'Toplumsal Cinsiyet ve Cinsiyet Eşitliği' Dersi Müfredata Giriyor

Muğla'da son 3 ay içerisinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinden Zeynep Şenpınar ile Pınar Gültekin'in öldürülmesinin ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Senatosu'nun kararı ile bütün bölümlerde üniversitede toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konularında farkındalık yaratmak amacıyla 'toplumsal cinsiyet ve cinsiyet eşitliği' dersi verilecek.

  • 940
'Toplumsal Cinsiyet ve Cinsiyet Eşitliği' Dersi Müfredata Giriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de erkek terörünün kurbanı olan kadınların sayısı her geçen gün maalesef artıyor. Muğla’da son 3 ay içerisinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinden Zeynep Şenpınar ile Pınar Gültekin’in öldürülmesinin ardından, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde bütün bölümlerde; üniversitede toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konularında farkındalık yaratmak amacıyla “toplumsal cinsiyet ve cinsiyet eşitliği” dersi verilecek.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Üniversitemiz, kadına yönelik şiddet başta olmak üzere şiddetin tüm biçimlerini önlemek ve toplumsal eşitliğe yönelik politikalar geliştirmek amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

Geçtiğimiz ay Üniversitemiz üst yönetimi tarafından Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Öğrenci Hakları Ofisi, Halk Sağlığı, Cinsel Taciz ve Cinsel Saldırıyla Mücadele, Bağımlılık ve Uyuşturucu ile Mücadele Kurullarından temsilciler ve bu alanlarda çalışmaları ile öne çıkan akademik personelin katılımıyla toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı şiddetle mücadelenin temel alındığı bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda konuyla ilgili oryantasyon çalışmaları yapma, Üniversitenin tüm bölüm ve programlarında söz konusu sorunlara karşı alınacak önlemler konusunda yapılanmalara gitme, sosyal sorumluluk kapsamında Muğla Valiliği, Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları, öğrenci toplulukları ve basın ile ortak çalışmalar yürütme ve müfredata toplumsal cinsiyet eşitliği temalı ders koyma kararı alındı.

Yapılan bu toplantının ilk çıktısı ise “Toplumsal Cinsiyet ve Cinsiyet Eşitliği” dersinin müfredata eklenmesi oldu. Üniversitemiz Senatosu tarafından gerçekleştirilen son toplantıda “Toplumsal Cinsiyet ve Cinsiyet Eşitliği” dersinin çerçevesi belirlendi.

Özellikle toplumsal cinsiyet alanındaki temel kavramları tartışmayı ve bu konudaki farkındalığı arttırmayı amaçlayan ders, lisans programlarında seçmeli olarak okutulacak.

Önümüzdeki eğitim öğretim yılında müfredata girecek ders ile öğrenciler, toplumsal cinsiyet ve cinsiyet eşitliği kavramları, kadına yönelik şiddetin ve cinsiyetçiliğin yaratacağı bireysel ve toplumsal yıkım ve şiddete maruz kalınması durumunda hangi yolların izlenmesi gerektiği konularında bilgilendirilecek.

Toplumsal Cinsiyet ve Cinsiyet Eşitliği dersinde cinsiyet ve toplumsal cinsiyete ilişkin temel konular ve güncel sorunlar, kuramsal ve pratik bir yöntemle işlenecek.

Aynı zaman bu ders ile öğrenciler, toplumda ve Üniversitede cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşması ve cinsiyet eşitsizliğinin önlenmesi için projeler üretebilecek.

Bu ders ile öğrencilere toplumsal yaşamı eşitlikçi cinsiyet perspektiften değerlendirme ve bu perspektife göre davranma becerilerinin kazandırılması amaçlanıyor."

Bakmadan Geçme