Sayokan Sınavı Seydikemer´de Yapıldı

Türkiye´de 1999 yılından itibaren yapılan ve her geçen gün daha fazla sporcunun katılımıyla yapılan Sayokan kuşak sınavı bu yıl Muğla´nın Seydikemer ilçesinde yapıldı.

  • 1590
Sayokan Sınavı Seydikemer´de Yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sayokan Dünya Federasyonu´nun yılda bir kere düzenlediği Sayokan Közgüsü´ne (Ulusal Siyah Kemer Sınavı) bu yıl Seydikemer Belediyesi ev sahipliği yaptı. Seydikemer kapalı spor salonunda yapılan  Közgü sınavına Türkiye´nin her tarafından kulüp, belediye, üniversite toplulukları ve derneklerden 25 ilden 100 kişi katılım gösterdi. Kelime itibariyle ´ayna´ manası taşıyan Közgü´ye giren Sayokan Alp ve Alminaları bir üst seviyeye çıkmak için kıyasıya mücadele etti.
Siyah kemer sınavı, Aybarlığın (antrenör) ilk adımı sayılıyor
Sayokan Savaş Sanatının Türklerin manevi değerlerini içerdiğini anlatan Sayokan Dünya Federasyonu Türkiye Temsilcisi Tuna Kolbaşı : “Bugün burada gördüğünüz etkinlik Sayokan’ın Dünya federasyonun her yıl yapılan 2019 Közgü’sü. Közgü yüzleşme demek. Alplarımız teknik olarak bütün becerilerini Közgü’de sergilerler. Bununla beraber dünyaya bakışlarını da aslında burada sorgularlar ve yüzleşirler. Çünkü Sayokan bir Türk savaş sanatı olarak Türklerin bütün Milli manevi değerlerini içeren, inanç değerlerini içeren sportif anlamda da hem savaşçı kimliğimizi destekleyen hem de kişisel gelişimimize faydası olan bir savaş sanatıdır. Dolayısıyla bütün bunların sınandığı gün bugün, önemli bir gün. Seydikemer belediyesi burada bizi ağırlıyor. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Önemli bir hizmete bizim adımıza destek oluyorlar” dedi.
Sayokan ile Türk karakterini gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını belirten Sayokan Muğla İl Temsilcisi Uğur Küçüktürkmen, “Bu yıl 2019 yılında Közgü faaliyetimizi Muğla ili Seydikemer ilçesinde gerçekleştirdik. Alplar ve Almolar yıllık faaliyetlerinde antrenmanlarında gerçekleştirmiş oldukları performansları burada Közgü’de yüzleşiyorlar. Ve san atlama sınavına girmiş oluyorlar. Eğer başarı olurlarsa bir üst kuşağa hak etmiş olacaklar. Sayokan bir Türk savaş sanatıdır. Sayokan Kaanların ve savaşyonun ilk hecelerinden meydana gelir. Burada Kaanlardan kastımız gerek İslam öncesi gerek İslam sonrası bütün Kaanları, Hakanların liderleri içine alır. Savaşçılardan kastımız bunların yanında savaşmış olan askerlerimizi, komutanlarımızı, yolu ise geçmiş ile günümüzdeki kan bağını örf, adet, gelenek, töre, kültür, tarih hepsini içine kapsar. Sayokan asıl amacı bu geçmişteki Türk karakterinin günümüzdeki mevcut nesille ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlar. Asıl amacı budur. Muğla il temsilcisi olarak Muğla ilinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Giderek sayımızda artıyor Sayokan ailesi. Bu arada Seydikemer belediyesine, Seydikemer kaymakamına, bizi çok iyi ağırladılar. Gerek Sayokan Dünyası fedarasyonu olarak gerek Muğla il temsilcisi olarak çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. 2019 Sayokan Közgü’sünde yaklaşık 25 ilden katılımcılar geldi. Sporcular geldi. Bunlardan yaklaşık 35, 40 tanesi burada ter dökerek kuşaklarını terfi etmeye çalışacaklar. Yaklaşık 100 yakın da farklı illerden sporcular ve arkadaşları Seydikemer ilçemize gelmiş bulunmaktadırlar” diye konuştu. 


KADINLAR BU EĞİTİMİ MUTLAKA ALMALI
Antalya İl Temsilcisi Ayşe Özkaya, “Bu organizasyon senede bir kere düzenlenen siyah kemer sınavlarıdır. Alagan ve Basagar olarak iki gurup da şu an faaliyet gösteriliyor. Şu an ki Basagar sınavlarımız Közgümüz daha doğrusu benim bir mesajım olsun istersem. Toplumumuzda şuan şiddet olaylarımız çok fazla. Biz Basagar programıyla sokakta kendimizi savunacağımızın eğitimini veriyoruz. Ve Türkiye’deki tüm kadınların bu eğitimi bire bir bütün okullarımızdan almasını istiyorum. Günden güne yayılan bu şiddeti ancak bir şeyler öğrenerek ve uygulayarak üstesinden gelebiliriz” diye konuştu.


 

Bakmadan Geçme