ZEYTİN BAHÇELERİNİZDE BU HASTALIK VARSA SAKIN BUNU YAPMAYIN!

Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Bitki Koruma Birimi personeli, zeytin bahçesinde Vertıcıllıum Solgunluğu görülen çiftçiyi hastalığa karşı uyardı.

  • 2988
ZEYTİN BAHÇELERİNİZDE BU HASTALIK VARSA SAKIN BUNU YAPMAYIN!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer ilçesinde sebze ve meyve bahçelerindeki hastalık-zararlı kontrollerini etkin bir şekilde devam ettiren Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri, hastalık ve zararlıların popülasyon oranları sürekli takip edip gözlemlenmeyi ihmal etmiyor. Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Bitki Koruma Birimi personeli, sürekli olarak yaptıkları kontrollerde bir zeytin bahçesinde Vertıcıllıum Solgunluğu tespit etti. Zeytin bahçesinde ‘Vertıcıllıum Solgunluğu’ görülen çiftçiyi uyaran ekipler, hastalık hakkında bilgiler verdi. Vertıcıllıum Solgunluğu belirtilerini ve önlemlerini anlatan ekipler, zeytin bahçelerinde verticillium solgunluğu hastalığının bulaşma ve taşınma riskini arttırdığı için kesinlikle ara tarım özellikle pamuk, sebze, kolza, ayçiçeği, vb. tarımı yapılmaması gerektiğinin altını çizdiler.


Zeytin ağaçlarında Verticillium solgunluğu ile ilgili herhangi bir kimyasal mücadele yönetimi önermeyen ekipler yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdiler;

 

“İlçe Müdürlüğümüz Bitki Koruma Birimi personeli sebze ve meyve bahçelerindeki hastalık-zararlı kontrollerini etkin bir şekilde devam ettirmektedir. Hastalık ve zararlıların popülasyon oranları sürekli takip edilerek gözlemlenmektedir. Birim personelimiz bugün yaptığı kontrollerde bir çiftçimizin zeytin bahçesinde “Vertıcıllıum Solgunluğu”na rastlamış ve çiftçimizi bahçesinde görülen bu hastalık konusunda uyarmış bilgilendirmiştir.


Personelimizin Zeytinde “VERTICILLIUM SOLGUNLUĞU” hastalığı hakkında yaptıkları açıklama ise şöyledir;
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ; Hastalığın ani ve yavaş solgunluk olmak üzere 2 tip belirtisi bulunmaktadır.
ANİ SOLGUNLUK; Bu durum kış sonundan erken ilkbahara kadar görülür. Sürgün ve dallar aniden kurur. Bu belirti ağacın tek bir yönünde veya bir kaç dalında olabilir. Kabuk dokusu erguvan renge dönüştüğü görülür. Böyle bir dalın kabuğunun altından boyuna kesitler alındığında iletim demetleri koyu kestane renge dönüştüğü görülür. Hastalıklı ağaçların sürgün ve dalları kuruyarak ölür. Yapraklar yeşilimsi renklerini kaybederek açık kahverengine döner ve orta damar boyunca geriye doğru kıvrılır.


YAVAŞ SOLGUNLUK; İlkbaharda görülmeye başlar. Çiçeklerdeki belirtiler yapraklardan önce ortaya çıkar. Hastalık çiçeklenme döneminin başında olursa çiçekler dökülebilir. Mumyalaşan çiçek tomurcukları kahverengileşerek ölür ve ağaçta asılı kalır. Hastalıklı dallardaki yapraklar önce mat yeşil renklidir. Uç yapraklar dışındakiler kurumadan dökülür. Hastalıklı sürgünlerde iletim demetleri koyu kahverengidir. Hastalık zeytin ağaçlarında verim düşüklüğü ve ölüme neden olur.
HASTALIĞIN KONUKÇULARI; Zeytin, Sert çekirdekli meyve türleri, Badem, Antepfıstığı, Asma, Berberis, Akçaağaç, At kestanesi, Karaağaç, Böğürtlen, Karpuz, Çilek, Pamuk, Bamya, Şerbetçiotu, Domates, Biber, Patlıcan, Ayçiçeği, Begonya, Gül, Yabancı otlar başta olmak üzere çok geniş bir konukçu dizisi vardır.


KÜLTÜREL ÖNLEMLER; Hastalıklı sürgün ve dallar sağlam kısımdan itibaren budanmalı ve bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Yere dökülen hastalıklı yapraklar toprakta enfeksiyon kaynağı oluşturacağından, yapraklar dökülmeden önce budama tamamlanmalıdır. Budama aletleri sık sık alkol, çamaşır suyu (sodyum hipoklarit) veya ateşten geçirilerek dezenfekte edilmelidir. Toprak işlemesiyle temiz alanlara bulaşık toprak taşınmasını önlemek için bu tip bahçelerde toprak işleme uygulamaları sınırlandırılmalıdır. Yeni tesis edilecek zeytin bahçelerinin bulunduğu alanlarda, hastalığın konukçusu olan bitkilerinin tarımı yapıldıysa, bu topraklardan patojeni arındırabilmek için en az 2 yıl arpa, yulaf, buğday gibi tahıllar yetiştirilmeli ve yabancı otlarla mücadele yapılmalıdır. Hastalık etmeninin ve bulaşık toprağın taşınmasını önlemek amacıyla teknik olarak önerilmeyen karık ve salma sulama sistemleri uygulanmamalıdır. Uygulanabiliyorsa sulama damla sulama şeklinde yapılmalıdır. Gübrelemeler yaprak ve toprak analizlerine göre belirlenmelidir. Hastalığa hızlı gelişim sağlayan aşırı azotlu gübre kullanımından kaçınılmalıdır. Kültürel tedbirlerin yanı sıra hastalık etmenin topraktaki yoğunluğunu azaltmak için solarizasyon uygulanabilir.
DİKKAT!!! Zeytin bahçelerinde verticillium solgunluğu hastalığının bulaşma ve taşınma riskini arttırdığı için kesinlikle ara tarım özellikle pamuk, sebze, kolza, ayçiçeği, vb. tarımı yapılmamalıdır!
Zeytin ağaçlarında Verticillium solgunluğu ile ilgili herhangi bir kimyasal mücadele yönetimi önerilememektedir.”

Bakmadan Geçme