UNUTULMAZ KARAKTERLERİ CANLANDIRDILAR

Fethiye Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı dersi sınıf projesi kapsamında İnşaat Teknolojileri Alanı 12-AT sınıfı öğrencileri 'Roman Kahramanları Aramızda' projeleriyle özel kostümler giyerek Türk ve dünya edebiyatının unutulmaz karakterlerini canlandırdı.

  • 3185
UNUTULMAZ KARAKTERLERİ CANLANDIRDILAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Öğrencilerin kimi ‘Feride’ oldu, kimi ‘Raskolnikov kimi de Küçük Ağa. Türk ve dünya edebiyatı romanlarındaki ölümsüz kahramanlar, 19 Nisan Cuma günü Fethiye Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde bir araya geldi. Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İnşaat Teknolojileri Alanı 12-AT sınıfı öğrencileri Türk Dili ve Edebiyatı dersinde okudukları romanlardaki kahramanların kostümlerini giyip onların karakterlerine büründü. “Roman Kahramanları Aramızda” projesi kapsamında okul bahçesinde hazırlanan afiş, dekor ve stantlarda romanlar ve kahramanları anlatıldı. Her stantta roman karakterlerini simgeleyen mekânlar oluşturuldu.  Her bir karakter kendi standında, romandaki bir sahneyi gösteren dekorun içinde yer aldı. Roman kahramanları tarafından "Romanlardan Pasaj Dinletisi" gerçekleştirildi. Etkinliğe yoğun ilgi oldu. Okul öğretmen, öğrenci ve personeli dışında çevre okulların öğretmen ve öğrencileri de etkinliğe büyük ilgi gösterdi. Öğrencilerin, konuklara projeye nasıl hazırlandıklarını, kostüm ve makyajlarını kendilerinin yaptıklarını, bu süreçte neler hissettiklerini, romanların konusunu ve karakterlerin hikâyelerini anlattılar. Ziyaretçilerle sohbet tadında gerçekleşen etkinlik görsel olarak da çok dikkat çekerek beğeni topladı. Konuklar, hangi karakterler olduklarını çözmeye ve o kahramanları tanımaya çalıştılar. Bu etkinlikle eserleri ve karakterleri daha iyi kavradıklarını, okumadıkları eserleri ve kahramanları merak ettiklerini ve okumak istediklerini belirten öğrenciler, sorulan sorulara da canlandırdıkları karakterlerin ağzından cevaplar verdiler. Bir roman karakteri canlandırmanın dışında gerçekten romanın içinde yaşıyor gibi olduklarını söyleyen öğrenciler,  “Rüya gibi bir gündü” diyerek duygularını paylaştılar.

Okul öğrencilerinden Funda,  Kürk Mantolu Madonna’nın güzel Maria Puder’i; Efsun, Çalıkuşu romanındaki ideal öğretmen Feride’ydi. Hasan Basri İnce Memed’i Hilal ise yavuklusu Hatçe’yi canlandırdı.  Deniz,  Sherlock Holmes; Kutluşah Oblamov; Umut Harry Potter’da Sirius Black; İsmail ise Sefiller’de  Jan Valjan  karakteriydi. Fikri Eren Alacakaranlık serisinin vampir Edward’ı, Barış Serenad’ın Profesör Max Wagner’ı, Samet  Suç ve Ceza ‘nın Raskolnikov’u, Ufuk  Notre Dame’ın Kamburu ‘nun Quasimado’su Çağla ise  Esmaralda’sı olmuştu. Gizem, Kardeşimin Hikayesinin gazeteci kızıydı. Ateşten Gömlek romanının Peyami karakteri Furkan, Ayşe Hemşiresi İlayda idi. Aşk-ı Memnu’nun gizli aşıkları Behlül ve Bihter karakterleri ise  Vefa ile Türkan’a emanetti. Hababam Sınıfı’nın Güdük Necmi’si Boran, Damat Ferit’i Alperen, Hafize Anası Tevhide olmuş; Hamit ve Emre ise romana adını veren Küçük Ağa karakterine bürünmüşlerdi. 

Okul Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hülya Tüter yaptığı açıklamada; “Öğrencilerimize anlatım ustalığı kazandırmaya, duyuş ve düşünüşte bir olgunluk vermeye, dilimizin inceliklerini öğretmeye çalıştığımız Türk Dili ve Edebiyatı derslerimizde,  seçkin yazarları tanıtarak onların okudukça dünyanıza renk katacak, bambaşka diyarlara götürecek birbirinden güzel öykü ve romanlarını okutarak gençlerimizin kendilerini yetiştirmelerine olanak sağlıyoruz. Öğrencilerimize bu yoğun eğitim döneminde bir durak olabildiysek ve merak uyandırıp onları okumaya özendirebildiysek ne mutlu bize… Bu çalışmalar, yazmaya ve  okumaya meraklı, kütüphanede kitap tozundan rahatsız olmayan  öğrencilerimin çabalarının bir yansıması... Emeği geçen tüm öğrencilerimin ellerine ve yüreklerine sağlık” dedi.

Bakmadan Geçme