Sezon öncesinde körfez yine düşündürüyor

Turizm sezonuna sayılı günler kaldı. Güneşi, denizi, tarihi, yamaç paraşütü ve diğer aktiviteleri ile dünyanın gözde turizm merkezlerinden birisi olan Fethiye'de herkesi kara kara düşündüren konu yine Fethiye Körfezi…

  • 1603
Sezon öncesinde körfez yine düşündürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz yıl turizm sezonunun başında körfezde renk değişikliği yaşanmış, bunun sebebi olarak da alg patlaması gösterilmişti. Ardından birçok kurum ve sivil toplum kuruluşları konuyla ilgili açıklamada bulundu ve çeşitli ifadeler kullanıldı. Sezon öncesinde turizmciler, esnaflar ve vatandaşlar aynı durumla karşı karşıya kalma korkusu yaşıyor. 

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Eylül ayındaki 2. Yeşilüzümlü Bağbozumu Festivali’nde yaptığı konuşmada; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın körfezin stratejik planı için 290 milyon TL’lik talep yazısı yazdığını belirtmişti. Öte yandan Başkan Karaca, Fethiye Körfezi’nin temizliği için Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde akademisyenlerle çalışmalar yapıldığının altını çizmişti. 

ÇALIŞMA GRUBU RAPOR HAZIRLADI
Öte yandan Fethiye Kent Konseyi bünyesindeFethiye Körfezi Kirliliği Geçici Çalışma Kurulu kurulmuş, bu oluşum ilk toplantısı sonucunda bir rapor hazırlamıştı. Konu ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve ilgili vatandaşların katılımı ile yapılan toplantıda MUSKİ, MUÇEMER (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları ve Araştırma Merkezi), Fethiye Kaymakamlığı ve diğer kurum temsilcileri ile yapılan görüşmelerde yaşanan bu sorunun önlenmesi adına görüşmeler yapılmıştı. Tespit edilen bazı hususlar bu raporda aktarılmıştı. 

ALBAN MECLİS’E TAŞIDI 
Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Mürsel Alban, geçtiğimiz günlerde Fethiye Körfezi’ni bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Fethiye Körfezi’nde meydana gelen kirliliğin nedenlerinin araştırılması ve bununla birlikte alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını isteyen Alban, “Fethiye Körfezi’nin ülkemiz için çok önemli olan turizm potansiyelinin daha fazla zarar görmemesi için acil önlem alınmalıdır. Özellikle merkezi yönetimin, Murt Deresi kaynaklı tarımsal atık sorununu ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaları yapması gereklidir” ifadelerini kullandı. 

SORUN MURT DERESİ
Önergesinde yapılan bilimsel çalışmalarda, kirliliğin en önemli sebebi olarak Murt Deresi’nden gelen tarımsal drenaj suyunun olduğunu belirten Alban, birtakım çevrelerin siyasi gündem yaratma iddiasıyla ortaya attıkları gibi yerel yönetime ait atık su arıtma tesisinden kaynaklanan bir durumun olmadığını kaydetti. 

Murt Deresi’nin taşıdığı azot ve fosfor tuzları açısından zengin tarımsal deşarj suları ile birlikte doğrudan Fethiye Körfezi’ne bırakıldığını, Murt Deresi’ndeki kirliliğin tek başına Fethiye iç körfezini etkileyebilecek bir potansiyele sahip olduğu vurgulayan Alban, önergesinde şunları kaydetti:
“Fethiye Körfezi, sahip olduğu koylar ve sahillerle muhteşem bir doğal ve coğrafik güzelliğe sahiptir. Yapılan çalışmalarda körfezin yüksek bir biyoçeşitliliğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Körfez ayrıca birçok canlının üreme ve beslenme alanıdır. Ancak körfezin kıyısal ekosistemi üzerinde ciddi tehditler bulunmaktadır. Bölgenin korunmasına yönelik gerekli tedbirler acilen alınmadığı takdirde, bu eşsiz doğal zenginlik kaynağımızın gelecek nesillere aktarılmasının mümkün olamayacağı öngörülmektedir. Fethiye Körfezi gerek turistik çekicilik ve buna bağlı nüfus yoğunluğu, gerekse tarımsal faaliyet sonucu yoğun bir kirlilikle karşı karşıyadır.”
 

Sezon öncesinde körfez yine düşündürüyor
Sezon öncesinde körfez yine düşündürüyor
Sezon öncesinde körfez yine düşündürüyor
Sezon öncesinde körfez yine düşündürüyor
Sezon öncesinde körfez yine düşündürüyor
Sezon öncesinde körfez yine düşündürüyor
Sezon öncesinde körfez yine düşündürüyor

Bakmadan Geçme