Bozbaş, 'Engelli yaşam merkezleri yaygınlaştırılmalıdır'

Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Bozbaş, Engelliler Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Bozbaş, 'Engellilerin birçoğu yarı ev hapsi şeklinde yaşarken, evden dışarı çıkan bir diğer kesim erişebilirlik sorunlarıyla karşılaşmaktadır' ifadelerini kullandı.

  • 1387
Bozbaş, 'Engelli yaşam merkezleri yaygınlaştırılmalıdır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dost Gazetesi muhabiri Fatih Dereli'nin haberine göre; Engelsiz bir yaşam için kentlerde düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Bozbaş, yapılan inşaatların da engelliler ve yaşlılar için erişebilir olması gerektiğini kaydetti. Engellilerin sosyal yaşama dahil edilmesi gerektiğini belirten Bozbaş, ağır engelli bireylere ve ailelerine psikolojik desteklerin arttırılmasını istedi.

Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Bozbaş yaptığı açıklamada, “Engellilerin birçoğu yarı ev hapsi şeklinde yaşarken, evden dışarı çıkan bir diğer kesim erişebilirlik sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Öncelikle engelsiz bir yaşam için ne yapmalıyız? Kentler tekerlekli sandalye, koltuk değneği ve baston kullanımını dikkate alınarak yenilenmeli; Her engelli grubu kendisi için yapılan bölümü test etmeli.

Engelliler sosyal yaşama dahil edilmesi kısmında; yapılan organizasyonlar engellilerin erişebileceği şeklinde olmalıdır” dedi.

Açıklamalarını sürdüren Bozbaş, “İnşatlar yapılırken belli bir oran yaşlı ve engellilere uygun olarak yapılmalıdır. Engelli yaşam merkezleri yaygınlaştırılmalıdır. Ağır engelli bireylerin hem kendisine hem de ailesine psikolojik destek artırılmalıdır. Fethiye Belediyesi ve Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği ile ortak proje yürütülmesi amacıyla bir şeyleri yapabilme güdülerinin geliştirilmesi, grup halinde çalışma imkânının sağlanması ve toplumsal uyum becerisi dediğimiz davranışları kazanması amacıyla iş-uğraş atölyesi; Fethiye Engelliler Sanat ve Eğitim Merkezi (FESEM) kuruldu. Engelli bireylerimizin, ilgi alanları ve becerilerine göre el sanatları, müzik, seramik, kokulu mum, kokulu taş, görsel sanatlar turistik ve hediyelik eşya, ahşap, geri dönüşüm atıklarından ev süsleri, çeşitli maketler, su kabağından lamba gibi ürünler sergileniyor, satılıyor ve eğitimlerini sürdüren engelli bireyler birlikte üretmenin keyfini yaşıyor. Bu yetenekleri engel türünün kısıtlanmasına rağmen bireyin potansiyelini en üst seviyeye çıkararak onları bu beceri alanına yönlendiriyor. Bu şekilde Sanat eğitim merkezleri yaygınlaştırılabilir. Farklıyız, Farkındayız, Farklılıklarlayız, sislerinde bizlerin yanında olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bozbaş, 'Engelli yaşam merkezleri yaygınlaştırılmalıdır'
Bozbaş, 'Engelli yaşam merkezleri yaygınlaştırılmalıdır'
Bozbaş, 'Engelli yaşam merkezleri yaygınlaştırılmalıdır'

Bakmadan Geçme