Arsa Köyü, 'Umut Köy' Olmalı

Seydikemer'in Arsa Mahallesinde yaşayan köylü kadınların yaptıkları resimler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günün'nde sergilendi. Bir birinden güzel resimlerden oluşan resimleri yapan kadınların ve çocukların daha önce hiçbir eğitim almamış olması sergiyi daha ilginç hale getirdi.

  • 5209
Arsa Köyü, 'Umut Köy' Olmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Fethiye’de de bir dizi etkinliklerle kutlandı. Beşkaza Meydanında düzenlenen Kadınlar Günü töreninin ardından Fethiye Özer Olgun Kültür Merkezinde düzenlenen fotoğraf ve resim sergilerinde günün anlam ve önemine dikkat çekildi.
Seydikemer’in Arsa Mahallesinde yaşayan köylü kadınların yaptıkları resimler ‘Arsa Köyü Kadınları Karma Resim Sergisi’ adıyla sergilendi. Serginin açılışını Fethiye Belediye Başkan Vekili Devrim Öztürk, Fethiye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halime Ok, sergiyi düzenleyen Kurs öğreticisi Nazmiye Saygılı yaptı. 
Kurs öğreticisi Nazmiye Saygılı, sergiyi gezen Fethiye Belediye Başkan Vekili Devrim Öztürk’e resimleri ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Köylü kadınların yaptıkları resimleri inceleyen Öztürk, kadınların başarısı karşısında gururlandı. 
Sergi hakkında gazetecilere bilgi veren Kurs öğreticisi Nazmiye Saygılı, “Biz köyde boş zamanlarımızı daha kaliteli bir şekilde değerlendirebilmek için kitap okumaya ve resim yapmaya başladık. 6 kadın ve 8 tane çocuklarımız resimleri var. 2017 yılından bu yana yapıyoruz. Hiçbir eğitim almadan sadece içimizden geldiği kadarıyla yapıyoruz. Tamamen doğal yetenekler. Sergimiz 4 gün açık. Ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Buraya gelen ziyaretçiler; saf, gönülden, yürekten yapılmış resimleri görecekler” dedi.
RESİM YAPANLAR HİÇBİR EĞİTİMDEN GEÇMEDİ
Resimleri yapan kadın ve çocukların boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla resim yaptıklarının altını çizen Saygılı, “Burada resim yapanlar hiçbir eğitimden geçmedi. Tarladan, işten, okuldan ayırdıkları zamanlarında toplanıp resim yaptık. Ve aynı anda kütüphanede oluşturduk. Herkes resmini yatıktan sonra kitabını alıp eve gidip kitabını okumaya da devam etti. Bu bir damla bir damla derken çoğaldık ve deniz olduk. Bir üst köylere gitmeye başladık. Önce poşetlerle elimde kitap taşıyordum. Sonra arabamla taşımaya başladım. Şimdi ise kocaman bir kütüphanemiz var. Erkeklerin tepkileri de çok iyi. Eşlerine izin veriyorlar. Kimse eşlerine karışmıyor. Daha çok destek oluyor. Kadın ve çocuklar kitap okudukça erkekler de kitap okuyor” ifadelerini kullandı.
ÖZTÜRK, “ARSA KÖYÜ, TÜM TÜRKİYE’YE ‘UMUT BİR KÖY’ OLMALI”
Fethiye Belediye Başkan Vekili Devrim Öztürk, “Her şeyden önce çok umutlandım. Bu teknolojik çağda, insanların telefonları ellerinden bırakıp, tekrar bilgiye, sanat yönelik neler yapabileceğini, başarıp ortaya koyan kahraman insanlardan biri Nazmiye Hanım. Arsa Köyü, tüm Türkiye’ye ‘umut bir köy’ olmalı. Çünkü çok idealist insanları var. Onların bir proje, bir kıvılcım başlatıp arkasından o köylülerin devam etmesi hakikaten çok keyif ve umut verici. Köyün kadınları bisiklet bile öğrenmiş. Çok tebrik ediyorum. Resimler çok güzel. İşin güzel tarafı; bir kurs almadan, eğitim olmadan kendi içlerinden geldiği gibi kendi eserlerini yaratmaya çalışmışlar. Ben kadın belediye başkan vekili olarak çok etkilendim. Hatta bundan sonra görüşmelerimizi sıklaştırıp diğer köylerimizde neler yapabiliriz, bir anne olarak bizler neler yapabiliriz, neler öğrenebiliriz, katkı sunmaktan başka biz onlardan neler öğrenebiliriz adına görüşmelerimizi sürdüreceğim” dedi.
Fethiye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halime Ok, “Bizim için çok özel bir sergi. Çünkü Arsa Mahallesinde yaşayan hanımlarımızın ve çocuklarımızın üretmiş oldukları eserleri burada konuk ediyoruz. Biz çok mutlu olduk. Bunu bir model olarak diğer mahallelerimizde de uygulayabilmek adına kültür merkezimizin kapıları her zaman onlara açık. Bizde onların yanlarına, ayaklarına kadar hizmetleri götürmek istediğimizi belirttik” dedi.
2 senedir resim yaptığını dile getiren Medine yavuz, “Nazmiye Hanım sayesinde resimlerimizi yaptık. Herkes güzel şeyler yaptı. Kızımda resim çiziyor. Resim yapmayı seviyorum” dedi. 
 

Arsa Köyü, 'Umut Köy' Olmalı
Arsa Köyü, 'Umut Köy' Olmalı
Arsa Köyü, 'Umut Köy' Olmalı
Arsa Köyü, 'Umut Köy' Olmalı
Arsa Köyü, 'Umut Köy' Olmalı
Arsa Köyü, 'Umut Köy' Olmalı

Bakmadan Geçme