Türkiye'yi Seydikemer'de bir akademisyen temsil etti

Bu yıl ilk kez İslam İş birliği Teşkilatı Gençlik Forumu tarafından Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Uluslararası ROBO SUMO ve ROBO Futbol yarışmasına Seydikemer'den bir akademisyen jüri olarak seçildi. Türkiye'yi jüride temsil eden Doç. Dr. Eyüp Akçetin, önümüzdeki yıllarda yarışmanın Seydikemer'de yapılmasını önerdi.

  • 1165
Türkiye'yi Seydikemer'de bir akademisyen temsil etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlk kez İslam ülkeleri arasında ROBO SUMO ve ROBO Futbol alanlarında bir yarışma düzenlendi. İslam İş birliği Teşkilatı Gençlik Forumu tarafından Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Uluslararası ROBO SUMO ve ROBO Futbol yarışmasınaMuğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiSeydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Akçetin, Türkiye’yi temsilen jüri olarak katıldı.
17-23 yaş kategorisinde üniversite gençlerine yönelik düzenlenen yarışmaya, toplamda 5 jüri üyesi seçildi. İslam İş birliği Teşkilatına üye tüm devletlerin katılımı ile gerçekleşen ve başarılı bir değerlendirme süreciyle tamamlanan yarışmada, Özbekistan, Tacikistan, Ürdün ve Kazakistan ülkelerinden katılan öğrenciler çeşitli dereceler elde ettiler.
Çalışma alanının Yönetim Bilişim Sistemleri olduğunu dile getiren ve4 yıldır Muğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiSeydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürlüğü görevinde bulunan Doç. Dr. Eyüp Akçetin, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleşen yarışmayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu ve Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz’e de yarışmayla ilgili makamında bilgiler aktaran Doç. Dr. Eyüp Akçetin“Robotik,Yönetim Bilişim Sistemlerininalt dallarından biri. Bu yarışmada hem yapay zeka hem robotik alanları vardı” diye konuştu.Muğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiSeydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Eyüp Akçetin, bu etkinliğin geleneksel hale geleceğini de sözlerinde vurguladı. 
Doç Dr. Eyüp Akçetin, Seydikemer’i Önerdi
Akçetin değerlendirmesinde,“Dünyada ilk kez İslam ülkeleri bir araya gelerek İslam İşbirliği Konferansı desteğiyle, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın gençlik çalışmalarını yürüten kolu, Robotik, şu an dünya gündeminde de çok yoğun çalışmalar var bu alanda, işte Dünya Robotik Yarışması. İki alanı var bunun. Robo Futbol ve Robo Sumo. İlki Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapıldı. Biz de Türkiye’de jüri olarak seçildik. Türkiye’yi orada jüri olarak temsil ettik. Tüm İslam ülkeleri bu yarışmaya iştirak etti. Çok güzel de geri dönüşler aldık. Bu geleneksel hale gelecek. Önümüzdeki etkinliği de Türkiye’de planlıyoruz. Ben Muğla ilini önerdim. Muğla ilinden de Seydikemer’i önerdik. Yeni bir ilçe olması hasabiyle. Hem bu ilçeye katkımız olsun, hem burada yeni bir binamız var. Yarışmayı kaldıracak altyapısı da var. Burada böyle bir etkinlik yaparsak güzel olur diye düşünüyoruz” dedi.
Dereceyi alanlar ve ödüllerle ilgili de konuşan Doç. Dr. Eyüp Akçetin, “Dereceyi alanlardan birisi Ürdün’dü. En önemli şey ekip çalışmasıydı. Ekip çalışmasını çok iyi becerdiler. İkinci olan Tacikistan’dı. Robotları çok iyiydi. Hem ekip çalışması hem robot hem yapay zekayı bir arada kullanan kişiler ödül aldılar. Ödül miktarı 12 bin Dolar Robo Futboldaydı. Çünkü bir ekip çalışması var, ortak zekanın kullanılması var. RoboSumo’da 9 bin Dolardı. Şimdi biz bunu eğer önümüzdeki yıllarda Türkiye’de yapacak olursak hem müthiş bir bilgi birikimi var, onu Türkiye’ye taşımış oluruz hem de bu alanda popüler bir teknoloji olduğu için Türkiye’ye bu tür teknolojilerin de özellikle gençlerde farkındalık yaratarak oluşturulmasının altyapısını sağlamış oluruz diye düşünmekteyiz” dedi.
Bu alanla ilgili eğitim verdiği öğrencilerinin olup olmadığına ilişkin sorumuza ise Muğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiSeydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Eyüp Akçetin, “Burada benim çalışma alanım ile ilgili bir bölüm yok fakat biz burada muhasebe finans öğrencilerine ardünyoüzerinden eğitim vermeye başladık. Bir de özel bilim sanat merkezi var Fethiye’de yürüttüğüm robotik çalışmalar var. Onları da kime veriyoruz, üstün zekalıların bu devletin yeni oluşturduğu bilim sanat merkezlerinde bu tür çalışmaları yürütüyoruz biz” şeklinde yanıt verdi.
 

Bakmadan Geçme