirliliğinin önlenebilmesi için öncelikle DSİ kanallarına çökertme havuzlarının yapılması gerektiğini hatırlattı. 

ÇALIŞMA GRUPLARI BEYİN FIRTINASI ESTİRDİ
İkinci oturumda Kıyı, Dere, Deniz, Kara olmak üzere 4 farklı çalışma grubu kuruldu. Her çalışma grubu sorunların tespit edip çözüm önerilerini ekleyerek sunum gerçekleştirdi. Konu muhatapları ile geçici çalışma grubunda yer almak isteyen kişiler düzenli aralıklarla ilgili kurumlarla ortaklaşma kararı aldı. Kent Konseyi bu konudaki sonuç bildirgesini önümüzdeki günlerde açıklayacağını bildirdi.
 

Bakmadan Geçme