UZMANLAR, KURBANLIK HAYVAN KONUSUNDA UYARIYOR

Kurban Bayramı yaklaşırken, kurbanlık hayvanlardan kesime uygun olanlarının da mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olmasının gerektiği belirtiliyor. Kurbanlık hayvanın gebe ve hastalıklı olmaması istenirken, veteriner hekim Hasan Talaş, ''Kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder'' dedi.

  • 766
UZMANLAR, KURBANLIK HAYVAN KONUSUNDA UYARIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurban bayramına sayılı günler kala uzmanlar kurban edilebilecek hayvanların alım ve satımında bazı konularda dikkatli olunmasını istiyor. Çatalarık Mahallesindeki Bizim Kasap Çarıklı Et Entegre Tesisi Veteriner Hekimi Hasan Talaş, mezbahanın bayram boyunca vatandaşlara kurbanlık kesiminde yardımcı olacağını ifade etti.

''HAYVAN, SAĞLIKLI OLMALIDIR''

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da et entegre tesisine getirilecek kurbanlıkların kontrolden geçirilip kesilebileceğini belirten Talaş, ''Bölgemizde kurban; koyun, keçi ve sığır olarak gerçekleşmektedir. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Bu hayvanların  kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir,  sığır ve mandanın iki, devenin ise  beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez. Kısacası kurbanlık hayvan sağlıklı olmalıdır'' dedi.
''ACI VE EZİYET ÇEKTİRİLMEMELİ''
Kurban kesilirken hayvana eziyet çektirilmemesini de hatırlatan Hasan Talaş, ''Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurban, bu hem dini hem de sağlık açısından bir konu. Bu konu ile ilgili ilçe tarım müdürümüz ve müftülüğümüz gerekli açıklamaları yapacaklardır. Ben de burada hayvan sahiplerini bilgilendirmek amacıyla hayvanın sağlıklı yani tüyleri ve gözleri parlak olması gerekmektedir. Tabi mümkünse büyükbaş hayvanları da veterinerin mutlaka görmesi gerekmektedir. Dişi hayvanların da gebe olmaması ve herhangi bir hastalığının bulunmaması önemlidir. Hayvanların mezbaha gibi ve Kaymakamlığın tespit ettiği kesim noktalarında hijyene uygun kesilmesi gerekir. Böylelikle hayvanın ne kadar sağlıklı olduğu öğrenilir. Kesim yerlerinde bizim gibi görevliler bulunmaktadır. Kurbanını kendisi kesen vatandaşlar hem kendilerine hem de hayvana eziyet etmeden hijyen kurallarına uygun olarak kesmeleri gerekmektedir'' diye konuştu.

Talaş, halkın yaklaşan Kurban Bayramını da tebrik etti.

 

Bakmadan Geçme